PCI Device /nie działająca karta Xonar E.STX

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj
Puszke

Użytkownik

Post19 lip 2009, 15:56

opisałem problem na innym forum mam nadzieje że tu dostane jakąś konkretną odp /radę

Witam
po zainstalowaniu zresztą nie działającej do końca karty dźwiękowej Xonar essence STX pojawiło się okno o dodaniu nowego sprzętu pytanie skąd mogę zainstalować Sterowniki PCI device do tej karty i czy pomoże mi to w ubytku? (lewy głośnik działa ciszej karta została kupiona parę dni temu i na początku prze kilka godzin działała sprawnie ) czy to wada sprzętu ??

sterowniki starej zintegrowanej karty usunięte
sterowniki od nowej karty instalowane wiele razy
ruszanie kartą też przerobiłem

z góry dziękuje

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post19 lip 2009, 16:17

Puszke, rozumiem, że płytkę ze sterownikami do nowej karty dźwiękowej posiadasz ?
Jaki posiadasz system operacyjny ?
Zakładam, że Windows XP.

Jeżeli nie posiadasz płytki ze sterownikami, to zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Wejdź w:
Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka "Audio" -> w pozycji "Odtwarzanie dźwięku" sprawdź, czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa (ASUS Xonar). Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.

Jeżeli nadal nie będzie poprawy, to pobierz program Everest Ultimate Edition.
Otwórz program -> Komputer -> Podsumowanie -> spisz informacje z pozycji:
-> Nazwa płyty głównej
-> Mikroukład płyty głównej

Jest również bardzo prawdopodobne, że do prawidłowego działania nowej karty dźwiękowej potrzebne będzie wyłączenie zintegrowanej karty w BIOS-ie, w czym pomoże Ci artykuł -> Podłączenie nowej karty dźwiękowej. Wyłączenie zintegrowanej karty dźwiękowej w BIOS-ie.

Puszke

Użytkownik

Re: PCI Device /nie działająca karta Xonar E.STX

Post19 lip 2009, 18:21

Nazwa płyty głównej ECS GeForce6100SM-M2 (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN)

Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce 6100-405, AMD Hammer

wyłączyłem w biosie jest tak samo

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post19 lip 2009, 18:37

Puszke, zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.
teraz zainstaluj sterownik do karty dźwiękowej i dokonaj zmiany na nowa kartę w "Dźwięki i urządzenia audio", tak jak napisałem wcześniej.

Głośniki masz podłączone odpowiednio do karty dźwiękowej ?
Jaki posiadasz system głośników ? 2.0, 2.1, 5.1 ?

Puszke

Użytkownik

Post19 lip 2009, 21:21

zainstalowałem chipset sterowniki też i nie musiałem zmieniać w dźwięk i urządzenia audio odrazu były sterowniki xonar

głośniki mam 2.0 sądzę żę uszkodziłem kanał od lewego głośnika przy instalowaniu karty do płyty głównej nie wiem sprawdzam w systemie xonar lewy głośnik to nadal ciszej gra :( nie mam sił na ta "nową" kartę

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post19 lip 2009, 22:06

To karta na złączu PCI-Express x1.
Jeżeli posiadasz w płycie głównej drugie takowe gniazdo to podłącz kartę do drugiego.

Puszke pisze:sądzę żę uszkodziłem kanał od lewego głośnika przy instalowaniu karty do płyty głównej

To raczej niemożliwe.

Czy podłączyłeś przewód dodatkowego zasilania (MOLEX) do karty ?
Czy podłączyłeś głośniki stereo do odpowiedniego gniazda według instrukcji ?

Czy w regulacji głośności ustawioną masz taką samą głośność dla kanału lewego i prawego ?

Puszke

Użytkownik

Post19 lip 2009, 22:29

Tak przewód podłączony odpowiednio 2chin >jack

zasilanie jest podłączone

w mix'erze jest ustawione po środku

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post19 lip 2009, 22:59

To raczej nie powinno mieć nic do rzeczy, ale zamień kanały cinch (przełóż miejscami wtyczki cinch).
Poruszaj męską wtyczką mini-jack głośników w żeńskim gnieździe mini-jack karty dźwiękowej. Może coś nie styka.
Poszukaj jeszcze raz w ustawieniach sterownika karty (oprogramowaniu) ustawień natężenia dźwięku dla kanału lewego i prawego. Być może kanał prawy ustawiony ma większą głośność, niż lewy, stąd lewy gra ciszej.

