Pilnie potrzebny sterownik grafiki do laptopa Asus X71Vn

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj
Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post21 kwie 2014, 23:50

Od tygodnia prawie z małymi przerwami, męczę się nad laptopem znajomych. Kupili nawet Windows 7, zainstalowali, na szczęście nie aktywowali i z laptopa nie można było korzystać z powodu ciągłych restartów. Zainstalowałam z recovery Vistę 32-bit i jest identycznie. Próbowałam wielu sterowników, od najstarszego do najnowszego i za każdym razem laptop od razu po instalacji resetuje się, wywalając błędy stop. Teraz, po raz n-ty skończyłam instalację ze strony Asus, dostępnych sterowników i dalej klapa. W awaryjnym jest ok, bez sterowników również. Tego laptopa miałam u siebie już kilkakrotnie w jakichś rocznych odstępach czasu i pamiętam, że był wybitnie "wrażliwy" na uaktualnianie grafiki przez WU, działo się podobnie jak teraz, niestety nie pamiętam na których sterach chodził ok.
Poza tym dźwięk jest jedynie na słuchawkach, w głośnikach głucha cisza....
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Praktycznie wyczerpałam prawie wszystkie możliwości i bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post21 kwie 2014, 23:53

Cześć. A recovery nie utworzyło gdzieś folderu ze sterownikami?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post22 kwie 2014, 00:02

Lapek ten posiada grafe nvidia 9650M GT, jeśli chcesz innych wersji sterowników to tutaj:

po wybraniu odpowiedniej karty itp itd masz wiele tych wersji :)

Jagoda pisze:Próbowałam wielu sterowników, od najstarszego do najnowszego i za każdym razem laptop od razu po instalacji resetuje się, wywalając błędy stop.

a na systemowym sterowniku który jest po instalacji systemu nadal są problemy?

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post22 kwie 2014, 00:54

Na razie, żeby nie zapeszyć, po dokładnym czyszczeniu w trybie awaryjnym jakoś grafika na systemowych chodzi ale dopiero od 5 minut, zobaczę jutro jak będzie. Nie ma natomiast dźwięku w głośnikach. Czyżby chodziło o padniętą funkcję "jack sensing"? Sterowniki dźwieku zainstalowane, tych nie usuwałam teraz.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 kwie 2014, 07:28

Jeśli jest to uszkodzone to nie ma przełączania pomiędzy gniazdem, gdyż ta funkcja odpowiada za to, aby przełączyć na słuchawki po ich podpięciu.

Można spróbować zmiany w rejestrze dla włączenia głośników wyłączając słuchawki.

W rejestrze HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96C-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0000\GlobalSettings
Klucz EnableDynamicDevices dać na zero, a potem restart. Tylko się nie pomyl w kluczach :)

Ale też bym najpierw sprawdził sterowniki. Siedzi tam raczej realtek HD (trzeba sprawdzić), więc sterowniki są na jego stronie
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post22 kwie 2014, 11:10

