Witam
U mojej dziewczyny w Laptopie Asus N50Vn pojawiła się kilka miesięcy temu usterka, która efektuje tym, że laptop nie odtwarza dźwięku przez wbudowane głośniki.
Sterowniki zintegrowanej karty dźwiękowej serii Realtek HD Audio pokazują, że do portu wyjścia słuchawek cały czas jest podłączone jakieś urządzenie.
Wszystko wskazuje na to, że po prostu gniazdo zostało mechanicznie uszkodzone (odgięta blaszka i stale zwarte styki).
Niestety w tym laptopie w przeciwieństwie do wielu innych ( a może nie tak wielu - nie wiem ) laptopów nie da się wymienić samego "panelu" wyjścia audio jako - takiego. Tzn spotkałem się niejednokrotnie z taką konstrukcją, że wyjścia mic i słuchawki były na osobnym panelu, podłączonym do płyty głównej kablami, czy taśmą... Tutaj panel ten jest razem z interfejsem e-sata wlutowany bezpośrednio w płytę główną.
Jakkolwiek wydaje mi się, że nie wszystko jest stracone - otóż laptop ten przy uruchamianiu i ładowaniu BIOS'u odtwarza swój magiczny dźwięk ASUS'a, który to niezależnie od tego, czy wetknięty jest jack do gniazda słuchawek, czy też nie - PRZEZ WBUDOWANE GŁOŚNIKI!
Moje pytanie polega na tym, że chciałbym wiedzieć, czy ktoś próbował obejść coś takiego softem? I (jeśli się to udało) jak tego dokonać?
System operacyjny - winXP sp3...
Pozdrawiam
W laptopie dźwięk nie leci z głośników wbudowanych!
- Sledzislaw
"...niewiedza to błogosławieństwo..."
- XMan
Sterowniki zintegrowanej karty dźwiękowej serii Realtek HD Audio pokazują, że do portu wyjścia słuchawek cały czas jest podłączone jakieś urządzenie.
Wrzuć screeny z:
1. Dodaj lub usuń programy (wszystko).
2. Start --> Panel sterowania --> Dźwięki i urządzenia audio --> zakładki Audio oraz Głos.
3. Zakładki panela sterowników Realtek - Efekt dźwiękowy, Mikser, Wejście/wyjście audio, Microphone.
4. Menedżer urządzeń z rozwiniętym Kontrolery dźwięku, wideo i gier.
-
- Reklama