Brak automat. stanu uśpienia i wygasz. ekranu

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Onlinemaster

Użytkownik

Post03 sie 2012, 12:42

Witam, mam problema i wyczerpały mi się już pomysły na rozwiązanie go :? Świeża kopia Win7, nie przechodzi automatycznie po wyznaczonym czasie w stan uśpienia, nie wyłącza automatycznie zasilania ekranu i nie działa wygaszacz ekranu, ręcznie w stan uśpienia wchodzi bez problemu. Sprawdzałem w menadżerze urządzeń > urządzenia systemowe > czasomierz systemowy > PPM > właściwości > ogólne i jest informacja o braku sterownika ale chyba nie o to chodzi bo nie wszędzie stery są wymagane :?
Podczas instalacji Win7 był problem ze sterownikiem chipsetu, na stronie HP (komputer PC firmy HP) nie ma go pod Win7, HP nie wspiera win7 na tym modelu kompa, pobrałem ze strony Intela a dokładnie z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i po przeskanowaniu kompa wskazało mi na pobranie sterownika "Intel® 6, 5, 4, 3, 900 Series Chipsets" w wersji 9.2.0.1025, zainstalował się pomyślnie. Takim urządzeniom jak klawa, mysz czy karta sieciowa wyłączyłem już możliwość wybudzania komputera w ich właściwościach. Sprawdzałem systemowym powercfg i wygenerowałem raport ale nie wiem jak ugryć problemy zaznaczone na różowo :| Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Macie jakieś pomysły ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post03 sie 2012, 13:45

Onlinemaster pisze:Sprawdzałem w menadżerze urządzeń > urządzenia systemowe > czasomierz systemowy > PPM > właściwości > ogólne i jest informacja o braku sterownika ale chyba nie o to chodzi bo nie wszędzie stery są wymagane

Wymagane będą sterowniki zarządzania energią ACPI.

Jaką posiadasz płytę główną ?
Sprawdzisz to programem => CPU-Z => zakładka Mainboard

Według raportu Urządzenia USB oraz dysk twardy nie są przystosowane do przejścia w stan uśpienia.
Przejdź do Menadżera Urządzeń i we Właściwościach dysku twardego oraz urządzeń podłączonych do USB, np. klawiatura, mysz, itp. w zakładce Zarządzenie energią odznacz: Zezwalaj temu urządzeniu na wznawianie pracy komputera.

Service Pack 1 masz zainstalowany ?
Jeżeli nie, zrób to:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (dla Win7 64-bit)
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (dla Win7 32-bit)

Onlinemaster

Użytkownik

Post03 sie 2012, 14:45

Płyta:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

seba86mu pisze:Przejdź do Menadżera Urządzeń i we Właściwościach dysku twardego oraz urządzeń podłączonych do USB, np. klawiatura, mysz, itp. w zakładce Zarządzenie energią odznacz: Zezwalaj temu urządzeniu na wznawianie pracy komputera.

W menadżerze nie mam tych opcji na moim dysku twardym, na pozostałych urządzeniach gdzie te funkcje są dostępne poodhaczałem już

Service Pack 1 masz zainstalowany ?

wolał bym nie instalować na razie

Awatar użytkownika
Cisowianka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post03 sie 2012, 21:33

jeżeli nie uruchamia się wygaszacz ekranu, to klawiatura, mysz lub jakaś aplikacja musie powstrzymywać od tego działania, jeżeli posiadasz myszkę optyczną odłącz ją i zobacz czy uruchomi się wygaszacz ekranu.

Onlinemaster

Użytkownik

Post03 sie 2012, 22:34

Cisowianka pisze:jeżeli nie uruchamia się wygaszacz ekranu, to klawiatura, mysz lub jakaś aplikacja musie powstrzymywać od tego działania, jeżeli posiadasz myszkę optyczną odłącz ją i zobacz czy uruchomi się wygaszacz ekranu.

Tak, poodhaczałem już we właściwosciach tych urządzeń dla spokoju te opcje które powodują wybudzanie komputera, problem tkwi gdzie indziej, gdyby to było przyczyną to komputer przechodził by w stan uśpienia lub wyłączał mi monitor a po niekrótkim czasie wybudzał by się sam a on w ogóle z automatu nie chce przejść w te stany, tylko ręcznie przechodzi ;-)

Awatar użytkownika
Cisowianka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post04 sie 2012, 09:27

odłącz myszkę od portu USB i sprawdź czy uruchamia się wygaszacz ekranu

Onlinemaster

Użytkownik

Post04 sie 2012, 11:17

Zapodałem dedykowane stery do klawiatury i myszy bezprzewodowej i na razie działa :) Dzięki za zainteresowanie się moim tematem ;)

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”