Sterowniki dźwięku są chyba ok bo na zewnętrznych głośnikach i słuchawkach nie ma problemu. Pojawił się tylko komunikat "System Windows wykrył, że ulepszenia audio dla następującego urządzenia powodują problemy: głośnik (Realtek High Definition Audio).
Czy chcesz wyłączyć ulepszenia sterownika tego urządzenia?"...kliknęłam ok i dalej to samo bo nie mam pojęcia gdzie manualnie te ulepszenia miałabym wyłączyć?
Ale....zaczęły się schody... nie działa polecenie dxdiag - nie można załadować DXDIAGN.DLL.
W sumie może należałoby system stawiać na nowo ale jak pomyślę ile czasu trwa pobieranie aktualizacji z WU zanim dojdzie do SP2 to mi słabo się robi i wolałabym to ominąć.
Usuwając poprzednio sterowniki coś mnie podkusiło robić to programami typu DriverSweeper itp. i tak myślę czy one czegoś nie namieszały, jeszcze w akcie desperacji przejechałam Odkurzaczem, choć go jakoś nie trawię od dawna. W końcu użyłam Your Uninstaller, który jakoś bezproblemowo usunął co trzeba oraz wyłączyłam w WU automatyczne instalowanie aktualizacji co wreszcie dało to, że można było grafikę na systemowym zainstalować bo poprzednio ciągle ładował się sterownik z 2009 r a ten nie działał. Chociaż do końca nie wiem czy to akurat był problem z WU bo sterowniki są w opcjonalnych i chyba same nie powinny się ładować?
Jak dostane odp. co z tymi problemami dalej to mam pytanie następne o Windows 7 - wydaje mi się, ze nie ma sensu instalować go na tym laptopie bo do 7-ki sterowników nie ma a czy wiadomo na 100% czy te z Visty podejdą? Ostatnio coś nie działały bo system wywalał się co chwilkę.
Jak ktoś cierpliwy przeczyta elaborat to czekam na sugestie co z tym dalej robić? stawiać system, czy naprawiać?
Sprawdzałam system plików i jest ok, polecenie sfc /scannow nie znalazło problemów. Nie wkładałam płytki bo w sumie mam tylko recovery a nośnik OEM z Vistą nie wiem czy nie będzie wymagał klucza? Wcześniej usiłowałam z niego system postawić ale klucz wpisany z laptopa nie przeszedł.
P.S. Nie działał WMP i pasek zadań spod PPM ale jakimś cudem teraz jest w miarę ok z tym, że pasek zadań aktywny tylko z lewej strony a nie w każdym miejscu ale to już mniejsza z tym.

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator

Post22 kwie 2014, 17:00

Instalnij te sterowniki ktosika, w nich jest menedżer przełączania słuchawki na głośnik.

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post22 kwie 2014, 17:10

Postawiłam system na nowo, na razie ściąga aktualizacje, jak weźmie SP2 to spróbuję z tymi sterownikami bo na razie sytuacja z dźwiękiem jak poprzednio... :evil:

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post22 kwie 2014, 17:21

Na laptopie powinny być najlepsze sterowniki ze strony producenta.
Oprócz SP2 zainstaluj Chipset, sterowniki do karty dźwiękowej, graficznej VGA oraz resztę...
Na system 32 bit. zainstaluj tylko te kodeki --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na system 64 bit. te --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post22 kwie 2014, 17:29

Tak, wiem, w taki sposób instalowałam. Strona podana wyżej nie otwiera się, mam info "Object moved to here." - jak kliknę to przenosi z powrotem. Coś się na mnie uwzięło, czy jak? Jeśli to ma być wersja R2.73 to jest na DP ale ma niezbyt opinie, chyba, że inna?
cosik_ktosik musiałby się wypowiedzieć, którą wersję proponował pod linkiem...

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post22 kwie 2014, 17:38

Przecież pisałem że najlepsze sterowniki są ze strony producenta.
Tam widzę sterowniki Chipset, AUDIO oraz VGA + inne również potrzebne.
Co kombinujesz jak to jest laptop ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post22 kwie 2014, 17:46

Są właśnie ze strony Asusa i dźwięku jak nie było, tak nie ma tj. na głośnikach laptopa bo na zewn. i w słuchawkach ok ale to już pisałam wcześniej.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post22 kwie 2014, 18:19

Zainstalowałaś Chipset, SP2 oraz resztę sterowników ze strony producenta ?
Zainstalowałaś odpowiednie kodeki które p/w podałem ?

Są w Zip-ie, wypakuj do Nowego folderu kolejno, wyszukaj plik Setup - SETUP --> kliknij dwa razy
--> zainstaluj i uruchom ponownie komputer...
Najpierw pierwszy a później drugi.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post22 kwie 2014, 18:28

Sorry ale czytałeś co pisałam wcześniej? Stawiałam na nowo system bo się wykrzaczył i czekam aż ściągnie SP2. K-Lite Mega zawsze instaluję, na razie niczego więcej bo działa WU.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post22 kwie 2014, 18:35

Sorry ale czytałeś co pisałam wcześniej?

Sorry a czytałaś wcześniej co pisałem oraz edytowałem ?
Obrazek

• Reklama

Wróć do „Sterowniki”