Problem z magistralą Microsoft UAA High Definition Audio

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj

Problem z magistralą Microsoft UAA High Definition Audio

Postprzez Szczepan » 19 maja 2010, 19:40

Witam
Mam problem z magistralą "Microsoft UAA dla High Definition Audio". Nie wiedzieć czemu w Menadżerze Urządzeń w Urządzeniach Systemowych mam dwa wpisy "Sterownik Magistrali Microsoft UAA dla High Definition Audio", przy czym pierwszy wpis powoduje mi wywalanie nieznanego urządzenia z wykrzyknikiem. Kiedy wył pierwszy ze sterowników magistrali to nieznane urządzenie z wykrzyknikiem znika. Próbowałem odinstalować sterownik magistrali (ten który powoduje wywalanie nieznanego urządzenia z wykrzyknikiem) poprzez polecenie -> odinstaluj. I nie znane urządzenie z wykrzyknikiem znika, ale po ponownym uruchomieniu kompa znowu się pojawia (oczywiście błędny Sterownik Magistrali Microsoft UAA dla High Definition Audio można wył. -> ale to nie jest rozwiązanie). Po za tym wkurza mnie za każdym razem kiedy uruchamiam kompa to wyskakuje mi Kreator Znajdowania Nowego Sprzętu a potem

Znaleziono nowy sprzęt:
Urządzenie Audio na High Definition Audio
póżniej:
Znaleziono nowy sprzęt:
Wystąpił problem podczas instalacji sprzętu. Twój nowy sprzęt może nie działać właściwe

Jak próbowałem naprawić:
- próbowałem odinstalować sterownik magistrali Microsoft UAA dla High Definition Audio przez polecenie odinstaluj.
- odinstalowałem i zainstalowałem sterowniki do karty dźwiękowej ponownie (odinstalowywałem stery przez program RevoUnistaller a żeby nic nie zostało, potem dodatkowo CClenerem)
- próbowałem wgrać łatkę KB888111 do SP2 (podmieniając w rejestrze klucz: CSDVersion 300 na 200 dla SP2) potem zamieniłem na 300 dla SP3

OS: XP Home SP3 32-bit
ps. zaznaczam że dźwięk mi chodzi (filmy, muzyka itp).
Na forach pełno jest tematów pod ten sterownik magistrali Microsoft UAA dla High Definition Audio bliskoznacznych - ale nie spotkałem się z takim samym problem jaki ja mam, dlatego apel do tych którzy mieli TAKI SAM PROBLEM o odpowiedz i pomoc PILNE
Szczepan

Użytkownik
 
Posty: 89
Dołączył(a): 02 maja 2009, 15:14
Kasa: 135.00

Problem z Magistralą Microsoft UAA High Definition Audio

Postprzez XMan » 19 maja 2010, 19:57

Zrobiłeś coś nie tak ;)
Jaką masz dokładnie kartę dźwiękową ?
Wrzuć screena z Menedżera urządzeń.
" Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje"
Moje utwory muzyczne

Kliknij i nakarm głodne dziecko:
http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk
Avatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
 
Posty: 9860
Dołączył(a): 30 lis 2008, 01:40
Blog: Zobacz Blog (2)

Problem z Magistralą Microsoft UAA High Definition Audio

Postprzez seba86mu » 19 maja 2010, 19:59

Oraz napisz, jaką posiadasz płytę główną.
Avatar użytkownika
seba86mu

Globalny Moderator
 
Posty: 9744
Dołączył(a): 13 lis 2008, 19:07
Lokalizacja: Sosnowiec
Blog: Zobacz Blog (1)

Postprzez Szczepan » 20 maja 2010, 01:26

Płyta Główna: Asus P5VD2-VM/SI

z tym miałem problem ponieważ Everest Ultimate wyświetlił mi dwie nazwy (nie wiem która to karta dźwiękowa)

Karta dźwiękowa: Analog Devices AD1986A @ VIA VT8237A High Definition Audio Controller
Karta dźwiękowa: ATI RV710/730/740 - High Definition Audio Controller

-- 20 maja 2010, 01:26 --

Karta dźwiękowa na bank zintegrowana....
Szczepan

Użytkownik
 
Posty: 89
Dołączył(a): 02 maja 2009, 15:14
Kasa: 135.00

Problem z magistralą Microsoft UAA High Definition Audio

Postprzez seba86mu » 20 maja 2010, 01:40

A jaką posiadasz kartę graficzną ?
Najprawdopodobniej ta druga karta dźwiękowa, którą wskazuje, to układ dźwiękowy zintegrowany z kartą graficzną.
Jeżeli tak, to sterowniki do niej pobierzesz tutaj -> ATI HDMI Audio Driver R2.42.

