Realtek AC'97 - Brak Urządzeń audio !

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj
Xoo

Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 28 lis 2009, 20:13

Realtek AC'97 - Brak Urządzeń audio !

Post28 lis 2009, 20:21

Witam posiadam płytę główną asrock p4vm890, mam problem, nie mam dźwięku. Mam kartę dźwiękową Realtek AC'97 Audio for VIA(R) Audio Controller. Jak wchodzę Panel Sterowania->Dźwięki i urządzenia audio wchodzę w zakładkę Głos albo Dźwięki, Audio to pisze " brak urządzeń audio", jak wejdę w zakładkę sprzęt to jest karta dźwiękowa. Instalowałem sterowniki zgodne z płytą główną,zgodne z karta dźwiękową oraz ze strony producenta. Skorzystałem z tego forum , ktoś miał ten sam kłopot, podali nawet sterowniki, co i jak, zrobiłem wszystko ściągnąłem, zainstalowałem, zresetowałem komputer i dalej nic .. Proszę o pomoc, naprawdę nie wiem co robić.:( :o
Ostatnio zmieniony 28 lis 2009, 20:30 przez koleś git, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu

koleś git

VIP
Posty: 912
Rejestracja: 05 maja 2009, 15:57
Lokalizacja: Włocławek
Kontaktowanie:

Brak Urządzeń audio!

Post28 lis 2009, 20:28

Zapewne miał inną kartę dźwiękową niż Ty.
Zainstaluj sterownik Realtek AC'97, nie podałeś jaki masz system, pobierz wersję dla swojego systemu - klik.
Pozdrawiam, koleś git

Xoo

Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 28 lis 2009, 20:13

Re: Realtek AC'97 - Brak Urządzeń audio !

Post28 lis 2009, 20:50

Mam Windows Xp sp2, zainstalowałem sterowniki lecz bez zmian,ale dzięki że mnie wspieracie ;)

koleś git

VIP
Posty: 912
Rejestracja: 05 maja 2009, 15:57
Lokalizacja: Włocławek
Kontaktowanie:

Realtek AC'97 - Brak Urządzeń audio !

Post28 lis 2009, 21:00

Odinstaluj wszystkie sterowniki do tej karty dźwiękowej, jakie zainstalowałeś. Pobierz program CCleaner przeczyść nim komputer i rejestr. Następnie przeczyść rejestr programem Eusing Free Registry Cleaner. I zainstaluj ponownie Realtek AC'97 Audio Driver.

Jeśli to nie pomoże, i posiadasz płytę od chipsetu. Włóż ją do napędu, następnie wejdź w Panel Sterowania --> Narzędzia administracyjne --> Zarządzanie komputerem --> zakładka menedżer urządzeń. Kontrolery dźwięku wideo i gier. Znajdź kartę dźwiękową, ppm --> aktualizuj sterownik.
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 19:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Realtek AC'97 - Brak Urządzeń audio !

Post28 lis 2009, 23:49

Xoo, jeżeli porady koleś git nie pomogą, to:
najpierw zainstaluj sterownik do chipsetu płyty głównej VIA 4in1 5.24A Hyperion Pro.
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.
Następnie zainstaluj sterownik do karty dźwiękowej Realtek AC'97 Audio Driver A4.06.
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Wejdź w:
Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka "Audio" -> w pozycji "Odtwarzanie dźwięku" sprawdź, czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa (Realtek AC'97 Audio). Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.

Na końcu zainstaluj najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).

Xoo

Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 28 lis 2009, 20:13

Re: Realtek AC'97 - Brak Urządzeń audio !

Post29 lis 2009, 20:36

Zrobiłem tak jak kazaliście lecz dalej bez zmian naprawdę, niewiem co robić. Chyba najprostszym rozwiązaniem będzie Format i wszystko na nowo zainstalować.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20725
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: Realtek AC'97 - Brak Urządzeń audio !

