Blada czcionka w innych przeglądarkach niż IE8

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post10 cze 2014, 20:20

Witam

Zastanawiał mnie fakt, że we wszystkich innych przeglądarkach, jakie wypróbowałem (Chrome,Opera i IE9) miałem zawsze bledsze czcionki od tych w IE8, który był razem z systemem windows 7.
Wiem, że IE od 9 inaczej je renderował, czy jakoś tak i dlatego coś było nie tak i były nawet do tego jakieś poprawki, żeby przywrócić ich "ostrość". Mnie natomiast nie chodzi o ich "niewyraźność" że tak się wyrażę a bladość.
Ja zauważyłem u siebie inną rzecz, która wpływa na tą bladość na przykład w Chrome.
Powiększyłem jedną literę tak, że widać z niej tylko trzy kolorowe piksele.
Tak jak podejrzewałem budowa litery jest identyczna w Chrome i IE8, a więc tak jak pisałem ich wyrazistość jest taka sama. Natomiast bladość czcionki w Chrome względem IE8 jest dlatego, że Chrome inaczej pokazuje kolory a mianowicie są one bledsze, stąd cała czcionka jest bledsza i jak dla mnie gorszej jakości.

Obrazek

Nie wiem czy będzie to widać, ale u mnie widać tą różnicę w nasyceniu barw, przez to i w gorszym wyglądzie czcionki (mniej czarna).

Tutaj przykład trzech pikseli litery. Widać wyraźnie bledsze kolory w chrome.
Taki efekt jest rownież na niektórych zdjęciach.
Wobec tego, widać jednak, że IE8 najlepiej jednak działa pod tym względem z windows 7. Wiadomo pod wszystkimi innymi nie, ale takiego odtwarzania barw niestety żadna inna nie oferuje. Trochę mnie to dziwi. Co ma ten IE8, że tak ładnie odtwarza barwy czego nie maja wszystkie inne? :?:

Wiem, że w ogóle mało kto patrzy na takie szczególy - ja jednak widzę gorszą jakość tekstu wszędzie indziej niż w IE8.

pozdrawiam i może ktoś zna odpowiedź na to, dlaczego tylko IE8 daje taką ładną czcionkę ( oraz wszelkie barwy) w windows7?

Ps. Wiem, że są jakieś sposoby na poprawianie wyświetlania czcionek w Chrome, ale piszą tam zawsze o zmianie wygładzania i tak dalej.....ja daję tutaj przykład, że są zbudowane identycznie, więc jakaś zmiana w ich budowie jest już wyjściem czysto na skróty tak myślę.

Obrazek

Są identyczne więc po co je w jakikolwiek sposób zmieniać. Tu jest różnica w odwzorowywaniu kolorów a nie jakiejś budowie samej czcionki.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post10 cze 2014, 23:49

IE wspiera color management, chrome i opera nie.

Kod: Zaznacz cały

http://cameratico.com/guides/web-browser-color-management-guide/
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post11 cze 2014, 16:53

Dziwne to i niepojęte, że obydwie one nie wspierają czegoś co ma stary IE8.
Nie dziwi mnie również, że w IE8 jak jest jakiś przycisk na stronie to mi ładnie IE8 pokazuje po najechaniu na niego czy jest aktywny czy nie, a to zmianą kolorku lub jego wklęśnięciem.
W pozostałych nic nie pokazuje po najechaniu myszką, ani kolorem czy też inną zmianą, dopiero kliknięcie na niego pokazuje czy jest aktywny czy nie.
Nie wiem dlaczego te nowoczesne przeglądarki są pod tym względem gorsze od dziadka IE8. Wydaje się, że powinny mieć wszystkie funkcje lepsze a tu taki zonk. :(

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”