Jeżeli to nie pomoże, to zainstaluj poprawkę Microsoft UAA Bus Driver - KB888111, uruchom ponownie komputer i wybierz opcję "Aktualizuj sterownik" na nieznanym urządzeniu w Menadżerze Urządzeń.
Avatar użytkownika
seba86mu

Globalny Moderator
 
Posty: 9744
Dołączył(a): 13 lis 2008, 19:07
Lokalizacja: Sosnowiec
Blog: Zobacz Blog (1)

Problem z magistralą Microsoft UAA High Definition Audio

Postprzez XMan » 20 maja 2010, 13:36

Z tego co piszesz/podajesz :
Płyta Główna: Asus P5VD2-VM/SI

Karta dźwiękowa na bank zintegrowana....

Karta dźwiękowa: Analog Devices AD1986A @ VIA VT8237A High Definition Audio Controller


Wg. kolejności :
1. Odinstaluj sterowniki do karty dźwiękowej w ,,Dodaj lub usuń programy".
2. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów oraz sterowników.
3. Zainstaluj .
Uruchom ponownie komputer.
4. Zainstaluj sterowniki do karty dźwiękowej .
Pochodzą ze strony producenta płyty ale ciężkie wsparcie i dlatego wrzuciłem na inny serwer.

instalacja - kliknij aby powiększyć :

Uruchom ponownie komputer.
5. Instalacja sterownika do karty dźwiękowej HD (High Definition Audio Controller)
- a na koniec pisze w poradniku :
P.S.2 Po zainstalowaniu sterowników do karty dźwiękowej zaleca się ponowną instalację bibliotek DirectX -> Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c



Nie będzie dźwięku to :

Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
/ masz płytkę ze sterownikami to wcześniej włóż ją do napędu CD/DVD, zminimalizuj /.
Uruchom ponownie komputer.

Start -> Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio oraz Głos
sprawdź czy masz wybraną kartę dźwiękową.
Jeżeli nie to wybierz ją -> Zastosuj -> OK.

Odłącz głośniki, mikrofon oraz słuchawki z gniazda komputera i podłącz ponownie.

Jeżeli sterowniki zostały zainstalowane to wejdź w panel sterowników i tam są testy głosu/dźwięku - testuj.

Kliknij PPM / prawym przyciskiem myszki / na kartę dźwiękową w Menedżerze urządzeń przy rozwiniętym Kontrolery dźwięku, wideo i gier -> Wyłącz - uruchom ponownie komputer.
ps. zaznaczam że dźwięk mi chodzi (filmy, muzyka itp).

No... to OK :)
Może tylko wystarczy przeczyścić komputer CCleanerem lub aktualizować ?

Edit :

zainstaluj najpierw p/w Microsoft UAA Bus Driver - KB888111 lub Aktualizuj sterownik....
Sprawdź.
" Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje"
Moje utwory muzyczne

Kliknij i nakarm głodne dziecko:
http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk
Avatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
 
Posty: 9860
Dołączył(a): 30 lis 2008, 01:40
Blog: Zobacz Blog (2)

Problem z magistralą Microsoft UAA High Definition Audio

Postprzez Szczepan » 20 maja 2010, 18:14

użytkowniku seba86mu łatkę już pobrałem i próbowałem wgrać wcześniej opisałem to na samym początku postu:

"próbowałem wgrać łatkę KB888111 do SP2 (podmieniając w rejestrze klucz: CSDVersion 300 na 200 dla SP2) potem zamieniłem na 300 dla SP3"

