Sterowniki do laptopa Acer TravelMate 5760G, Windows 7 x64

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj
andi

Użytkownik

Sterowniki do laptopa Acer TravelMate 5760G, Windows 7 x64

Post11 lip 2012, 21:13

Witam

Moje pytanie jak w temacie, pewnie dla wielu banalne. Kupiłem nowego laptopa marki Acer, system zainstalowałem i teraz mam problem ze sterownikami. Domyślam się że nie wszystkie sterowniki z płyty CD dodanej do laptopa są potrzebne. Żeby nie zaśmiecać nowego komputera powiedzcie co powinienem zainstalować.

Parametry laptopa:
Obrazek
System to Windows 7.

Sterowniki na płycie CD:
Obrazek

Z góry dziękuje za pomoc :)
Ostatnio zmieniony 14 lip 2012, 19:10 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Korekta tytułu.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Jakie zainstalować sterowniki z płyty CD dodanej do laptopa?

Post11 lip 2012, 22:09

Wygląda na to, że to płytka uniwersalna (dla różnych modeli laptopów) i za bardzo nie wiadomo które sterowniki instalować, przykładowo dla karty sieciowej Wi-Fi jest aż sześć rodzajów sterowników na tej płytce., to samo dotyczy Bluetooth itp.

Najlepiej będzie, jak napiszesz jaki to model laptopa, wtedy podamy Ci linki do konkretnych sterowników.
Model odczytasz z naklejki znamionowej na spodzie laptopa.

Napisz również na jaki system i ilu bitowy mają być sterowniki.

andi

Użytkownik

Post11 lip 2012, 23:10

Zdjęcie naklejki poniżej:
Obrazek

System to Windows 7 64-bit

andi

Użytkownik

Post12 lip 2012, 13:31

seba86mu, bardzo dziękuje za zainteresowanie i pomoc :) za bardzo nie znam się na tym i sam bym sobie nie poradził.
Jeśli możesz, powiedz mi jeszcze jak mam określić jaki posiadam Bluetooth i Wi-Fi? Czy dobrym pomysłem jest ściąganie i instalacja sterowników z sieci zamiast tych z płyty CD? Pewnie chodzi tu o aktualizacje - na płycie mogą być niezaktualizowane sterowniki. ;)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post12 lip 2012, 13:46

andi pisze:Jeśli możesz, powiedz mi jeszcze jak mam określić jaki posiadam Bluetooth i Wi-Fi?

Możesz sprawdzić i podać tutaj identyfikator urządzenia.

Przejdź do Menadżera Urządzeń => kliknij prawym przyciskiem myszki na nieznanym urządzeniu (zakładam, że Bluetooth oraz Wi-Fi zostały nierozpoznane przez system i nie są zainstalowane) => Właściwości => zakładka Szczegóły => z listy wybierz Identyfikator urządzenia => skopiuj wpisy i podaj tutaj.

Jeżeli natomiast kontroler Wi-Fi oraz Bluetooth zostały zainstalowane przez system poprzez Windows Update, czyli nie są rozpoznawane, jako nieznane urządzenia, kartę sieciową Wi-Fi znajdziesz w drzewku:
=> Karty sieciowe
natomiast Bluetooth w drzewku:
=> Odbiorniki radiowe Bluetooth
W tym wypadku instalacja sterowników do tych podzespołów nie będzie konieczna.

andi pisze:Czy dobrym pomysłem jest ściąganie i instalacja sterowników z sieci zamiast tych z płyty CD? Pewnie chodzi tu o aktualizacje - na płycie mogą być niezaktualizowane sterowniki.

Sterowniki na stronie producenta mogą być - choć nie muszą - na bieżąco aktualizowane.

andi

Użytkownik

Post13 lip 2012, 19:07

seba86mu, ściągnąłem i zainstalowałem podane przez Ciebie sterowniki. Teraz wchodzę w Menadżera Urządzeń i dalej... moim oczom ukazuje się coś takiego: :)

Obrazek

-- 13 lip 2012, 19:06 --

Zauważył, że nie wyświetla się jeszcze informacja przy regulacji głośności głośników, jasności matrycy itp. w formie graficznej na ekranie monitora. Jaki sterownik za to odpowiada?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post13 lip 2012, 19:47

Wygląda na to, że nieznane urządzenie w Menadżerze Urządzeń, to karta sieciowa Wi-Fi Atheros:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jeżeli automatyczna instalacja nie poskutkuje spróbuj ręcznie poprzez opcję Aktualizuj oprogramowanie sterownika => Przeglądaj mój komputer....... => wskaż pobrany i rozpakowany folder ze sterownikiem

andi pisze:Zauważył, że nie wyświetla się jeszcze informacja przy regulacji głośności głośników, jasności matrycy itp. w formie graficznej na ekranie monitora. Jaki sterownik za to odpowiada?

Zainstaluj Dritek Launch Manager z płytki ze sterownikami dołączonej do laptopa (pozycja 11 na screenie)

Tutaj jeszcze sterownik do czytnika linii papilarnych:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

andi

Użytkownik

Post14 lip 2012, 18:30

Sterowniki które dodałeś załatwiły wszystko, wygląda na to że teraz komputer ma wszystko czego potrzebuje :) jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc, bez Ciebie bym sobie nie poradził :D pozdrawiam serdecznie

• Reklama

Wróć do „Sterowniki”