Formatowanie Dysku Systemowego

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
pawcza

Użytkownik

Post11 mar 2009, 15:52

Dzisiaj zainstalowałem win Vista (dysk C)ale zostawiłem win xp (dysk D). Kiedy chcę formatować dysk D wyskakuje mi info że jest to dysk systemowy . Oczywiście próbóję to zrobić z poziomu Visty. Jakieś sugestie?
League Of Legends NA, Lmmo.

lukasz1214

Użytkownik

Post11 mar 2009, 19:44

Proponuje Wsadzić płytkę Instalacyjna Np windowsa xp i Jak jest okno wyboru partycji to usuń ją i zrób nową jak chcesz ??
niech ktoś mnie lepszy poprawi, ja bym tak zrobił

Dostałeś już ostrzeżenie, nadal nie stosujesz się do zaleceń moderatorów. Ileż można upominać? :evil:
Ostatnio zmieniony 11 mar 2009, 19:55 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiłem pisownię
Podpis został wyłączony przez Administratora

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 mar 2009, 20:18

Uruchom komputer z płytki Visty (środowisko WinPE), przejdź do wiersza poleceń i pod nim używając narzędzia diskpart sformatuj tę partycję, tylko uważaj aby nie pomylić partycji. Kilka razy wcześniej sprawdź czy partycja, którą będziesz poddawał formatowaniu będzie tą właściwą. Rozpoznać ją możesz głównie po rozmiarze (o ile nie posiadasz dwóch partycje o identycznych rozmiarach).

Wchodzisz do wiersza poleceń i wpisujesz

Kod: Zaznacz cały

diskpart

Następnie kolejno

a) Odczytujesz identyfikator dysku czyli 0...1...2...3...n Jak Masz jeden dysk zawsze będzie "0"

list disk

b) Ustaw fokus na dysk np.

select disk 0

c) Teraz szukamy konkretnej partycji

list partition

Zasada podobna jak wyżej, tylko nie pomyl się, wybierz właściwą partycję

d) Po wstępnym rozpoznaniu wiesz już która partycja idzie do odstrzału, ustaw fokus na nią

select partition X

Gdzie X to jej identyfikator 0...1...2...3...n

e) Teraz to co tygrysy lubią najbardziej ...formatowanie :)

format fs=ntfs

f) Na koniec przypisanie litery do partycji

assign

-------------
Możesz też skorzystać z prostszego rozwiązania i użyć narzędzia GParted (w postaci bootowalnej płyty CD).
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”