Witam
Posiadam kartę graficzną Radeon HD 5770 o pamięci 2805 MB. Mam problem ze sterownikami. Wchodząc na stronę producenta i wybierając odpowiednie specyfikacje wyszukuje mi najnowsze sternowniki, a po zainstalowaniu ich okazuje się, że są stare jak świat. (Na stronie napisane jest: data wydania 12/18/2013 i oznakowanie 13.12, a po instalacji we właściwościach karty sprawdzam, a tam sterownik z roku 2010 o numerze 8.801)
Link do strony producenta: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ktoś może mi powiedzieć po czyjej stronie leży wina i ewentualnie skąd mogę pobrać najnowsze sternowniki do mojej karty ?
Pozdrawiam
Radeon HD 5770 problem
- hevet
Radeon HD 5770 problem
A jakiego producenta jest ta karta? Poszukaj na niej sterowników. Masz system 64-bit?
-
Radeon HD 5770 problem
Podałem bezpośredni link do najnowszych sterowników ze strony producenta, po ściągnięciu których okazuje się, że są z roku 2010. Producent to AMD. Tak, posiadam Windows 7 64 bit.
- hevet
Radeon HD 5770 problem
AMD to nie producent karty tylko producent układu graficznego. Producent to np. Gigabyte, Asus, MSI itp.
-
Radeon HD 5770 problem
Oto specyfikacja:
Kod: Zaznacz cały
http://speedy.sh/cA8Hs/dxdiag.jpg
- hevet
Radeon HD 5770 problem
Producenta karty sprawdzisz chociażby na pudełku od niej, albo na karcie, powinien być producent napisany.
Inaczej jeszcze pobierasz sterownik, uruchamiasz, klikasz install,sterownik rozpakowuje się na dysku C, anulujesz instalację, przechodzisz do menadżera zadań, klikasz dwa razy na kartę, następnie aktualizuj sterownik, pozwól mi wybrać......, z dysku, wskazujesz plik "C7166389.inf" z C:\AMD\Support\13-12_win7_win8_64_dd_ccc_whql\Packages\Drivers\Display\WB6A_INF i wybierasz swojego Radeona o ile instalator sam automatycznie go nie wyszuka(serię 5700), klikasz dalej i instalujesz. Potem restart i sprawdzasz czy sterownik się zainstalował.
Inaczej jeszcze pobierasz sterownik, uruchamiasz, klikasz install,sterownik rozpakowuje się na dysku C, anulujesz instalację, przechodzisz do menadżera zadań, klikasz dwa razy na kartę, następnie aktualizuj sterownik, pozwól mi wybrać......, z dysku, wskazujesz plik "C7166389.inf" z C:\AMD\Support\13-12_win7_win8_64_dd_ccc_whql\Packages\Drivers\Display\WB6A_INF i wybierasz swojego Radeona o ile instalator sam automatycznie go nie wyszuka(serię 5700), klikasz dalej i instalujesz. Potem restart i sprawdzasz czy sterownik się zainstalował.
- XMan
Radeon HD 5770 problem
Podaj nazwę płyty głównej.
Nie masz czasami jakiegoś programu do aktualizacji sterowników ?
Pobrane sterowniki instalujesz bezpośrednio na starsze czy najpierw starsze odinstalowujesz prawidłowo
i czyścisz komputer odpowiednimi programami ?
Dodatkowo musisz wiedzieć że najnowsze sterowniki nie zawsze są najlepsze...
Nie masz czasami jakiegoś programu do aktualizacji sterowników ?
Pobrane sterowniki instalujesz bezpośrednio na starsze czy najpierw starsze odinstalowujesz prawidłowo
i czyścisz komputer odpowiednimi programami ?
Dodatkowo musisz wiedzieć że najnowsze sterowniki nie zawsze są najlepsze...
-
Radeon HD 5770 problem
Płyta główna główna Gigabyte EP45-DS4
Nie posiadam programu do aktualizacji sterowników - robię to manualnie. Wchodzę w panel sterowania -> menedżer urządzeń -> karta graficzna -> właściwośći -> odinstaluj sterownik. Następnie instaluje wcześniej pobrany z internetu. NIe czyściłem po odinstalowaniu systemu żadnym programem.
Muszę podjąć ryzyko, gdyż zakupiłem BF 4 i to on wymusza najnowsze sterowniki.
Nie posiadam programu do aktualizacji sterowników - robię to manualnie. Wchodzę w panel sterowania -> menedżer urządzeń -> karta graficzna -> właściwośći -> odinstaluj sterownik. Następnie instaluje wcześniej pobrany z internetu. NIe czyściłem po odinstalowaniu systemu żadnym programem.
Muszę podjąć ryzyko, gdyż zakupiłem BF 4 i to on wymusza najnowsze sterowniki.
- XMan
Radeon HD 5770 problem
1. Odinstaluj sterowniki karty graficznej w Programy i funkcje.
2. Odinstaluj folder ATI z dysku C (jeżeli istnieje).
3. Zobacz w C:/Program Files czy nie został się folder ATI - jeżeli tak to usuń.
3. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
4. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
5. Zainstaluj sterowniki do karty graficznej.
Sprawdź w właściwościach karty jaką będzie wykazywać wersję.
Oprócz tego zobacz jaka jest wersja w Programy i funkcje oraz w dxdiag (Narzędzie diagnostyczne DirectX)
- zakładka Ekran.
2. Odinstaluj folder ATI z dysku C (jeżeli istnieje).
3. Zobacz w C:/Program Files czy nie został się folder ATI - jeżeli tak to usuń.
3. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
4. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
5. Zainstaluj sterowniki do karty graficznej.
Sprawdź w właściwościach karty jaką będzie wykazywać wersję.
Oprócz tego zobacz jaka jest wersja w Programy i funkcje oraz w dxdiag (Narzędzie diagnostyczne DirectX)
- zakładka Ekran.
-
Radeon HD 5770 problem
Wszystko działa jak należy. Zainstalowana została najnowsza wersja sterownika. Dziękuje za pomoc i życzę szczęśliwego Nowego Roku ! 

- XMan
Radeon HD 5770 problem
Takie łatwe rozwiązanie i takie proste - wystarczy kilka minut
Nigdy nie instaluj najnowszych sterowników przed wcześniejszym usunięciem poprzednich
oraz dokładnym przeczyszczeniem komputera...
Zawsze podaję sprawdzone programy ale oprócz tego nieraz potrzebne są inne lub dodatkowo usunięcie
reszty pozostałości w regedit.
Kilka razy zostałem źle zrozumiany i wyśmiany co piszę ale jednak wszystko się sprawdza.
"Mówiłem że mówiłem"

Nigdy nie instaluj najnowszych sterowników przed wcześniejszym usunięciem poprzednich
oraz dokładnym przeczyszczeniem komputera...
Zawsze podaję sprawdzone programy ale oprócz tego nieraz potrzebne są inne lub dodatkowo usunięcie
reszty pozostałości w regedit.
Kilka razy zostałem źle zrozumiany i wyśmiany co piszę ale jednak wszystko się sprawdza.
"Mówiłem że mówiłem"

-
- Reklama