Witam.
Wczoraj postanowiłem zainstalować sobie linuxa na moim kochanym netbooku. Miałem przygotowane miejsce na dysku. Wszystko było pięknie, aż do czasu jak zobaczyłem, że wybrałem złą opcję przy instalacji "zainstaluj system obok windows7" chciałem się z tego wycofać, lecz było już za późno ;/ Teraz mam 2 systemy na 1 partycji i chciałbym to zmienić nie tracąc wszystkiego. Chciałbym wywalić jakoś linuxa z tej partycji i przenieść ją na inną lub wywalić i zainstalować na nowo (nie chce stracic windowsa). Czy jest taka możliwość? Jeśli chodzi o kopie systemu na innym dysku itd to nie posiadam, lecz mogę zrobić przywracanie do ostatnich dobrych ustawień które były przed instalacja linuxa ( xubuntu ). Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Czy da sie usunac linuxa bez formatu
- lewy
Witam, jaki to linuks?
Jak pamiętam kiedyś linuks obok windows instalował się do specjalnego pliku więc jeśli system plików jest niezmieniony to w zasadzie sprawa będzie prrosta, jedynie bootloader windowsa przywrócić
Jak pamiętam kiedyś linuks obok windows instalował się do specjalnego pliku więc jeśli system plików jest niezmieniony to w zasadzie sprawa będzie prrosta, jedynie bootloader windowsa przywrócić
-
jest to Xubuntu 12.04.1 32 bit
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Ale gdzie on jest zainstalowany?
-
jeśli instalowany przez WUBI to cleaner powinien znajdować się w aplecie dodaj/usuń,
jeśli proces instalacyjny był realizowany wg tego tutoriala
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
to wypadałoby użyć bootujące narzedzie SGD celem usunięcia loadera GRUB
jeśli proces instalacyjny był realizowany wg tego tutoriala
to wypadałoby użyć bootujące narzedzie SGD celem usunięcia loadera GRUB
-
Była to normalna instalacja z pendrive. Wybierałem język i był wybór instalacji "instalacja obok windows 7" lub coś w tym stylu i chwile komputerek pomyślał i to właśnie w tym czasie przeczytałem taką wzmiankę pod jedną z opcji mniej więcej treści " instalacja na wybranym dysku lub partycji ". W mojej wersji wyboru przeszło od razu do ustawienia czasu pkt. 5 z tego tutoriala i kopiowało jakieś pliki, nie mogłem tego wycofać a przerywać na siłę nie chciałem bo jeszcze bym coś popsuł.
W 99% wydaje mi się, że na partycji z windowsem.
-- 09 paź 2012, 13:37 --
Chciałem przystąpić do operacji jaką zasugerował użytkownik Fix00ser lecz pobrałem nie wiem jak to odpalić. Próbowałem zgrać to na pendriva lecz wyskakuje mi, że nie ma pliku bootowalnego i nie wiem jak to zrobic. Czy mógłby mi to ktoś jakoś pomóc ?
Ale gdzie on jest zainstalowany?
W 99% wydaje mi się, że na partycji z windowsem.
-- 09 paź 2012, 13:37 --
Chciałem przystąpić do operacji jaką zasugerował użytkownik Fix00ser lecz pobrałem nie wiem jak to odpalić. Próbowałem zgrać to na pendriva lecz wyskakuje mi, że nie ma pliku bootowalnego i nie wiem jak to zrobic. Czy mógłby mi to ktoś jakoś pomóc ?
-
pobrany plik jest bootującą wersją, wystarczy wypalić za pomocą IMGBurn z opcji <write image file to disk>
czyli zapisz obraz pliku na dysk
i uruchom płytę z boota usuniesz GRUB-a wybierając opcje wg TUTKA
czyli zapisz obraz pliku na dysk
i uruchom płytę z boota usuniesz GRUB-a wybierając opcje wg TUTKA
-
Próbowałem nagrać to za pomocą tego programu, lecz cały czas nie mogę w żadnej opcji ponieważ nie mam dysku CD. Niestety mój netbook nie posiada CD-ROM. Próbowałem przenieść to przez demon toolsa ale nie ma tego pliku BOOTMGR i nic się dalej nie dzieje.
-
To proszę wykorzystać UNetbootin
lub alternatywny kreator
jeśli będą problemy to ewentualnie można adaptować na pena Parted Magic LiveCD który także posiada SGD na
wyposażeniu
lub spróbować szczęścia z emulatora MobaLiveCD
lub alternatywny kreator
jeśli będą problemy to ewentualnie można adaptować na pena Parted Magic LiveCD który także posiada SGD na
wyposażeniu
lub spróbować szczęścia z emulatora MobaLiveCD
-
- Reklama