Witam
Proszę o pomoc.
Nie umiem znaleźć sterownika do karty graf. Sis Mirage 3 Graphics w moim laptopie.
Pisze mi też typ mikroukładu SiS672 series.
Sterowniki do karty graficznej SiS Mirage 3 Graphics
-
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, 19:55 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu tematu.
Powód: korekta tytułu tematu.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Za 5 minut będzie na serwerze tutaj http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... p-p982.htm
-
Dziękuję, ale gdy włanczam setup pojawia się komunikat na niebieskim pasku pisze sisbase.dll treść: CAN'T find InstFunc.exe result file. I drugi - Error The system cannot detect thedevice, please confirm that the device is configured properly and then restart the setup program.
- XMan
Jaki to jest dokładnie laptop ?
Jaki system na laptopie ?
Nie masz naklejki pod spodem aby odczytać markę oraz model ?
Sprawdź i podaj.
Zainstaluj Aida32 3.94.2
Otwórz program --> Komputer --> Podsumowanie --> spisz/podaj informacje z pozycji:
--> Nazwa płyty głównej.
--> Mikroukład płyty głównej.
--> Karta graficzna.
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nie wykaże odpowiednich danych Aida32 to sprawdź za pomocą Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Wrzuć screeny z:
1. Dodaj lub usuń programy (wszystko).
2. Menedżer urządzeń.
Jaki system na laptopie ?
Nie masz naklejki pod spodem aby odczytać markę oraz model ?
Sprawdź i podaj.
Zainstaluj Aida32 3.94.2
Otwórz program --> Komputer --> Podsumowanie --> spisz/podaj informacje z pozycji:
--> Nazwa płyty głównej.
--> Mikroukład płyty głównej.
--> Karta graficzna.
kliknij aby powiększyć :
Nie wykaże odpowiednich danych Aida32 to sprawdź za pomocą Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Wrzuć screeny z:
2. Menedżer urządzeń.
-
1 Pod spodem pisze Aristo model smart W300
Próbowałem zainstalować sterownik ze strony Aristo ale wyświetlają się te same komunikaty co podałem wcześniej, po włączeniu setupu.
2 System to XP SP3
Z Aidy:
--> Karta graficzna: SiS Mirage 3 Graphic (128MB)
--> Nazwa płyty głównej: Aristo Smart
--> Mikroukład płyty główne: Nieznane - Próbowałem zainstalować Aidę 64 i zainstalowałem, ale po włączeniu jej wyświetla się
po czym program się zamyka.
Odkręciłem obudowę laptopa i odczytałem z metalowego kwadratu
to:
SiS 968
PUD1731
0929AA
Screeny:
Gdy klikam Dodaj/Usuń składniki systemu Windows To się wyświetlają tylko komunikaty:
Instalator nie może otworzyć pliku informacji setupqry.inf Skontaktuj się z administratorem systemu. Kod błędu 0x2, w wierszu 0.
I drugi : Nie można było zainicjować aplikacji.
, składniki się nie wyświetlają.
2. Menadżer urządzeń.
Próbowałem zainstalować sterownik ze strony Aristo ale wyświetlają się te same komunikaty co podałem wcześniej, po włączeniu setupu.
2 System to XP SP3
Z Aidy:
--> Nazwa płyty głównej: Aristo Smart
--> Mikroukład płyty główne: Nieznane - Próbowałem zainstalować Aidę 64 i zainstalowałem, ale po włączeniu jej wyświetla się
po czym program się zamyka.
Odkręciłem obudowę laptopa i odczytałem z metalowego kwadratu
to:
SiS 968
PUD1731
0929AA
Screeny:
Gdy klikam Dodaj/Usuń składniki systemu Windows To się wyświetlają tylko komunikaty:
Instalator nie może otworzyć pliku informacji setupqry.inf Skontaktuj się z administratorem systemu. Kod błędu 0x2, w wierszu 0.
I drugi : Nie można było zainicjować aplikacji.
, składniki się nie wyświetlają.
2. Menadżer urządzeń.
- XMan
Z czym masz problem ?
Sterowniki do karty graficznej są zainstalowane :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zainstalowałeś DirectX 9.0c ?
Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c.
Start --> Panel sterowania --> System --> Przywracanie systemu --> Wyłącz Przywracanie systemu
na wszystkich dyskach - Zastosuj - OK.
Włącz przywracanie systemu w tym miejscu - Zastosuj - OK.
Utwórz tylko jeden punkt przywracania systemu.
Start -> Wszystkie programy -> Akcesoria -> Narzędzia systemowe -> Przywracanie systemu -> Utwórz punkt przywracania -> Dalej - wpisujesz dowolną nazwę - Utwórz.
Przeczyść komputer programem CCleaner.
/masz/
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń -> Skanuj rejestr -> Napraw rejestr.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne
- zaznacz tylko 6 pozycji - Zastosuj - OK :
Sterowniki do karty graficznej są zainstalowane :
Zainstalowałeś DirectX 9.0c ?
Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c.
Start --> Panel sterowania --> System --> Przywracanie systemu --> Wyłącz Przywracanie systemu
na wszystkich dyskach - Zastosuj - OK.
Włącz przywracanie systemu w tym miejscu - Zastosuj - OK.
Utwórz tylko jeden punkt przywracania systemu.
Start -> Wszystkie programy -> Akcesoria -> Narzędzia systemowe -> Przywracanie systemu -> Utwórz punkt przywracania -> Dalej - wpisujesz dowolną nazwę - Utwórz.
Przeczyść komputer programem CCleaner.
