Białe tło w Menu Start

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
tripleffect

Użytkownik

Białe tło w Menu Start

Post08 gru 2010, 15:48

Korzystam z WinXP Pro SP2. Odinstalowywałem z systemu stare programy, z których nie korzystam. Po odinstalowaniu StyleXP temat zmienił się na "Klasyczny Windows" (czyli podobny do Win98 np.). PPM > Właściwości i zmieniłem to z powrotem na poprzedni temat.

Ale pojawił się problem z białym tłem w Menu Start, ogólnie w menu, np. teraz korzystam z Firefoxa, mógłbym wejść w Plik i też tło jest białe (a kiedyś było lekko szare). W Menu Start było niebieskie. Rzecz w tym, że to strasznie razi w oczy. Temat, którego używałem to Royale (wyciągnięty z XP Media Center). Próbowałem też po prostu ustawić zwykłą Lunę z XP, ale zmieniły się tylko kolory paska Start (mniej żywe, standard z XP), ale menu zostały białe. Co z tym zrobić?

Tak to wygląda: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Andziorka

VIP+
Kontaktowanie:

Białe tło w Menu Start

Post08 gru 2010, 15:52

Próbowałeś przywracania systemu?
'Oto dzień zwycięstwa nad rozumem, głupiej wrażliwości Twej..'

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Białe tło w Menu Start

Post08 gru 2010, 16:27

Po odinstalowaniu StyleXP temat zmienił się na "Klasyczny Windows" (czyli podobny do Win98 np.).

Dlaczego instalujesz jakieś "badziewia" bez konsultacji na forum ?
Sprawdź przywracanie systemu.
Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
póżniej ,,Rejestr" Skanuj by znależć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
Podczas instalacji nie instaluj/odchacz Google Chrome.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
Przeczyść dodatkowo programem Eusing Free Registry Cleaner .
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń -> Skanuj rejestr -> Napraw rejestr.
Po nakładce może to trwać nawet kilka dni lub tydzień.
Nie pomoże to za kilka dni wyślę Lunę i podmienisz ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

tripleffect

Użytkownik

Białe tło w Menu Start

Post08 gru 2010, 21:10

Niemożliwe, żebym instalował StyleXP (przynajmniej nie przypominam sobie), nigdy nie szukałem "urozmaiceń" graficznych dla systemu, im tego mniej, tym szybciej system chodzi. A temat z Media Center na pewno nie ciągnie więcej pamięci niż stara zwykła Luna. Royale z XP Media Center wgrałem na zasadzie przerzucenia plików z XP Media Center do /Resources/Themes (tak jak jest folder /Luna i plik kompozycji Luna, tak ja ręcznie wrzuciłem tam temat z Media Center - zieleń i błękit żywsze niż Lunie :)). StyleXP był dawno temu instalowany, jeszcze zanim wgrałem temat z Media Center, okazało się, że to shareware i minął czas, przez który można było go używać. Skoro służy do grzebania w tematach i zmieniania ich, to możliwe, że coś usunąłem przy deinstalacji go (może uxtheme.dll :/)

Rejestr już czyściłem CCleanerem. Przywracania systemu też próbowałem, ale to nic nie pomogło. Ten screen już był zrobiony po tym wszystkim.

Przeskanowałem rejestr jeszcze Eusing Free Registry Cleaner i wyczyściłem go. Ale to też nic nie pomogło.

Wątpię, żeby teraz zwykłe podmienienie plików Luny coś pomogły. Przez jakiś czas ze strony Microsoftu można było ściągnąć tematy z XP Media Center, tam też był temat Zune - żółto-brązowy, przy nim też wszystkie menu są białe, co kompletnie nie pasuje do reszty, więc na pewno to nie jest standard w Royale czy Zune. Link do strony Microsoftu z tymi tematami już padł, to chyba było udostępnione w 2006 czy 2007, więc nie mogę ściągnąć oryginalnego Royale (czy Energy Blue), czy to by załatwiło sprawę. Ale wątpię. :(

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Białe tło w Menu Start

Post08 gru 2010, 21:49

Oryginalny Zune Theme
ze strony Microsoftu mam od dawna :

