XMan, uważam że Twoje obawy są uzasadnione...
Swoją drogą kiedyś na jednej stronie czytałam, że osoby, które nie wyłączyły aktualizacji automatycznych wbrew ich woli, nawet mimo że nie wyraziły chęci przejścia na nowszy system i tak go pobierały, co mocno mogło obciążać ich łącze.
Ostatnio Microsoft się nie popisał, bo ,,przez pomyłkę" udostępnił aktualizację, która wymuszała zaktualizowanie wstecznej wersji systemu do tego najnowszego... Więc lepiej nie włączaj sobie tych powiadomień.
Jak nie wiesz, czy Twój komp udźwignie dziesiątkę, to zapytaj o radę jakiegoś specjalistę, mimo że sam masz bardzo dużą wiedzę.Jedna moja znajoma chciała zaktualizować system w swoim laptopie i komp jej się przestał uruchamiać... Oddała go do ,,specjalisty", który chyba jest szarlatanem, bo sprzedał jej bajeczkę, że Microsoft porzuca Windows 10 i udoskonaliło Windows 8 i należy na nim pozostać.
Z kolei
cosik_ktosik powiedział mi kiedyś, że posiadacze laptopów powinni uważać, jak się zdecydują zaktualizować system, bo partycja recovery może zostać uszkodzona i wówczas sprzęt nie będzie mógł się włączyć.
Czyli aktualizacja do najnowszego systemu może, ale nie musi, być problematyczna i jak ktoś się na nią zdecyduje, to powinien zachować daleko idącą ostrożność.