/masz/
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć :
Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń -> Skanuj rejestr -> Napraw rejestr.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne
- zaznacz tylko 6 pozycji - Zastosuj - OK :
-
Sterownik faktycznie jest zainstalowany, ale gdy go odinstaluję i chcę zainstalować ten podany przez Cosik Ktosik to dzieje się to co wcześniej pisałem.
Dlaczego odinstalowywuję sterownik?
Ponieważ na tym sterowniku rozdzielczość ekranu jest za mała. Gra mi chodzi ale np. strony internetowe wyświetlają wszystko w dużym rozmiarze jest mało danych na ekranie w porównaniu z tym, jak było dobrze - jest duża różnica.
Dlaczego nie da się zmienić rozdzielczości ?
Rozdzielczość zmienia się klikając prawym przyciskiem na pulpicie/Ustawienia/Suwak do zmiany rozdzielczości. Na tym sterowniku ustawiona jest ta rozdzielczość na suwaku na max to jest 1024x768 - nie wiem czy to prawda, obraz wygląda tak jak opisałem.
Ten sterownik zainstalowałem przez Menadrzer urządzeń/Karta graficzna/Aktualizuj sterownik/Zainstaluj z listy lub określonej lokalizacji/Dalej/Nie wyszukuj, wybiorę sterownik do zainstalowania/Była tam jedna pozycja i to zainstalowałem.
Przeczyściłem oboma klinerami rejestru rejestr, doinstalowałem składniki rejestru i nadal sterownik od Cosika Ktosika nie chce się zainstalować.
na wszystkich dyskach - Zastosuj - OK. - To umiem zrobić.
Włącz przywracanie systemu w tym miejscu - Zastosuj - OK. - Tego nie rozumiem - W jakim miejscu włączyć przywracanie systemu? Czy poprostu spowrotem zaznaczyć to co się odznaczyło?
I po co tworzyć punkt przywracania systemu?
Dzięki za fajne rady dotyczące przyspieszenai komputera. Może wiesz Xmen o jakimś temacie lub artykule o przyspieszaniu komputera z innymi radami, bo nie znalazłem poleceniem szukaj.
Dlaczego odinstalowywuję sterownik?
Ponieważ na tym sterowniku rozdzielczość ekranu jest za mała. Gra mi chodzi ale np. strony internetowe wyświetlają wszystko w dużym rozmiarze jest mało danych na ekranie w porównaniu z tym, jak było dobrze - jest duża różnica.
Dlaczego nie da się zmienić rozdzielczości ?
Rozdzielczość zmienia się klikając prawym przyciskiem na pulpicie/Ustawienia/Suwak do zmiany rozdzielczości. Na tym sterowniku ustawiona jest ta rozdzielczość na suwaku na max to jest 1024x768 - nie wiem czy to prawda, obraz wygląda tak jak opisałem.
Ten sterownik zainstalowałem przez Menadrzer urządzeń/Karta graficzna/Aktualizuj sterownik/Zainstaluj z listy lub określonej lokalizacji/Dalej/Nie wyszukuj, wybiorę sterownik do zainstalowania/Była tam jedna pozycja i to zainstalowałem.
Przeczyściłem oboma klinerami rejestru rejestr, doinstalowałem składniki rejestru i nadal sterownik od Cosika Ktosika nie chce się zainstalować.
na wszystkich dyskach - Zastosuj - OK. - To umiem zrobić.
Włącz przywracanie systemu w tym miejscu - Zastosuj - OK. - Tego nie rozumiem - W jakim miejscu włączyć przywracanie systemu? Czy poprostu spowrotem zaznaczyć to co się odznaczyło?
I po co tworzyć punkt przywracania systemu?
Dzięki za fajne rady dotyczące przyspieszenai komputera. Może wiesz Xmen o jakimś temacie lub artykule o przyspieszaniu komputera z innymi radami, bo nie znalazłem poleceniem szukaj.
- XMan
Na Windows XP jeszcze wyłącz zbędne usługi :
Lista usług (services), które można wyłączyć.
Wyłącz aktualizacje automatyczne - często powodują zużycie procesora nawet do 100%.
(w razie problemów napisz)
Aktualizacje automatyczne na Windows XP Service Pack 3 są co drugi wtorek m-ca czyli raz na m-c.
Ze względu na różnicę czasu sprawdzaj/włączaj co drugą środę m-ca.
(po aktualizacji wyłącz)
Lżejszy antywirus + firewall (nie wiem jakie posiadasz) :
Avast! Free Antivirus 6.0.1289
avast! Free Antivirus - zapoznanie i konfiguracja
Avira AntiVir Personal - Free Antivirus 2012 12.0.0.861
Avira AntiVir Personal - Free Antivirus - konfiguracja antywirusa
Lista usług (services), które można wyłączyć.
Wyłącz aktualizacje automatyczne - często powodują zużycie procesora nawet do 100%.
(w razie problemów napisz)
Aktualizacje automatyczne na Windows XP Service Pack 3 są co drugi wtorek m-ca czyli raz na m-c.
Ze względu na różnicę czasu sprawdzaj/włączaj co drugą środę m-ca.
(po aktualizacji wyłącz)
Lżejszy antywirus + firewall (nie wiem jakie posiadasz) :
Avast! Free Antivirus 6.0.1289
avast! Free Antivirus - zapoznanie i konfiguracja
Avira AntiVir Personal - Free Antivirus 2012 12.0.0.861
Avira AntiVir Personal - Free Antivirus - konfiguracja antywirusa
-
Dzięki za odpowiedź. XMen, nie wiesz co jeszcze mógłbym zrobić w sprawie źle działającego sterownika? Czy już więcej się nie da tylko trzeba zainstalować ponownie Windows?
-
- Reklama