Dysk ratunkowy

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
pinokio

Użytkownik

Dysk ratunkowy

Post15 lis 2013, 16:50

witam,obiło mi się gdzieś o uszy iż można stworzyć dysk ratunkowy.prosiłbym o wyjaśnienie do czego służy,jak go użyć oraz jak go utworzyć

posiadam viste 32bit

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator

Dysk ratunkowy

Post15 lis 2013, 17:04

A jaki posiadasz komputer, bo może warto po prostu zrobić dysk recovery. Podaj nazwę płyty głównej.

pinokio

Użytkownik

Dysk ratunkowy

Post17 lis 2013, 11:38

witam ,jest to laptop Toshiba Satelite A350D

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
prosiłbym jeszcze o wyjaśnienie w jakich sytuacjach można go użyć,gdy np system nie startuje?

-- 17 lis 2013, 12:38 --

I jeszcze jedno pytanie,nie znam się na tym,ale gdzieś wyczytałem że w razie problemów jest możliwość cofnięcia laptopa do stanu w jakim był w momencie kupna,czy do tego też służy ten dysk?A jeśli to nie to ,to czy w razie gdy system się sypnie i potrzebna jest reinstalacja,można użyć tego dysku żeby nie musieć robić ponownej instalacji,tylko np jakieś pliki systemowe zostana nadpisane?nie wiem czy dobrze rozumuje dlatego prosiłbym o wytłumaczenie na czym dokładnie ten dysk polega.
w moim przypadku jest wazne aby unikać ponownych instalacji,ponieważ jak wyczytałem tu na forum wpisanie tego samego klucza można przeprowadzić 4-5 krotnie,ja zrobiłem to już 2 razy.I tu też prosiłbym o ewentualne sprostowanie jeśli się mylę

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Dysk ratunkowy

Post18 lis 2013, 20:47

Jeśli mówimy o dysku przywracania systemu (kopia partycji recovery) to tak - dzięki niemu możesz przywrócić komputer do stanu fabrycznego.

Po przywróceniu systemu, zainstalowaniu wszystkiego najlepszą praktyką jest zrobienie obrazu partycji systemowej narzędziami typu CloneZilla. Jak jest awaria to parę minut i masz system jak nowy, z aplikacjami, aktywowany i gotowy do użytkowania w stanie taki jaki zbackupowałeś.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

pinokio

Użytkownik

Dysk ratunkowy

Post19 lis 2013, 19:39

o super,dzięki.właśnie o to mi chodziło.czyli najlepiej jest to zrobić na świeżym systemie,żeby być pewnym że kopia którą robimy jest na pewno sprawna,gdzie nie ma zainstalowanych już jakiś zbędnych rzeczy lub być może komplikacji?a czy takie coś zadziała jeśli np system w ogóle nie startuje i mozliwe jest odpalenie tylko płyty ?

Vercruysse

Użytkownik

Dysk ratunkowy

Post19 lis 2013, 20:28

Zadziała ,wtedy wkładasz płytkę i wskazujesz miejsce gdzie jest zrobiona kopia zapasowa.

pinokio

Użytkownik

Dysk ratunkowy

Post29 sty 2014, 17:02

rokko a mógłbyś mi opisać co po kolei robić w tym CloneZilla aby wykonać taki dysk?i druga sprawa ile miejsca zajmie wykonanie takiej kopii?
aha,i którą wersję opisujesz.
z góry dzięki

-- 29 sty 2014, 18:02 --

odświeżam,wytłumaczy ktoś krok po kroku jak mam to zrobić,oczywiście nie musi to być konkretnie ten program,ani ten sposób.chodzi mi po prostu o możliwość przeprowadzenia takiej operacji,tym bardziej ze system mi sie powoli sypie,i chcialbym jak najszybciej zainstalowac nowy

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”