Format lub naprawa windowsa z pendrive

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Davi

Użytkownik

Post20 mar 2011, 12:21

Witam,
Już szukałem pytałem rożne konfiguracje z ta naprawa / formatem netbooka bez napędu i ciągle mi coś nie wychodziło może dlatego ze czytałem słabe poradniki ?

No to jak w temacie potrzebuje naprawić windowsa na netbooku Acer One , komputer nie dochodzi nawet do tego momentu Obrazek - próbowałem już włączać przez tryb awaryjny ale niestety nic się nie dzieje po prostu czarny obraz.

Może wyjdzie dysku i przeskanowanie go antywirusem / malware na stacjonarnym by pomogło czy raczej nie bo są usunięte pliki windowsa?

Właściwie to wolę go tylko naprawić gdyż szkoda tracić danych

Liczę na pomoc , najlepiej jakieś poradniki ale dobre z obrazkami albo najlepiej filmikami : )

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 mar 2011, 12:54

Może wyjdzie dysku i przeskanowanie go antywirusem / malware na stacjonarnym by pomogło czy raczej nie bo są usunięte pliki windowsa?

Jeśli podejrzewasz infekcję i uszkodzenie plików systemowych w takich sytuacjach zawsze wykonuję...

a) Skanowanie antywirusem uruchamianym z bootowalnej płyty CD/DVD i usunięcie infekcji.
b) Przywracanie oryginalnych plików systemowych z użyciem kontrolera plików systemowych.

Z uwagi na fakt, że nie posiadasz napędu tutaj istotna jest kwestia przeniesienia odpowiednich narzędzi na pendive.

Do odwirusowania możesz użyć np. Kaspersky Rescue Disk - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Do przeniesienia obrazu ISO na pendrive możesz użyć przeróżnych narzędzi. Najlepiej zastosuj sposób opisany na stronie supportu Kaspersky Lab. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Po odwirusowaniu kompa czas na naprawę plików. Widzę że Masz Vistę więc wystarczy jak na pendrive nagrasz obraz ze środowiskiem WinPE lub przegrasz obraz płyty instalacyjnej systemu Windows Vista na pendrive. Jak tego dokonać opisywałem w poradnikach publikowanych na portalu Hotfix.

Poradniki które przydadzą się...

WinPE - Konsola odzyskiwania systemu Windows Vista
Tworzenie dysku odzyskiwania systemu Windows Vista
Jak stworzyć bootowalny pendrive z Windows 7, Vista lub XP
Jak stworzyć bootowalny pendrive z WinPE
Ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, zmiana i wybór urządzenia bootującego
Naprawa uszkodzonych plików systemowych (Vista)
Antywirusowe CD
Inna metoda tworzenia dysku ratunkowego => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Są także inne alternatywy naprawcze (bootowalne), na razie spróbuj tego.

Po dostaniu się do konsoli środowiska naprawczego (WinPE) uruchom kontroler plików systemowych (sfc.exe).
Opis => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Davi

Użytkownik

Post20 mar 2011, 13:54

Trochę się zagalopowałeś nie mam Visty lecz Windows XP :) Tylko właśnie nie wiem czy tam miałem Kasperskiego , bo ten tutorial to działa jedynie jeśli mam Kasperksy antyvirus lub internet security

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post20 mar 2011, 14:01

witam

rokko podał w sumie do visty
ty chyba potrzebujesz XP moim zdaniem to powinno wystarczyć
jak zrobisz botowalnego pendrive to wtedy poniżej porada co i jak

http://www.hotfix.pl/konsola-odzyskiwania-systemu-windows-xp-a12.htm

powyżej poradnik
a) Problemy ze startem.

Brak/uszkodzenie pliku NTLDR:
copy X:\i386\ntldr c:\

Niestety, brak tego pliku, oznacza zazwyczaj uszkodzenie systemu plików.

Brak/uszkodzenie pliku NTDETECT:
copy X:\i386\ntdetect.com C:\

Brak/uszkodzenie pliku boot.ini:
cd C:\
bootcfg /rebuild

spróbuj na początek tego

Oznaczenia:
X - litera napędu
C - dysk systemowy
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

Davi

Użytkownik

Post30 kwie 2011, 15:20

Siemanko to znowu ja..
To próbowałem wg tego poradnika Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników wszystko tak samo robiłem i okazało się że brakuje jakiś tam plików i nawet instalacja się nie włącza w netbooku i tutaj pytanie czy może być różnica że ja robię kopie windows XP service pack 1 a na netbooku jest windows xp service pack 3?

Dodam ze jest to netbook Aspire One

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post30 kwie 2011, 20:06

Instalator powinien wypluć informację, że na dysku jest już nowsza wersja Windowsa, jak próbujesz zainstalować. ;)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”