Mam problem z Windowsem XP, SP3, a mianowicie, podczas uruchamiania wyskakuje mi blue screen i laptop sam się uruchamia ponownie. Co prawda lapek już dość leciwy, jednak do tej pory działał bez większych problemów. Ostatnia reinstalacja była robiona w grudniu 2013.
Dane laptopa: Intel Celeron 1.5 GHz, 896 MB RAM.
Oto blue screen:
"Pojawił się problem i system Windows zostanie zamknięty, aby zapobiec uszkodzeni komputera.
Jeśli po raz pierwszy widzisz ekran błędu Stop, ponownie uruchom komputer. Jeśli ten ekran pojawi się ponownie, wykonaj następujący krok:
uruchom narzędzie do diagnostyki systemu dostarczone przez producenta sprzętu. W szczególności sprawdź czy nie ma wadliwej lub uszkodzonej pamięci. Spróbuj zmienić karty wideo.
Wyłącz lub usuń wszelki nowo zainstalowany sprzęt lub sterowniki. Wyłącz lub usuń wszelkie nowo zainstalowane oprogramowanie. Jeżeli do wyłączenia lub usunięcia składników musisz użyć trybu awaryjnego, ponownie uruchom komputer, naciśnij klawisz F8, aby wyświetlić zaawansowane opcje startowe, a następnie wybierz opcję Tryb Awaryjny.
Informacje techniczne:
*** STOP: 0X0000007F (0X00000008, 0X80042000, 0X00000000, 0X00000000)
Rozpoczynanie zrzucania fizycznej pamięci.
Zrzut pamięci fizycznej został zakończony.
W sprawie dalszej pomocy skontaktuj się z administratorem systemu lub pomocy technicznej."
Dodam jeszcze, że jak na razie nic nie robiłam (oprócz przeskanowania avastem - nic nie znalazł).
I zauważyłam jeszcze jedną rzecz - nie chodzą mi programy do odtwarzania wideo (np. KM Player). Ten blue screen czasami się pojawia wcale (przez dwa ostatnie dni laptop uruchamiał się normalnie), ale dzisiaj załapał dopiero za 7 razem.
Bardzo proszę o pomoc, tylko zaznaczam, że jestem kompletnie zielona i proszę o tłumaczenie łopatologiczne

Dziękuję i pozdrawiam Magdalena