Witam,
uruchomiłem HD Tune na moim dodatkowym dysku twardym i pokazał jakieś błędy. Nie mam pojęcia czy to coś bardzo złego. Nigdy ten dysk nie sprawiał problemów ale boje się, że w przyszłości może coś pójść nie tak i mogę stracić wszystkie dane (mam tam kopie zapasowe). Jest to dość stary dysk, jeszcze podłączany na taśmę. Mhdd nie wykrywa tego dysku, podłączałem go przez przejściówkę jak i (normalnie) przez taśmę wewnątrz obudowy przestawiając zworkę ma "master" jednak nic to nie daje, program go nie wykrywa. HDD Regenerator nie znalazł żadnych błędów.
Analiza HDD Tune:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dysk twardy - błędy
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Dysk twardy - błędy
Witam, najpierw zmień taśmę bo generuje błędy w komunikacji z dyskiem. Był też jeden bad sektor ale zremapowany z zapasowych.
- njczyziu
Dysk twardy - błędy
Ta "taśma" to aktualnie kabel - przejściówka taki jak tu na filmiku Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Używam dokładnie tej samej przejściówki również do podpinania dysku sata II i ten dysk nie pokazuje żadnych błędów w programie hd Tune, może dlatego, że jest stosunkowo nowy - 2 lata? Więc z okablowaniem na 100% wszystko w porządku.
Używam dokładnie tej samej przejściówki również do podpinania dysku sata II i ten dysk nie pokazuje żadnych błędów w programie hd Tune, może dlatego, że jest stosunkowo nowy - 2 lata? Więc z okablowaniem na 100% wszystko w porządku.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Dysk twardy - błędy
Pytałeś się czy może dojść do awarii. Tutaj Masz masę błędów komunikacji więc siłą rzeczy podejrzewam przejściówkę lub kabel. Monitoruj parametr C7, jak rośnie co jakiś czas to jest winna. Niestety, takie błędy powodują błędy logiczne w sektorach. Nie zadziałanie na czas powoduje uznanie sektora za zły fizycznie chociaż taki nie był, wtedy jest on remapowany. U Ciebie był jeden remap (parametr 05).
Tak na marginesie, on uszkadza dyski, więc nie stosuj dla swojego dobra
HDD Regenerator nie znalazł żadnych błędów
Tak na marginesie, on uszkadza dyski, więc nie stosuj dla swojego dobra

- njczyziu
Dysk twardy - błędy
Witam,
stało się, dysk, który przez tyle lat był w bardzo dobrym stanie (dysk główny, podłączony na stałe), zaczął wywalać błędy w HD Tune,
Co te oznaczenia (warning) wykazują?
Zrobiłem przegląd CHKDSK jednak nic nie wykrył.
Przede wszystkim zależy mi na zrobieniu obrazu partycji C (która właśnie szwankuje, obraz pozostałych dało się wykonać), programem True Image, jednak wywala na początku komunikat o błędach w niej zawartych [puka również wtedy dysk gdy program próbuje zrobić ten obraz] (wcześniej przez prawie rok robiłem obrazy i było ok - teraz ten komunikat się wyświetla :/), zalecają wykonanie CHKDSK, jednak tak jak pisałem nic to nie daje.
Boję się, że lada dzień może mi się zrąbać partycja systemowa i nie będę w stanie jej przywrócić, bo nie mogę zrobić obrazu, wtedy wszystko będę musiał instalować, konfigurować od nowa (także programy), a są to łącznie setki różnych rzeczy.. :/
Proszę o jak najszybsze wskazówki w sprawie rozwiązania tego problemu.
Pozdrawiam
stało się, dysk, który przez tyle lat był w bardzo dobrym stanie (dysk główny, podłączony na stałe), zaczął wywalać błędy w HD Tune,
Co te oznaczenia (warning) wykazują?
Zrobiłem przegląd CHKDSK jednak nic nie wykrył.
Przede wszystkim zależy mi na zrobieniu obrazu partycji C (która właśnie szwankuje, obraz pozostałych dało się wykonać), programem True Image, jednak wywala na początku komunikat o błędach w niej zawartych [puka również wtedy dysk gdy program próbuje zrobić ten obraz] (wcześniej przez prawie rok robiłem obrazy i było ok - teraz ten komunikat się wyświetla :/), zalecają wykonanie CHKDSK, jednak tak jak pisałem nic to nie daje.
Boję się, że lada dzień może mi się zrąbać partycja systemowa i nie będę w stanie jej przywrócić, bo nie mogę zrobić obrazu, wtedy wszystko będę musiał instalować, konfigurować od nowa (także programy), a są to łącznie setki różnych rzeczy.. :/
Proszę o jak najszybsze wskazówki w sprawie rozwiązania tego problemu.
Pozdrawiam
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Dysk twardy - błędy
Problem z głowicami, atrybut 0B odpowiada za ich kalibrację, a to on wywołuje u Ciebie status warning.
ale mało na razie ważne.

Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
- njczyziu
Dysk twardy - błędy
Czyli to jest problem w pełni fizyczny? Da radę to jakoś naprawić?
Widzę, że jest jeszcze problem z C5, można to "wyleczyć" HDD Regenerator'em albo MHDD?
Proszę o wskazówki, bo tak jak pisałem, koniecznie muszę zrobić obraz partycji systemowej.
-- 31 lip 2014, 19:06 --
Problem już rozwiązany, HDD Regenerator dał znakomicie radę
Użyłbym MHDD (ponoć bezpieczniejszy), ale musiałbym zerować dysk, a bez obrazu partycji C, musiałbym stawiać system od nowa. Było kilka błędnych sektorów na początku, Regenerator naprawił w kilka minut
Obraz systemowej już zrobiony, HD Tune pokazuje już, że jest wszystko ok. (nawet te głowice):
Tylko czy aby temperatura ~50 st.C jest normą dla dysku twardego?
W tym programie, temperaturę ustawia się ręcznie, ja z tego co kojarzę nic tam nie zmieniałem, ale..
Widzę, że jest jeszcze problem z C5, można to "wyleczyć" HDD Regenerator'em albo MHDD?
Proszę o wskazówki, bo tak jak pisałem, koniecznie muszę zrobić obraz partycji systemowej.
-- 31 lip 2014, 19:06 --
Problem już rozwiązany, HDD Regenerator dał znakomicie radę

Użyłbym MHDD (ponoć bezpieczniejszy), ale musiałbym zerować dysk, a bez obrazu partycji C, musiałbym stawiać system od nowa. Było kilka błędnych sektorów na początku, Regenerator naprawił w kilka minut

Obraz systemowej już zrobiony, HD Tune pokazuje już, że jest wszystko ok. (nawet te głowice):
Tylko czy aby temperatura ~50 st.C jest normą dla dysku twardego?
W tym programie, temperaturę ustawia się ręcznie, ja z tego co kojarzę nic tam nie zmieniałem, ale..

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Dysk twardy - błędy
hmm, HDD Regenerator uważany jest za szkodzący program i faktycznie tak jest. Jest też oszustem sprytnie ukrywającym błędy. No i na dodatek przejechanie nim dysku, czy też innym softem bez nadzoru mogło się źle skończyć, więc w przyszłości uważaj
Jakby nagle komunikacja z dyskiem padła, albo doszło do przekłamań SMART by zdrowo zaczął reagować a wtedy problemy.
Lepiej monitoruj ten dysk co jakiś czas, to raz, a dwa to pytanie o temperaturę. Wbrew pozorom ta rzędu 50 stopni jest lepsza niż niższa poniżej 40, chodzi tutaj o smarowanie silnika. No ale też nie może być wyższa niż 60, tym samym ta jest dobra.