Post29 lis 2009, 22:09

koleś git pisze:w Panel Sterowania --> Narzędzia administracyjne --> Zarządzanie komputerem --> zakładka menedżer urządzeń


Czy tutaj są jakieś znaki zapytania lub wykrzykniki?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13333
Rejestracja: 30 lis 2008, 01:40

Re: Realtek AC'97 - Brak Urządzeń audio !

Post30 lis 2009, 01:07

Xoo pisze:Zrobiłem tak jak kazaliście lecz dalej bez zmian naprawdę, niewiem co robić. Chyba najprostszym rozwiązaniem będzie Format i wszystko na nowo zainstalować.

- nie rób formata przez taką błachostkę :(
Odpowiadaj dalej w temacie i rób to o co Ciebie inni proszą.
Możesz robić kilka formatów i nie pomoże...

Start -> Panel sterowania -> Dżwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio oraz Głos
sprawdź czy masz wybraną kartę dźwiękową.

Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
/ masz płytkę ze sterownikami to najpierw włóż ją do napędu CD /.

Xoo

Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 28 lis 2009, 20:13

Re: Realtek AC'97 - Brak Urządzeń audio !

Post30 lis 2009, 19:47

Nie mam żadnych wykrzykników.:( :mrgreen:

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20725
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Realtek AC'97 - Brak Urządzeń audio !

Post30 lis 2009, 21:09

Sprawdź w Biosie czy karta dźwiękowa jest włączona. Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL lub F2 przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz Intergated Peripherals-poszukaj tam OnBoard Audio, AC97, Onoard Sound, Azalia Codec lub podobnie i włącz to. Zapisz zmiany klawiszem F10. Na wszelkie pytania, odpowiedz Y (Yes).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Xoo

Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 28 lis 2009, 20:13

Re: Realtek AC'97 - Brak Urządzeń audio !

Post30 lis 2009, 21:39

To już dawno włończyłem ;/ lecz gdy wchodzę w Panel Sterowania -> dźwięki i urządzenia audio -> katalog Głos nie mogę wybrać żadnego urządzenia nawet gdy wejdę w inne katalogi też nic nie mogę :twisted: wybrać pisze tylko "brak urządzeń audio.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20725
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Realtek AC'97 - Brak Urządzeń audio !

Post30 lis 2009, 21:58

A w menedżerze urządzeń (Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń)
jak z menu weźmiesz widok->pokaż ukryte urządzenia, nie pokazuje się jakiś znak zapytania?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Xoo

Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 28 lis 2009, 20:13

Re: Realtek AC'97 - Brak Urządzeń audio !

Post30 lis 2009, 22:05

Przepraszam mój błąd ustawiłem w biose onboard Audio 97 na Enebled i zapisałem przyciskając F10. Po ponownym :D uruchomieniu komputera pojawił się znak zapytania o nazwie Kontroler PCI Simple Communications, 8-) co mam robić? Staram go "aktualizować sterownik" lecz pokazuje wybrać mi Typ Sprzętu i musiałbym wybrać , tylko nie wiem który:(

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20725
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Realtek AC'97 - Brak Urządzeń audio !

Post30 lis 2009, 22:09

Teraz zainstaluj sterowniki podane przez seba86mu, o nazwie Realtek AC'97 Audio Driver A4.06.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13333
Rejestracja: 30 lis 2008, 01:40

Re: Realtek AC'97 - Brak Urządzeń audio !

Post30 lis 2009, 22:16

Jeszcze :
Menedżer urządzeń -> rozwiń Kontrolery dźwięku wideo i gier -> PPM / prawym przyciskiem myszki /
na kartę dźwiękową / jeżeli jest widoczna / -> Odinstaluj - zrestartuj komputer i Zainstaluj ponownie.

Przykładowo / tu jest inna karta dźwiękowa /.
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników



  • Reklama

Wróć do „Sterowniki”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość