Podaję znów jego specyfikację:
Kod: Zaznacz cały
Monitor: BenQ G922HDAL [NoD (LAA00874026);
Nazwa płyty głównej: VIARAMA U8668 (Pro) (3 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio, Video, LAN);
Mikroukład płyty głównej: VIA VT8751 Apollo P4M266;
Typ procesora: Intel Celeron, 2600 Mhz (26 x 100).
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 6600 (128 MB)
Zasilacz: CODEGEN 300 W, ATX 2.03(P4), model: 200XA.
No i myślałam o alternatywnym systemie, np. jakiejś wersji Linux, Ubuntu. Cosik_ktosik polecał mi Kubuntu... Nawet myślałam, by w kompie z XP zainstalować chromeOS, ale po pierwsze on nie spełnia minimalnych wymagań, po drugie wszystkie dane byłyby online, a mi to nie odpowiada...
Ostatnio kupiłam gazetkę komputerową, do której na płytce dodali dziewięć różnych dystrybucji różnych systemów operacyjnych, ponoć uruchamianych bezpośrednio z płyty, uwzględniając Linux Mint, Ubuntu (64-bit, więc odpada), Puppy Linux (chyba już ten projekt leży), Tails, Android 32-bit, Fedora Design Suite, XBMCbuntu, elementary OS, oraz Doudou Linux- dla dzieci.
Czy któryś z tych systemów, oprócz Ubuntu 64-bit, oraz tego dla dzieci, by działał, na moim leciwym sprzęcie?
Czy możecie mi polecić jakiś alternatywny system, prosty w obsłudze, na leciwego kompa?
Na razie to tylko moje spekulacje, bo tymczasowo nie będę inwestować w starszy komp, a powinnam mu dołożyć RAM, oraz wymienić dysk na większy, ani nie będę w nim teraz zmieniać systemu.