Lepiej monitoruj ten dysk co jakiś czas, to raz, a dwa to pytanie o temperaturę. Wbrew pozorom ta rzędu 50 stopni jest lepsza niż niższa poniżej 40, chodzi tutaj o smarowanie silnika. No ale też nie może być wyższa niż 60, tym samym ta jest dobra.
- njczyziu
Dysk twardy - błędy
Z tego co widzę na necie to różne są opinie o Regeneratorze, od najlepszych do najgorszych, jak to z oceną filmów na Filmweb'ie, jeden daje 10/10 a drugi poniżej daje ocenę 1/10, ale muszę przyznać, że mi ten program pomógł i to bardzo, naprawił dysk tak, że przestał on już pukać, spokojnie dało się zrobić ten konieczny dla mnie obraz partycji systemowej (nie wywalał błąd), w HD Tune wszystko ok (choć przed zastosowaniem programu były dwa ostrzeżenia). Używałem go w ciągu kilku lat na dwóch dyskach z kilkanaście razy i zawsze co miał naprawić to naprawił, nigdy nic niemiłego mnie z tego powodu nie spotkało, więc jak na razie mam bardzo dobre zdanie o nim, a nawet znakomite 

- robiwielki
- Kontaktowanie:
Dysk twardy - błędy
To spoko ze się udało naprawić dyskacza
, a co to temperatury jo tak jak poprzednik mój, jest dobrze 50 stopni . A co do programu "HDD Regenerator" to nie używałem go to nić na ten temat nie powiem. 

Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Dysk twardy - błędy
Z tego co widzę na necie to różne są opinie o Regeneratorze, od najlepszych do najgorszych
Bo ci co nie wiedzą jak działa to są szczęśliwi, ci co wiedzą co on robi, ci nie mają dobrej opinii
Ja też nieraz miałem miłe opinie o różnych softach, aż któregoś czasu przyszła pora na mój dysk i zobaczyłem co się dzieje przy automacie i to takim uważanym za bezpieczny. Gdyby nie wyłączenie kompa danych już by nie było, a to były ważne dane oj bardzo ważne. Efekt, kupiłem dwa drogie dyski, z czego jeden to dzisiaj kopia tego drugiego (tylko kopia).
Bo ci co nie wiedzą jak działa to są szczęśliwi, ci co wiedzą co on robi, ci nie mają dobrej opinii

Ja też nieraz miałem miłe opinie o różnych softach, aż któregoś czasu przyszła pora na mój dysk i zobaczyłem co się dzieje przy automacie i to takim uważanym za bezpieczny. Gdyby nie wyłączenie kompa danych już by nie było, a to były ważne dane oj bardzo ważne. Efekt, kupiłem dwa drogie dyski, z czego jeden to dzisiaj kopia tego drugiego (tylko kopia).
- LupeR
Dysk twardy - błędy
Kiedyś trafiłem na dość obszerną dyskusję na elektrodzie o tym HDD Regeneratorze, po tym co się stamtąd dowiedziałem to omijam ten program szerokim łukiem
zwykły kłamczuszek z niego.

Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
- njczyziu
Dysk twardy - błędy
Hmm, no nie wiem.. przestał pukać, HD Tune nie wykrywa już błędów, True Image (do robienia obrazu partycji, danych) nie wywala błędu przy tworzeniu backup'u. Gdyby to było jakieś tuszowanie problemu przez program to chyba te w/w rzeczy by nie miały miejsca :>
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Dysk twardy - błędy
Miałyby też, ten program potrafi jechać po sektorach zapasowych aby ukryć te zepsute w taki sposób, aby pokazać jaki jest sprytny. Niestety, potrafi to robić aż do zablokowania dysku nie sprawdzając czy jeszcze może.
Tak czy siak, dawaj czasami SMARTa dysku, przydałoby się go po prostu tylko teraz monitorować.
Tak czy siak, dawaj czasami SMARTa dysku, przydałoby się go po prostu tylko teraz monitorować.
- njczyziu
Dysk twardy - błędy
A czy program MHDD po zrobieniu analizy, wykryje w razie czego te oszustwa, albo jakiś inny - wiarygodny program?
-
- Reklama