Przy każdym z możliwych (a jest możliwych parę rodzajów) skanowań softem Emsisoft Emergency Kit występuje BSOD.
Analiza pliku dmp *) (tutaj: z BSOD tylko dla jednego z przykładowych skanowań) w windbg.exe wygląda następująco:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na pierwszy rzut oka widać, że winowajcą jest plik a2ddax86.sys, ale to jest plik z katalogu Emsisoft Emergency Kit, przeto - jak na mój gust - to za mała wiedza, żeby zdiagnozować przyczynę BSOD.
Poza tym:
- BugCheck -> 0x8E --> http://www.hotfix.pl/bledy-systemu-windows-kody-bsod-a11.htm
- PROCESS_NAME --> a2emergencykit
to nie za bardzo naprowadza (mnie) na powód awarii.
Stąd pytanie:
co jeszcze - w sprawie przyczyny BSOD - można dojrzeć w powyższym logu?
*) zrzut pamięci jądra
btw: bluescreenviewer jakoś "nie łapie" tych dmp.
BSOD przy "Emsisoft Emergency Kit" - dlaczego?
- covo
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Probably caused by : a2ddax86.sys
To na pewno ten skaner Emsisoft Emergency Kit powoduje. Musi być coś z nim nie tak, zapewne gdzieś próbuje wejść gdzie mu nie jest wolno. Może producent daje jakiś patch albo aktualizację.
To na pewno ten skaner Emsisoft Emergency Kit powoduje. Musi być coś z nim nie tak, zapewne gdzieś próbuje wejść gdzie mu nie jest wolno. Może producent daje jakiś patch albo aktualizację.
- covo
cosik_ktosik pisze:Probably caused by : a2ddax86.sys
wiem o tym, ze to skaner powoduje

Chodziło mi o to, czy log podpowiada coś więcej niż tę (w sumie) banalną wiedzę, czyli: czy można wyczytać, dlaczego powoduje awarię?
(nic na www producenta nie widze patchowego, poprawiającego)
- lewy
Nic tu nie ma więcej co jest dla Ciebie, dane tam zawarte są raczej dla programisty piszącego daną aplikację. Pokazana jest operacja przy której system się sypnął. Dokładnie to operacja assemblerowa w postaci zawartości rejestrów procesora. Tobie to nic nie da, bo nawet nie jesteś w stanie samemu zmienić bebechów aplikacji. Z resztą i programiście dzisiaj niewiele to powie, bo mało kto jeszcze zna assemblera (ja znam
) ale prawie nikt nie dojdzie po nim co powoduje błąd w aplikacji na 200% pisanej w języku wyższego poziomu.

- covo
lewy pisze:prawie nikt nie dojdzie po nim co powoduje błąd
tajemniczość sprawy polega i na tym, że gdy usuwam ten plik a2ddax86.sys z katalogu programu, to program nadal daje BSOD i z dmp wynika, że powodem... nadal jest powyższy plik. A przecież niby go już nie ma....
więc co robię? robię rzecz irracjonalną - mając system xp x86, usuwam także a2ddax64.sys

I co? I pragram już nie daje BSOD.
I ja nic z tego nie rozumiem. Poza tym, że może i program "chodzi",ale pozbawiony tych sys-ów nie ma już bezpośredniego dostępu do dysku, co jest jedną z możliwych do ZAklikania opcji, czyli zapewne ma słabsze możliwości szukania wirusowo-rootkitowego.
btw:
to dzisiaj assembler nie jest już "na czasie"?? ztcw to świetny język... Owszem, zawsze znali go raczej co bardziej wzięci programiści,ale było ich, było trochę. Naprawdę poszedł w zapomnienie? a niby co go zastąpiło? coś musiało.
- Methos
tego programiku teraz zastępują malvare bytes anti malvare i adw cleaner i do kolekcji ccleaner i Eusing Free Registry Cleaner 

SPRZĘT:
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080
-
- Reklama