Problem z ATI Radeon 9550 (RV350)

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj
ManiekBM

Użytkownik

Post17 paź 2010, 21:55

Witam mam poważny problem z instalacja sterowników do karty graficznej próbowałem już takich sterów jak Catalyst driver suite version 5.8 które są podobno typowe dla tej karty ale mimo ze instalacja przebiega normalnie po restarcie systemu wyskakuje okno w którym napisane jest ze te stary źle działają albo są nieprawidłowe dla tej karty próbowałem już wiele sterów ale każdy nie działa:/ jak ktoś wie to kojarzy takie czerwone okno:) karta to jak w tytule ATI Radeon 9550(RV350) sprawdzałem to w Everes :) w menadzerze urządzeń jest normalnie zakładka Karta graficzna i pokazuje je niby ale oczywiście są znaki zapytania to znaczy oczywiście tyle ze nie działa. Czy możliwe ze trzeba mieć zainstalowane sterowniki Płyty głównej ? czy to ma jakiś wpływ? bo nie moge znaleźć tych sterów a nie wiem nawet czy warto szukac czy to coś zupełnie innego może ktoś miał podobny problem i jest w stanie mi pomóc bo ja juz nie wiem co dalej... może da sie to zrobic bez formata ? prosze o pomoc wszystkich:) aha sterowniki nie chca sie zainstalować po formacie.

Moje parametry:
Komputer:
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Nazwa komputera MANIEK
Nazwa użytkownika Manio

Płyta główna:
Typ procesora Intel Pentium 4, 2400 MHz (18 x 133)
Nazwa płyty głównej Asus P4V8X-X (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)
Mikroukład płyty głównej VIA VT8763 Apollo PT800
Pamięć fizyczna 1536 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Typ BIOS'u Asus AMI (08/12/04)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 paź 2010, 22:24

obacz najpierw ten sterownik chipsetu i potem tamte sterowniki ATI. Jak one nie zadziałają to zobacz alternatywne sterowniki znane jako Omega.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post17 paź 2010, 22:25

Tak, sterowniki do płyty głównej Chipset są konieczne i instaluje się je zawsze w pierwszej kolejności.
Zainstaluj VIA 4in1 Hyperion Pro Chipset Driver 5.24A .

instalacja - kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jeżeli masz płytkę ze sterownikami od komputera to włóż ją do napędu CD, zminimalizuj.
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...

Sprawdź.

Będą dalsze problemy to odinstaluj sterowniki od karty graficznej, usuń ręcznie folder ATI z dysku C
i przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów oraz sterowników.

Sprawdź sterowniki :
/ odpowiednik ATI Catalyst 6.5 /.
Będzie monit że "nie przeszło" - Mimo to kontynuuj.
lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

ManiekBM

Użytkownik

Dalej potrzebuje pomocy...

Post19 paź 2010, 20:18

Witam, dziekuje za rady jednak zaczynając od początku ściągnąłem sterownik do płyty głównej no ok ale wyskoczyło przy instalacji coś ze brakuje isapnp no ale sie zainstalowało potem próbowałem zainstalować normalnie sterowniki do Catalyst driver suite version 5.8 jednak jak poprzednio sie nie udało zainstalowało normalnie a potem wyskoczyło ze to nie to albo sterownik nie działa itp jak poprzednio wiec idac dalej tropem rad włożylem płyte ze sterownikami tez Catalyst driver suite version 5.8 bo mam to na płycie i ściagniete jeszcze z neta oczywiście obu próbowałem:) wiec włożyłem tą płytę i spróbowałem zainstalować to recznie tak jak napisał XMen przez aktualizacje sterownika i pomogło tak pomogło zainstalowało tyle ze... gdy restartuje kompa to znowu pojawiają sie znaki zapytania i sytuacja wyglada identycznie jak przed instalacja po prostu nie działają stery musze wtedy znowu wyczyścić wszystko co zainstalowałem programem podanym przez x-mena i znowu instalować i tak za każdym razem gdy odpalam kompa..:( jeszcze używam do tego driver clanera recznie jeszcze wiadomo w C wszystko co zwiazane z ATI. Ale gdy np wpisze po wyczyszczeniu nawet ATI do wyszukiwarki start wyszukaj wiadomo:) plik lub folder to wyskakuje mi coś takiego : i nie wiem co z tego można a nie można usunąć.

Idac dalej wskazówkami wyczyściłem wszystko tak jak było napisane tym programem próbowałem zainstalować omegi wyskakiwało ze nie przeszło itp ale ragowało tak samo jak na suite version 5.8 i omega i ati catylyst 6.11 wiec nie wiem co dalej mam zrobić czemu po wyłączeniu kompa i ponowym włączeniu te sterowniki znikaja pomocy:(

-- 19 paź 2010, 20:18 --

Czy ktoś może mi jeszcze pomóc czy to juz koniec dnia dobroci dla zwierząt?:D ahahh

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post19 paź 2010, 22:42

Może ręcznie w menedżerze urządzeń wybierz aktualizację sterowników i wskaż na poprawny sterownik, a jeśli to nie przyniesie efektów na wypakowane ręcznie sterowniki (np omegi).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Sterowniki”