bład startu systemu, komunikat Grub loading stage1.5 error22
-
Witam! od razu powiem ze jestem zielona jeśli chodzi o komputery itp:) i sama nie wiem właściwie na czym problem polega. instalowaniem wszystkiego programowaniem i innymi takimi zawsze zajmował się mój brat a akurat teraz, gdy wyjechał komputer odmówił posłuszeństwa:( gdy go włączam praktycznie od razu pojawia się: Grub loading stage1.5. error 22 czytałam trochę o tym na innych forach i nic z tego nie rozumiem i kompletnie nie wiem co robić a komputer jest mi baaardzo potrzebny... będę bardzo wdzięczna jeśli mi ktoś pomoże i wytłumaczy co i jak:) pozdrawiam:)
Ostatnio zmieniony 20 sie 2011, 23:13 przez mint1991, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmiana tematu, zmiana działu
Powód: zmiana tematu, zmiana działu
- mint1991
- Kontaktowanie:
problem z..
Cześć
Z tego co przeczytalem wychodze z założenia, że albu używasz 2 linuxsów, albo windowsa i linuxa.
Posypał się MBR w takiej sytuacji przydała by się płytka z windowsem i odpalic konsole odzyskiwania i w niej wpisać komende fixmbr aby przywrócić sektor rozruchowy i powinno być oki. Jak dobrze się orientuje można to tez zrobić pod linuxem za pomocą linux LiveCD (nagrywasz obraz na płytce i odpalasz system z tej płytki) potem w terminalu trzeba wpisać (nie pamiętam za dobrze) komende fixmbr.
Nie jestem biegłym użytkownikiem linuxa więc poczekaj na potwierdzenie tego co napisałem

Z tego co przeczytalem wychodze z założenia, że albu używasz 2 linuxsów, albo windowsa i linuxa.
Posypał się MBR w takiej sytuacji przydała by się płytka z windowsem i odpalic konsole odzyskiwania i w niej wpisać komende fixmbr aby przywrócić sektor rozruchowy i powinno być oki. Jak dobrze się orientuje można to tez zrobić pod linuxem za pomocą linux LiveCD (nagrywasz obraz na płytce i odpalasz system z tej płytki) potem w terminalu trzeba wpisać (nie pamiętam za dobrze) komende fixmbr.
Nie jestem biegłym użytkownikiem linuxa więc poczekaj na potwierdzenie tego co napisałem

-
Hey, tak jak napisal mint1991 na komputerze masz Linuxa, bo GRUB to program rozruchowy Linuxa.
Trzreba bedzie nadpisac MBR za pomoca plytki z Windowsem. Posiadasz takową?
Trzreba bedzie nadpisac MBR za pomoca plytki z Windowsem. Posiadasz takową?
-
o matko:) brzmi jakby to było proste, ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać:) jednak chyba kogoś zatrudnię
bo sama chyba raczej tego nie zrobię, a bardzo prawdopodobne ze bardziej popsuje znając moje zdolności:) ale baaardzo dziękuje za chęci:)

- mint1991
- Kontaktowanie:
Proszę -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wszystko sobie spokojnie przeczytaj i będzie dobrze
Wszystko sobie spokojnie przeczytaj i będzie dobrze

-
To może być problem dysku twardego.
Jeżeli brat zabrał dysk systemowy, to taki błąd wyskoczy, ew. mogła się przełączyć kolejność botowania z dysków twardych - jeśli masz więcej niż jeden dysk twardy a system startuje tylko z jednego, to jeśli coś się w systemie pokiełbasi będziesz miała taki błąd...sam tak miałem, nie wiedziałem o co chodzi a okazało się że chodzi właśnie o to.
Trzeba wejść w bios - ustawienia zaawansowane, wybrać botowanie z dysku hdd, kliknąć enter i ustawić dysk który jest na drugim miejscu na miejscu pierwszym w kolejności botowania...save changes & exit
. U mnie nie wiem czemu nastąpiło to samoczynnie. Po zastosowaniu tej procedury pomogło.
Jeżeli brat zabrał dysk systemowy, to taki błąd wyskoczy, ew. mogła się przełączyć kolejność botowania z dysków twardych - jeśli masz więcej niż jeden dysk twardy a system startuje tylko z jednego, to jeśli coś się w systemie pokiełbasi będziesz miała taki błąd...sam tak miałem, nie wiedziałem o co chodzi a okazało się że chodzi właśnie o to.
Trzeba wejść w bios - ustawienia zaawansowane, wybrać botowanie z dysku hdd, kliknąć enter i ustawić dysk który jest na drugim miejscu na miejscu pierwszym w kolejności botowania...save changes & exit

-
- Reklama