Mój brat miał problem z połączeniem do sieci LAN pomimo włożonego kabla sieciowego komputer nie wykrywał sieci (na innym komputerze z tego kabla można się połączyć). Odinstalował sterownik zresetował Windowsa XP i od tej pory karta sieciowa nie jest wykrywana przez system. Próbował instalować ze sterowników pobranych z Realteka karta się pojawiła ale nadal była wyłączona a oprogramowanie do karty pokazywało błąd 10, nieprawidłowy sterownik. Odinstalował, przeczyścił rejestr i zainstalował sterowniki ze strony Toshiby. Niestety dalej karta nie jest wykrywana. Jakieś pomysły?
Dane komputera
Toshiba A200-1SM PSAE6
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
problem z kartą sieciową w laptopie toshiba a200
- Lena
- XMan
Chyba tylko raz instalowałem oddzielnie sterowniki do karty sieciowej jak naprawiałem laptopa.
W innych laptopach i blaszakach wystarczyło zainstalować chipset, kartę graficzną lub dźwiękową
i tam również są sterowniki Ethernet.
Ja mam zawsze ze sterowników do karty graficznej NVIDIA.
Proponuję odinstalować obecne, przeczyścić komputer np. CCleanerem, zainstalować ponownie chipset
a jak nie będzie w nim sterowników to ponownie zainstalować sterowniki do karty graficznej/dźwiękowej.
/może inne wersje będą miały Ethernet/.
Wcześniej proponuję sprawdzić Automatycznie wykryj ustawienia:
Wiesz o co chodzi
W innych laptopach i blaszakach wystarczyło zainstalować chipset, kartę graficzną lub dźwiękową
i tam również są sterowniki Ethernet.
Ja mam zawsze ze sterowników do karty graficznej NVIDIA.
Proponuję odinstalować obecne, przeczyścić komputer np. CCleanerem, zainstalować ponownie chipset
a jak nie będzie w nim sterowników to ponownie zainstalować sterowniki do karty graficznej/dźwiękowej.
/może inne wersje będą miały Ethernet/.
Wcześniej proponuję sprawdzić Automatycznie wykryj ustawienia:
Wiesz o co chodzi

- Andziorka
- Kontaktowanie:
Hm, a spróbujcie odinstalować kartę sieciową, wyczyścić komputer Ccleanerem i zrestartować. Ściągnijcie sterownik do sieci na pulpit i rozpakujcie.
Następnie wejdźcie w menadżer urządzeń, pewnie pojawi się żółty znak zapytania, klik prawym przyciskiem myszy na niego i kolejno: Aktualizuj oprogramowanie sterownika --> Przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu oprogramowania sterownika --> Pozwól mi wybrać z listy sterowników na moim komputerze --> Z dysku (może być inne nazewnictwo, nie pamiętam jak na XP jest bo mam Win7, ale chodzi o to, żeby wybrać sterownik z dysku)
Następnie odszukujecie rozpakowany folder ze sterownikami do sieci i:
ręcznie wybieracie to co zaznaczone. Miałam taki problem z kamerką i właśnie ręczne wybranie sterownika mnie z niego uwolniło.
Następnie wejdźcie w menadżer urządzeń, pewnie pojawi się żółty znak zapytania, klik prawym przyciskiem myszy na niego i kolejno: Aktualizuj oprogramowanie sterownika --> Przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu oprogramowania sterownika --> Pozwól mi wybrać z listy sterowników na moim komputerze --> Z dysku (może być inne nazewnictwo, nie pamiętam jak na XP jest bo mam Win7, ale chodzi o to, żeby wybrać sterownik z dysku)
Następnie odszukujecie rozpakowany folder ze sterownikami do sieci i:
ręcznie wybieracie to co zaznaczone. Miałam taki problem z kamerką i właśnie ręczne wybranie sterownika mnie z niego uwolniło.
'Oto dzień zwycięstwa nad rozumem, głupiej wrażliwości Twej..'
- Lena
Andziorka pisze:Hm, a spróbujcie odinstalować kartę sieciową, wyczyścić komputer Ccleanerem i zrestartować. Ściągnijcie sterownik do sieci na pulpit i rozpakujcie.
to już robił i nic nie wyszło
zobaczę czy są stery do chipsetu
- Andziorka
- Kontaktowanie:
Tzn instalowałaś ręcznie sterownik?
- Lena
instalowane było przez kreatora Windows i przez setup w paczce z sterownikami ale nie udało się zainstalować sprzętu
- Andziorka
- Kontaktowanie:
No to spróbuj tak jak pisałam:
- lewy
W menedżerze urządzeń usuń kartę i zrestartuj komputer, to przeczyści samo wpisy w rejestrze i wymusi instalację prawidłowego sterownika
-
- Reklama