Dopadła mnie ostatnio straszna choroba - mianowicie zaczęło mi wywalać blue screeny i to dość często.
Nie instalowałem żadnych nowych urządzeń, nie podkręcałem/dokładałem nowego sprzętu. Pojawiły się same z siebie.
Na początku myślałem że to zwiastun końca żywota windowsa więc zrobiłem sobie formata dysku systemowego. Niestety nic to nie dało.
Przeczytałem masę tematów/artykułów i postów o wszelkiego rodzaju blue screenach, próbowałem coś zdziałać na własną rękę ale niestety poległem.
Blue screen pojawia się generalnie w dziwnych momentach - najpierw po kilka razy podczas próby załadowania systemu ( komputer sam się restartuje a błąd znika tak szybko że nie jestem w stanie zobaczyć jaki ma kod ) a jak już jakimś cudem uda się system odpalić to zazwyczaj po max godzinie/dwóch blue screen znowu się pojawia. Z tym że nie ma co do tego reguły czasowej gdyż potrafi się pojawić zarówno po 15 minutach jak i po 2 godzinach ( więcej raczej nie ).
Kod tego błędu "na szczęście" jestem w stanie zobaczyć, gdyż bez mojej ingerencji komputer sam się nie zrestartuje. Ten kod to:
Kod: Zaznacz cały
0x0000009c machine check exception
Rozumiem że oczekując jakiejkolwiek pomocy będę musiał powrzucać tu jakieś wyciągi z programów tak abyście byli mi w stanie coś o problemie powiedzieć, proszę więc o namiary na owe programy tudzież aplikacje

Trochę o moim sprzęcie, info z Everesta:
Procesor: ( wyświetla się unknown, ale wiem że jest to AMD Athlon(tm) 64X2 Dual Core 5600+ 2,81 Ghz)
Ram: dwie kości, każda po 1 GB ( mają po tyle samo Mhz więc się nie żrą, z resztą współpracowały ze sobą przez ładne 4 lata )
Grafika: NVIDIA GeForce 8600 GT (512 MB)
Karta dźwiękowa: Realtek HD Audio output
Dysk: SAMSUNG HD321KJ (298 GB, IDE)
System jak już wspominałem w temacie to Windows XP z sp3
Tak na szybkiego więcej chyba nie jestem w stanie powiedzieć, podczas pisania posta na szczęście blue screen się nie pojawił

Mam nadzieję że jakoś uda nam się problem rozwiązać, teraz na szczęście mam wolne, ale po nowym roku zaczyna się sesja i materiały których używam korzystając z tego komputera mogą się okazać bezcenne ^^
Pozdrawiam i wesołych świąt przy okazji życzę!