Sterowniki systemowe - analiza i wytyczne

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post23 wrz 2012, 14:22

Witam. Podczas analizy systemu pod kątem jego sterowników w różnych narzędziach i programach identyfikujących, zauważyłem pewne różnice w ich wskazaniach. I dlatego proszę o jakieś wskazówki odnośnie tego.
I tak narzędzie Autoruns > zakładki Everything i ściślej Drivers pokazuje pewną ilość sterowników. Pokażę to na screenie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Inne zakładki np. ImageHijacks czy Known DLL's i inne w ogóle nic nie pokazują. Czy to może dlatego, iż Autoruns ściągnąłem jako pojedynczą aplikację, bez całego pakietu Sysinternals Suite ?

Ale już bardziej zaawansowany program Comodo Cleaning Essential w narzędziu Comodo Autorun Analyzer, pokazuje tych sterowników znacznie więcej niż Autoruns. Tylko, że są to elementy oznaczone jako File not found, a ja nie wiem dlaczego tak, żadnych sterowników nie instalowałem ani nie odinstalowywałem. Ani w ogóle nic z nimi nie robiłem. To są przykładowe screeny z tego: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, i Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Ale to są tylko przykłady, jest ich tam znacznie więcej.

Tymczasem program System Information for Windows pokazuje jeszcze jakby coś innego, te sterowniki które w CAA są oznaczone File not found tutaj są wyłączone i zatrzymane. Screen: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Również są to przykłady, których jest o wiele więcej.
Więc pytam: z czym mamy tutaj do czynienia ? Czy to są jakieś mankamenty systemu ? Czy po prostu są to sterowniki, które mogłyby być, ale nie są ?
Swoją drogą jeśli tak, to czy i one powinny tam być zainstalowane ?
Nie mam z tym żadnego problemu czy występujących objawów w komputerze, pytam tak tylko z przezorności.

Ponadto chcę również zapytać gdzie najlepiej sprawdzić czy wszystkie sterowniki systemu i sprzętu są zaktualizowane, i jak je aktualizować jeśli taka potrzeba ? Wiem, że jedną z możliwości może być systemowy Menedżer urządzeń.
A czy poza tym jeszcze jakieś inne sposoby ?

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2012, 14:27

Sterowniki które są oznaczone w programie autoruns jako "File not Found" zawsze usuwam ponieważ nie ma ich w systemie a takowe wpisy czasem zostają. To czy są one potrzebne i ich brakuje musiałbyś ocenić sam wiesz jaki masz sprzęt i oprogramowanie i czytasz informacje o danym sterowniku ale przeważnie jakby cos brakowało to by się wysypywało jakiś błąd czy cus.

Co do aktualizacji sterowników to najprostszym sposobem jest najpierw zaglądniecie na strone producenta płyty głównej bo to on przeważnie udostępnia sterowniki do chipsetu oraz choćby zintegrowanej dzwiękówki czy karty graficznej ktora również może być zintegrowana. Jeśli masz zewnętrzną grafike to pewnie ATI czy NVidii a jak wiadomo obaj producenci wypuszczają ciągle aktualizacje sterowników. Jeśli wszystko działa stabilnie itp czasem nie trzeba aktualizacji bo niby po co w przypadku np. nowszych kart graficznych warto aktualizacji sterów ponieważ naprawiają błedy w grach, wszystko zalezy od sprzętu :)

• Reklama

Wróć do „Sterowniki”