Zastanawiał mnie fakt, że we wszystkich innych przeglądarkach, jakie wypróbowałem (Chrome,Opera i IE9) miałem zawsze bledsze czcionki od tych w IE8, który był razem z systemem windows 7.
Wiem, że IE od 9 inaczej je renderował, czy jakoś tak i dlatego coś było nie tak i były nawet do tego jakieś poprawki, żeby przywrócić ich "ostrość". Mnie natomiast nie chodzi o ich "niewyraźność" że tak się wyrażę a bladość.
Ja zauważyłem u siebie inną rzecz, która wpływa na tą bladość na przykład w Chrome.
Powiększyłem jedną literę tak, że widać z niej tylko trzy kolorowe piksele.
Tak jak podejrzewałem budowa litery jest identyczna w Chrome i IE8, a więc tak jak pisałem ich wyrazistość jest taka sama. Natomiast bladość czcionki w Chrome względem IE8 jest dlatego, że Chrome inaczej pokazuje kolory a mianowicie są one bledsze, stąd cała czcionka jest bledsza i jak dla mnie gorszej jakości.
Nie wiem czy będzie to widać, ale u mnie widać tą różnicę w nasyceniu barw, przez to i w gorszym wyglądzie czcionki (mniej czarna).
Tutaj przykład trzech pikseli litery. Widać wyraźnie bledsze kolory w chrome.
Taki efekt jest rownież na niektórych zdjęciach.
Wobec tego, widać jednak, że IE8 najlepiej jednak działa pod tym względem z windows 7. Wiadomo pod wszystkimi innymi nie, ale takiego odtwarzania barw niestety żadna inna nie oferuje. Trochę mnie to dziwi. Co ma ten IE8, że tak ładnie odtwarza barwy czego nie maja wszystkie inne?

Wiem, że w ogóle mało kto patrzy na takie szczególy - ja jednak widzę gorszą jakość tekstu wszędzie indziej niż w IE8.
pozdrawiam i może ktoś zna odpowiedź na to, dlaczego tylko IE8 daje taką ładną czcionkę ( oraz wszelkie barwy) w windows7?
Ps. Wiem, że są jakieś sposoby na poprawianie wyświetlania czcionek w Chrome, ale piszą tam zawsze o zmianie wygładzania i tak dalej.....ja daję tutaj przykład, że są zbudowane identycznie, więc jakaś zmiana w ich budowie jest już wyjściem czysto na skróty tak myślę.
Są identyczne więc po co je w jakikolwiek sposób zmieniać. Tu jest różnica w odwzorowywaniu kolorów a nie jakiejś budowie samej czcionki.