Puszke

Użytkownik

Post20 lip 2009, 08:07

podłączyłem słuchawki bezpośrednio do karty i jest ten sam problem

kanały też zmieniałem i prawy gra ciszej od lewego

może jest jakiś coś ala mały przełącznik na karcie czy coś ?

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników <<to może mieć znaczenie ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 lip 2009, 11:47

Puszke pisze:http://img405.imageshack.us/i/86664861.jpg/ <<to może mieć znaczenie ?

To raczej nie ma znaczenia. Większość sterowników sprzętu ASUS-a nie posiada certyfikatu zgodności z systemem Windows XP.
Nie przejmuj się tym i wybieraj "Mimo to kontynuuj".

A szukałeś w oprogramowaniu karty, jeżeli w ogóle takie się instaluje wraz ze sterownikiem, regulacji natężenia głośności kanału lewego i prawego osobno ?

Wejdź w:
Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka "Głośność" -> w sekcji "Ustawienia głośników" kliknij na przycisk "Siła głosu głośników" -> kanał lewy i prawy na maksa -> wróć do poprzedniego okna -> przycisk "Zaawansowane" -> zakładka "Głośniki" -> z listy wybierz "Wolnostojące głośniki stereo" -> Zastosuj, Ok, Zastosuj, Ok.

EDIT:

Czy PCI Device zniknęło z Menadżera Urządzeń po instalacji sterowników ?
Jeżeli nie to zainstaluj Microsoft UAA Bus Driver KB888111.
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.
Teraz zainstaluj sterownik do karty dźwiękowej.

Na stronie producenta jest jeszcze inna wersja sterownika dla Twojej karty, tylko nie wiem czy to pełna wersja, czy aktualizacja. Spróbuj zainstalować -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Na końcu zainstaluj także najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).

Puszke

Użytkownik

Post20 lip 2009, 12:26

PCI Device znikneło

directx zainstalowałem

link z nowym sterownikiem nie chce sie otworzyć

nadal to samo chyba będę musiał zawieść komputer do jakiegoś informatyka może on da rade

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 lip 2009, 12:42

A głośność na kanale lewym i prawym w "Dźwięki i urządzenia audio" ustawiona jest tak samo ?
Głośniki stereo wybrane ?

Rzeczywiście, nie zauważyłem, ze link nie działa, ale pobrałem i uploadowałem -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Puszke

Użytkownik

Post20 lip 2009, 12:52

Tak jest tak samo jedyny ratunek w tym sterowniku :)

zainstalowałem sterownik i nic

a miałeś do czynienia z tą kartą ? dlatego gdy włączam komputer to jakby coś w karcie się przełączało taki "pstryk" słychać

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 lip 2009, 16:46

Puszke pisze:dlatego gdy włączam komputer to jakby coś w karcie się przełączało taki "pstryk" słychać

Takie pstrykanie kojarzy mi się z problemami z zasilaniem.
Jaki przewód dodatkowego zasilania dołączony był do karty ? Pojedynczy z jedną wtyczką MOLEX na obu stronach kabla czy MOLEX -> 2x MOLEX (z jedną wtyczką podpinaną do karty dźwiękowej i dwoma na drugim końcu kabla) ?

Spróbuj zainstalować na bieżący sterownik Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeżeli to nadal nie poskutkuje, to upatrywałbym przyczyn w błędnym podłączeniu głośników do karty, ewentualnie w uszkodzeniu karty, ale to mało prawdopodobne, no i jeszcze możliwe problemy z zasilaniem.
Kartę kupiłeś fabrycznie nową ?

Puszke

Użytkownik

Post20 lip 2009, 17:56

Karta fabrycznie nowa

a kabla zasilającego żadnego nie dostałem :) bezpośrednio od zasilacza podłączyłem molex

• Reklama

Wróć do „Sterowniki”