Na początku przy SP3 próbowałem wgrać tą łatkę KB888111 wyskoczył błąd instalatora:
"Instalator wykrył, że wersja dodatku Service Pack tego systemu jest nowsza niż aktualizacja, którą chcesz zastosować.
Nie ma potrzeby instalowania tej aktualizacji"
Potem rejestrze: HKEY LOCAL MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Control\Windows w kluczu CSDVersion zamieniłem wartość 300 na 200 dla SP2 a żeby oszukać system i aby wgrać łatkę (i łatka mi się zainstalowała). Potem zamieniłem wartość 200 na 300 dla SP3 i nic to nie dało. Jedynie z nie znanego urządzenia z wykrzyknikiem zrobiło mi się na "Urządzenie audio na High Definition Audio" z wykrzyknikiem (a dwa wpisy: "Sterownik Magistrali Microsoft UAA dla High Definition Audio" na Urządzeniach systemowych nadal pozostały)
ps. tak z ciekawości kiedy klikam na właściowości Urządzenia audio na High Definition Audio z wykrzyknikiem wyskakuje mi taki komunikat:

"Lokalizacja: Lokalizacja: 65535 (magistrala wewnętrzna High Definition Audio)
To urządzenie nie jest poprawnie skonfigurowane. (Kod 1)
Aby ponownie zainstalować sterowniki dla tego urządzenia, kliknij przycisk Zainstaluj ponownie sterownik."

Karta graficzna:ATI Radeon HD 4550 ale sterowniki są poprawnie zainstalowane i karta nie jest zintegrowana tylko podpięta pod płytę główną

Spróbuje zrobić to co napisał Xman ale bez punktu 3
Szczepan

Użytkownik
 
Posty: 89
Dołączył(a): 02 maja 2009, 15:14
Kasa: 135.00

Problem z magistralą Microsoft UAA High Definition Audio

Postprzez seba86mu » 20 maja 2010, 18:31

Szczepan napisał(a):Karta graficzna:ATI Radeon HD 4550 ale sterowniki są poprawnie zainstalowane i karta nie jest zintegrowana tylko podpięta pod płytę główną

Wiem, że karta graficzna nie jest zintegrowana z płytą główną, ale z Twoją kartą graficzną zintegrowany jest układ dźwiękowy obsługujący interfejs HDMI, tak więc zainstaluj sterownik ATI HDMI Audio Driver R2.42, bo być może to z nim związany jest konfilkt. Ten sterownik jest właśnie dla układu dźwiękowego Twojej karty graficznej.

Poza tym masz oczywiście odrębny układ dźwiękowy zintegrowany z płytą główną i to dzięki niemu masz dźwięk w głośnikach.
Avatar użytkownika
seba86mu

Globalny Moderator
 
Posty: 9744
Dołączył(a): 13 lis 2008, 19:07
Lokalizacja: Sosnowiec
Blog: Zobacz Blog (1)

Problem z magistralą Microsoft UAA High Definition Audio

Postprzez Szczepan » 20 maja 2010, 19:12

A tak ciekawości bo nie wiem jak się wrzuca screeny do waszego forum
Szczepan

Użytkownik
 
Posty: 89
Dołączył(a): 02 maja 2009, 15:14
Kasa: 135.00

Problem z magistralą Microsoft UAA High Definition Audio

Postprzez seba86mu » 20 maja 2010, 19:15

Screen wrzucasz na jakiś zewnętrzny serwer, np. na a tutaj możesz podać sam link do uploadowanego screena.
Avatar użytkownika
seba86mu

Globalny Moderator
 
Posty: 9744
Dołączył(a): 13 lis 2008, 19:07
Lokalizacja: Sosnowiec
Blog: Zobacz Blog (1)

Problem z magistralą Microsoft UAA High Definition Audio

Postprzez Szczepan » 20 maja 2010, 19:49

Na początku zrobiłem to wszystko co napisał Xman, łącznie z opisem Instalacji sterownika do karty dźwiękowej HD (High Definition Audio Controller) (w punkcie 5 gdzie podany jest link) - ale nie pomogło.

Zainstalowałem jednak ten sterownik dla karty graficznej - ATI HDMI Audio Driver R2.42, i problem na razie ustał
- uruchomiłem kompa od nowa i nie wywala nie znanego sprzętu jak i nie ma nieznanego sprzętu z wykrzyknikiem w Menadżerze Urządzeń(chyba tego sterownika brakowało)

ale będę dmuchał na zimne i nie zamykam tego postu na razie.

Jest jednak coś co mi się nie podoba w Menadżerze Urządzeń w Urządzeniach Systemowych dla tego chc zapodać screen'a
ale to później.... to opisze
Szczepan

Użytkownik
 
Posty: 89
Dołączył(a): 02 maja 2009, 15:14
Kasa: 135.00



  • Reklama

Powrót do Sterowniki



 


  • Related topics
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 3 gości