Formatowanie Dysku Systemowego
- pawcza
Dzisiaj zainstalowałem win Vista (dysk C)ale zostawiłem win xp (dysk D). Kiedy chcę formatować dysk D wyskakuje mi info że jest to dysk systemowy . Oczywiście próbóję to zrobić z poziomu Visty. Jakieś sugestie?
League Of Legends NA, Lmmo.
-
Proponuje Wsadzić płytkę Instalacyjna Np windowsa xp i Jak jest okno wyboru partycji to usuń ją i zrób nową jak chcesz ??
niech ktoś mnie lepszy poprawi, ja bym tak zrobił
Dostałeś już ostrzeżenie, nadal nie stosujesz się do zaleceń moderatorów. Ileż można upominać?
niech ktoś mnie lepszy poprawi, ja bym tak zrobił
Dostałeś już ostrzeżenie, nadal nie stosujesz się do zaleceń moderatorów. Ileż można upominać?

Ostatnio zmieniony 11 mar 2009, 19:55 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiłem pisownię
Powód: poprawiłem pisownię
Podpis został wyłączony przez Administratora
- rokko
- Kontaktowanie:
Uruchom komputer z płytki Visty (środowisko WinPE), przejdź do wiersza poleceń i pod nim używając narzędzia diskpart sformatuj tę partycję, tylko uważaj aby nie pomylić partycji. Kilka razy wcześniej sprawdź czy partycja, którą będziesz poddawał formatowaniu będzie tą właściwą. Rozpoznać ją możesz głównie po rozmiarze (o ile nie posiadasz dwóch partycje o identycznych rozmiarach).
Wchodzisz do wiersza poleceń i wpisujesz
Następnie kolejno
a) Odczytujesz identyfikator dysku czyli 0...1...2...3...n Jak Masz jeden dysk zawsze będzie "0"
b) Ustaw fokus na dysk np.
c) Teraz szukamy konkretnej partycji
Zasada podobna jak wyżej, tylko nie pomyl się, wybierz właściwą partycję
d) Po wstępnym rozpoznaniu wiesz już która partycja idzie do odstrzału, ustaw fokus na nią
Gdzie X to jej identyfikator 0...1...2...3...n
e) Teraz to co tygrysy lubią najbardziej ...formatowanie
f) Na koniec przypisanie litery do partycji
-------------
Możesz też skorzystać z prostszego rozwiązania i użyć narzędzia GParted (w postaci bootowalnej płyty CD).
Wchodzisz do wiersza poleceń i wpisujesz
Kod: Zaznacz cały
diskpart
Następnie kolejno
a) Odczytujesz identyfikator dysku czyli 0...1...2...3...n Jak Masz jeden dysk zawsze będzie "0"
list disk
b) Ustaw fokus na dysk np.
select disk 0
c) Teraz szukamy konkretnej partycji
list partition
Zasada podobna jak wyżej, tylko nie pomyl się, wybierz właściwą partycję
d) Po wstępnym rozpoznaniu wiesz już która partycja idzie do odstrzału, ustaw fokus na nią
select partition X
Gdzie X to jej identyfikator 0...1...2...3...n
e) Teraz to co tygrysy lubią najbardziej ...formatowanie

format fs=ntfs
f) Na koniec przypisanie litery do partycji
assign
-------------
Możesz też skorzystać z prostszego rozwiązania i użyć narzędzia GParted (w postaci bootowalnej płyty CD).
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
-
- Reklama