Dwa systemy na jednym komputerze.

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
kadolf

Użytkownik

Post23 lis 2009, 20:13

Witam, mam takie pytanie.
Posiadam orginalna viste na lapku , ktora juz byla wgrana i chciałbym zainstalowac na drugiej partycji windows xp. Czytałem, że jeżeli tak zrobie to będzie mi chodził tylko windows xp tak? Czy da sie jakoś tak zrobić nie posiadając płytki do visty zeby byly dwa systemy ? Zależy mi na tym oczywiście aby nic sie nie zepsuło bo jak już wcześniej wspominałem nie posiadam płyty visty... Prosze o odpowiedź.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post23 lis 2009, 20:28

Czy da sie jakoś tak zrobić nie posiadając płytki do visty zeby byly dwa systemy

Najłatwiej byłoby gdybyś jednak zaopatrzył się w płytę ratunkową Visty, jest to obraz ISO z samym WinPE, który da ci dostęp do konsoli trybu naprawczego. Wypal ją na CD i odpal z niej komputer. Uruchom wiersz poleceń i napraw boot sektor Visty wpisując:

Kod: Zaznacz cały

bootrec /fixboot

bootrec /fixmbr

bootrec /rebuildbcd

Vista Recovery Disk, plik ISO do wypalenia na CD => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”