2 dyski na 2 systemy, czy nie będzie konfliktu?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
onimusza666

Użytkownik

Post05 paź 2011, 05:21

Witam :) i zadaję oto te pytanie :idea: na PC się nie znam więc wolę dmuchać na zimne.
Składam nowy PC z obecnego zostaje tylko buda ,dysk twardy i 2 nagrywarki -resztę wymieniam-będę miał też nowy dysk :
HDD CAVIAR GREEN 2TB WD20EARX SATA III no i tu ''mechanicy'' zainstalują mi win7 64bit , mają zrobić tak że PC będzie startował z tego dysku-a stary Seagate 500GB będzie służył mi jako ''magazyn'' i sam zdecyduję co ma na nim być , a co przenieść na nowy :D System winXP mam na partycji ''C'' są też tam różne programy-a na partycji ''D'' mam tylko gry.
I teraz moje pytanie-czy te dwa systemy się nie ''pogryzą'' :?: i czy gry będą uruchamiały mi się normalnie :?: :!:
I czy potem będę mógł sformatować ''normalnie'' partycję ''c'' czy do tego trzeba będzie użyć płytki instalacyjnej z winXP :think: Nie chętnie ''przesiadam'' się z XP na Win7 bo są problemy z działaniem starszych gier jak również gier z StarForce.Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2011, 22:24 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

2 dyski-2 systemy.

Post05 paź 2011, 15:11

I tak nie ominie ciebie reinstalka Xp .Nowy sprzęt - inne sterowniki etc.. Jeżeli chcesz mieć dwa systemy Xp i 7 to najpierw trzeba zainstalować Xp ,a potem Win 7 . Oczywiście na innej partycji lub dysku . Wtedy przy starcie systemu będziesz miał wybór XP lub win7 . Proste przełożenie dysku niestety nic nie da . Tylko będziesz miał dostęp do danych na "starym dysku" . Gry zainstalowane na tym dysku też się nie uruchomią .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post05 paź 2011, 22:24

Mało tego, jeśli XP był w wersji OEM to zapewne nie zarejestrujesz go nową płytę główną.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

onimusza666

Użytkownik

Post06 paź 2011, 05:18

Ok' dzięki za odzew-trochę poczytałem o tym na necie :) w zasadzie to chodzi mi tylko o Steam który warzy 60GB i jest na starym dysku, część innych gier/programów już odinstalowałem ,i nie chcę robić tego z Steam bo potem będzie mi ściągał aktualizacje , co przy moim beznadziejnym necie potrwa wieki.Potem co najwyżej przeniosę wszystko z Partycji "D" na nowy dysk ,a stary sformatuję.Ja chciałem aby nowy dysk był jako drugi ale ''mechanik'' powiedział że nowy będzie szybszy i powinien być na nim system itd.Z drugiej strony może ma rację co nowy dysk to nowy-stary ma 4lata więc może (odpukać) w każdej chwili paść , no i jak nigdy 500GB nie udało mi się ''zapełnić'' to i pewnie nie uda się z 2TB :D

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”