Co to jest svchost.exe ?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Co to jest svchost.exe ?

Post23 wrz 2012, 19:14

Fix00ser pisze:trochę więcej własnej inwencji oraz samodzielności ponieważ wszelkie potrzebne zasoby są w zasadzie podane jak na tacy ;)

Ok, ok podane nie zawsze zrozumiane, na to potrzeba trochę czasu, a ja go nie mam zbyt wiele. Ale obiecuję, że to wszystko posprawdzam, a o efektach poinformuję tutaj, w końcu to tylko kwestia wklepania polecenia i analizy.
System Look znam, miałem z nim kiedyś okazję go sprawdzić, także będzie dobrze.

No, a nie wiesz co może się dziać z tym instalatorem aktualnej wersji Comodo ? Próbuję już któryś raz z kolei i najwyraźniej jest coś nie tak z tym, ale co :?:

Fix00ser

VIP

Co to jest svchost.exe ?

Post23 wrz 2012, 19:26

w podanych linkach do pobrania znajduje się wersja portable którą wystarczy tylko rozpakować
i uruchamiać potrzebne moduły tzn :
Autoruns
CCE
KillSwitch

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Co to jest svchost.exe ?

Post23 wrz 2012, 20:59

Aha, bo to jest wersja portable, bez instalatora.
No, więc porałem tę paczkę zip, wypakowałem i widzę, że to są w nowej wersji, ale oddzielne pliki. A co z tamą starą wersją ? Myślałem, że się ona zaktualizuje, a tam nadal wyskakuje komunikat aktualizacji. Usunąć ją, jak ? Deinstalatora brak.

Fix00ser

VIP

Co to jest svchost.exe ?

Post23 wrz 2012, 21:07

ech ...po prostu usuń stary katalog, skoro to portable to nie ma deinstalatora

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Co to jest svchost.exe ?

Post23 wrz 2012, 22:59

Ok, usunąłem starą wersję Comodo, zassałem nową, gra. Powiedz mi czy to się zawsze z tym softem tak robi, że nową wersję się pobiera, a starą usuwa ?
Tylko dlaczego z tej starej nawet tej paczki nie ściągał, a z linka już tak, nie rozumiem ?
Tak żebym na przyszłość wiedział, skąd ?, z checkupdate'u czy z linka lub witryny ściągać ?

Poza tym SystemLook pobrałem, wpisałem polecenia, wcześniej włączyłem msconfig. I wygenenerowały się dwa logi, w których wszystko jest o załadowanych i zintegrowanych procesach - msconfig.exe, ich ścieżkach oraz oczywiście usługach - svchost.exe. ;)

Fix00ser

VIP

Co to jest svchost.exe ?

Post23 wrz 2012, 23:11

software typu portable raczej rzadko są tworzone z możliwością aktualizacji wersji, tylko część skanerów posiada
możliwość aktualizacji samych baz sygnatur oraz reguł potrzebnych do analizy najnowszych zagrożeń, w najbliższej
przyszłości prawdopodobnie procedury aktualizacji wyeliminuje usługa Cloud

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Co to jest svchost.exe ?

Post23 wrz 2012, 23:34

Oki, to ja jeszcze pobawię się pozostałym podanym w temacie softem, dobrze. Jak coś znajdę ciekawego to dam znać.

Póki co skoro padło już o tych wpisach Autostartu, które niepotrzebnie usunąłem, chciałbym żebyś napisał co o tym sądzisz ?
Czy jest jeszcze jakiś sposób na ich przywrócenie ? Bo tak jak już mówiłem Przywracanie systemu odpada - brak punktów kontrolnych, backup-ów, mirror-ów niestety nie wykonywałem, no ale fakt jest faktem usunąłem je z tego Autostartu.
Zresztą część z nich odzyskałem, a to przez aktualizacje, reinstalacje - są to głównie programy związane z Internetem. Innych natomiast jak dotąd nie udało mi się odzyskać. Są to głównie wpisy związane z usługami, ale może wśród nich trafić się i jakiś program czy dodatek. Mam trochę kłopot ze sklasyfikowaniem ich - który jest jakiego rodzaju.
Jeśli zajdzie potrzeba to wrzucę tu te wpisy, gdyż zapisałem je w raporcie z tego.
Mogę wrzucić tu te dwa logi z Autoruns, ten poprzedni, sprzed usuwania i ten nowy, do analizy.
Wiem, że jest wiele sposobów na dodanie z powrotem tych wpisów do Autostartu, i tylko tam bo poza tym działają, ale ja mam z tym spory kłopot i poszukuję takiego szybszego, łatwiejszego. ;)

Fix00ser

VIP

Co to jest svchost.exe ?

Post24 wrz 2012, 22:32

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Co to jest svchost.exe ?

Post24 wrz 2012, 23:11

Nie rozumiem, co chcesz przez to powiedzieć ?

Fix00ser

VIP

Co to jest svchost.exe ?

Post25 wrz 2012, 15:44

chyba kolega nie posiadł możliwości czytania ze zrozumieniem, może metoda obrazkowa poprawi zdolności percepcyjne :)
polecam zapoznać się z narzędziem SystemRepairEngineer a w szczególności z zawartością buttona SystemRepair
http://www.hotfix.pl/zaawansowane-uzytk ... r-a268.htm

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Co to jest svchost.exe ?

Post25 wrz 2012, 15:58

Tak jak pisałem, nie będziesz dostawał wszystkiego na tacy.
Trochę inwencji własnej.
Zamykam.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”