To ja prosiłem o wrzucenie tego pliku na naszym Downloadzie dawno temu :)
Wiesz jak się prawidłowo instaluje ?
Wiesz ile jest krążących kompozycji/skórek Zune_Theme w necie ?
Obrazek

tripleffect

Użytkownik

Białe tło w Menu Start

Post09 gru 2010, 12:39

Mi też chodzi o Theme z XP Media Center, tylko nie o Zune, ale o Royale (wygląda prawie jak Luna, tylko kolory są bardziej szliste, w niektórych miejscach trochę inne, generalnie lżejszy widok dla oka; nawet tapety z Royale używam, bo jest prosta, ale nie pikselowata, zwykła Idylla z Luny jest bez wyrazu w porównaniu). Plik też miał rozszerzenia .msi, tylko nazwa inna oczywiście. Te tematy sam Microsoft wypuścił i dla Desktopów, i dla Tabletów (tam zamiast Royale temat nazywa się Energy Blue, nie wiem, czy Zune został wypuszczony dla Tabletów; poza tym jeszcze pojawił się temat Royale Noir - nieszklisty, ciemnoniebieski, ale nie wiem, czy to naprawdę robota pod XP Media Center czy zwykły hack). Oprócz tych plików były też te wszystkie 3 tematy spakowane i wrzucone na softpedię pod nazwą "Royale Remixed" (bez trojanów;)).

Mam też "Zune Style", ale nieważne, jaki temat ustawię, to w menu "Wszystkie Programy" mam białe tło (podświetlenie już różne, np. w Zune jest szare, w Royale niebieskie, ale tło w tych tematach też jest inne). To samo stało się z tłem, jeśli chodzi o jakiekolwiek rozwijane menu, czy to PPM na pulpicie, czy to w jakimś programie kliknięcie na Plik/Edycja itd. (to jeszcze zmieniłem (PPM > Właściwości > Wygląd > Zaawansowane > Menu - zmiana koloru z białego na lekko szary, ale to nie to samo... Menu Start w Royale jest niebieskie, a tego już nie można ręcznie sobie zmienić). Pewnie kolejna instalacja-nakładka by to naprawiła, bo wydaje mi się, że to jakaś biblioteka .dll jest do niczego teraz po usunięciu tego StyleXP.

EDIT: Jest gdzieś Royale też w .msi gdzieś w Downloadzie? (pewnie nie, nie mogę znaleźć, a chyba wiele osób nie używa XP Media Center).

A jak się to instaluje - to powinno albo samo automatycznie wrzucić do /Windows/Resources/Themes i do Windows/Web/Wallpaper odpowiednie pliki albo powinno rozpakować się jako 2 foldery o takich nazwach, które się przenosi w odpowiednie miejsce, nie pamiętam dokładnie. Są też hacki tych theme'ów (tj. nie prosto od MS), gdzie po prostu są pliki w archiwach .rar czy .zip.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Białe tło w Menu Start

Post09 gru 2010, 18:51

Jest również Royale Theme.
Miałem wcześniej od Zune Theme.
Obydwie skórki są oryginalne, pochodzą z Microsoftu.

Obrazek

tripleffect

Użytkownik

Białe tło w Menu Start

Post10 gru 2010, 17:57

O, no właśnie. Czyli rozpakowuje też się do podanej ścieżki i z tymi folderami już wiadomo co zrobić. Mam w tematach i Royale, i Zune. Rozwijane menu, np. takie jak po kliknięciu PPM na pewno nie jest białe w żadnym z tych tematów. Tym bardziej białe tło też nie jest po rozwinięciu "Wszystkie programy".

Spróbuję jeszcze zastąpić mój plik uxtheme.dll oryginalnym. Bo wgranie tematów jeszcze raz to nic nie pomoże. Ewentualnie mogę albo przyzwyczaić się do tego koloru, albo na pewno pomoże instalacja-nakładka, ale tego robić mi się nie chce. :/

EDIT: Czy użycie UXTheme Multi-Patchera nie narobi mi żadnych szkód? Rozmawiałem z osobą, która też korzysta z innego tematu niż Luna na XP Pro i mówiła, że musiała użyć tego patchera, bo inaczej nie tylko miała takie same białe tła, ale "Plik", "Edycja" itd. na szarym tle np. w Firefoxie też były w "białych prostokątach".

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Białe tło w Menu Start

Post12 gru 2010, 18:52

Spróbuj, ale najpierw zrób kopię przywracania systemu.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

tripleffect

Użytkownik

Białe tło w Menu Start

Post13 gru 2010, 17:52

Spatchowałem, wszystko wróciło do normy we wszystkich tematach, nie ma już białych teł. W sumie ten program służy do tego, żeby po spatchowaniu móc używać niestandardowych tematów, ale jakoś i w moim przypadku to pomogło. Zatem program jest rozwiązany.

Dzięki wszystkim za rady i pomoc. :)

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”