Grub rescue- Zorin OS i XP, popsute. Naprawa.

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 18685
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Grub rescue- Zorin OS i XP, popsute. Naprawa.

Post26 sie 2021, 12:43

Dziś w nocy wyprawiałam takie rzeczy, z montowaniem, oraz edycją danych dotyczących montowania, że był błąd ze źle zamontowaną partycją i próbowałam zainstalować ponownie Zorin OS. Reinstalacja niby przebiegała poprawnie, ale wciąż był problem ze źle zamontowaną partycją. Poszłam więc na całość i sformatowałam partycję z Zorin OS. Wpierw nie mogłam reinstalować systemu, potem to się niby udało, ale nie mogę uruchomić ani Zorin OS, ani XP. Teraz jak uruchamiam kompa to włącza się: Grub rescue, oraz wyświetla się błąd o nieznanym lub złym systemie plików (potem dokładnie to sprawdzę). XP powinno być nienaruszone, a się nie uruchamia, nie ruszyłam żadnej partycji NTFS. Uruchamiałam nawet GNU Grub, czy jakoś tak... Oraz samo GRUB. Siedziałam nad tym parę godzin, ale naprawa systemu/systemów przerosła moje możliwości. :( Wiem, że to jest często poruszany temat... Jak trzeba mogę znów reinstalować Zorin OS 15, na razie nie chcę instalować Zorin OS 16. Jestem całkowicie zielona, myślałam, że jak zmienię coś we właściwościach pewnego pliku, informacje dotyczące montowania, to nic się nie stanie. Aha, dawno temu, używając SystemBack, utworzyłam punkt przywracania systemu, w Zorin OS, jednak po formacie i reinstalacji na pewno nic już nie zostało. :( Wiem, że to wszystko to moja wina... :oops: Proszę o pomoc i instrukcje krok po kroku... Następnym razem będę bardziej uważać, aby nie położyć żadnego z systemów...

Edit:

Ok, poczytałam w necie, jak naprawić partycję rozruchową Windows XP, włożyłam płytkę z systemem do napędu, zbootowałam, przeszłam do konsoli odzyskiwania, wpierw wpisałam złe polecenie: fixmbr, ale się z niego wycofałam, potem wpisałam: fixboot, potem exit, następnie w czasie uruchamiania kompa wcisnęłam F8, wybrałam bootowanie z dysku z Zorin OS i uruchomiłam z niego nieuszkodzone Windows XP. Potem uruchomiłam ponownie komputer, wcisnęłam F8 i uruchomiłam świeżo zainstalowany Zorin OS. Niestety wygląda strasznie ponuro, bez żadnych ikon na pulpicie, ze słabym spolszczeniem i mam problem z zainstalowaniem adaptera WiFi... Chyba już kiedyś, w jakimś wątku napisałam, jak to naprawić, na razie tego nie ogarniam. Reasumując: czasem mam więcej szczęścia niż rozumu... :D

Jedyny błąd to niemożność uruchomienia automatycznego XP, z pierwszego bootowalnego dysku twardego... Tak to wszystko dobrze działa...
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 686
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Grub rescue- Zorin OS i XP, popsute. Naprawa.

Post26 sie 2021, 17:48

Co do adaptera WiFi to być może się by udało jakoś uruchomić.... Oczywiście jeśli mowa o Linux.

Pytanie tylko jakie to WiFi usb czy coś innego? Jeśli USB to można w terminalu wpisać lsusb i dać nazwę tego Wifi.

Czy inne partycje NTFS są nienaruszone z poziomu XP?

Rozumiem, że owego XP uruchomiłaś z GRUB (okno z którego się wybiera czy to linux czy to Windows chcesz uruchomić)?

Co do problemu z ostatniej linijki to kwestia raczej BIOS/UEFI i kolejności bootowania, jeśli trzeba klikać F8?

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 18685
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Grub rescue- Zorin OS i XP, popsute. Naprawa.

Post26 sie 2021, 19:06

Adapter WiFi, czyli to urządzenie, które podłącza się do portu USB, w komputerze i bezprzewodowo łączy się z siecią WiFi. Nie mogę go poprawnie zainstalować.

Próbowałam zrobić to w ów sposób:

Kod: Zaznacz cały

Instalacja sterownika do karty sieciowej WiFi TP-Link Archer T3U Plus:

w terminalu:

sudo apt install git
git clone https://github.com/cilynx/rtl88x2bu.git
cd rtl88x2bu
VER=$(sed -n 's/\PACKAGE_VERSION="\(.*\)"/\1/p' dkms.conf)
sudo rsync -rvhP ./ /usr/src/rtl88x2bu-${VER}
sudo apt install dkms
sudo dkms add -m rtl88x2bu -v ${VER}
sudo dkms build -m rtl88x2bu -v ${VER}
sudo dkms install -m rtl88x2bu -v ${VER}
sudo modprobe 88x2bu


Ale od razu wyświetla się informacja, że nie można zainstalować git, bo ponoć jest już zainstalowany podobny pakiet... W sensie, że nie ma swojego odpowiednika, czy jakoś tak...

Ok, mam ustawione że wybieram jaki system się uruchamia, wybierając: F8, a automatycznie miał uruchamiać się XP. Jak nie wybiorę F8 i tego systemu, który chcę uruchomić, uruchamia się Grub Rescue.

Błędy:

error: no such device:837109f-6274-h7f9-af7a-e11da6356336
error: unknown filesystem

Czyli teraz automatycznie nie uruchomi się XP... Ono jest dostępne z poziomu Zorin OS, jako jedna z jego opcji uruchamiania, nie wiem jakim cudem i dlaczego... W sensie wybieram Zorin OS, jego dodatkowe opcje, XP. A sam Zorin OS wybieram jak bootuję z jego dysku twardego i po prostu naciskam enter. Cieszę się, że mogę uruchomić zarówno leciwy, nienaruszony XP, jak i zainstalowany ponownie Zorin OS. :) Jutro sprawdzę, czy mogę wejść na wszystkie partycje XP. Na razie wszystko co było w restarcie poprawnie się uruchomiło. Więc nie jest źle. :)

------Połączono posty------

Edit:

Aha, źle napisałam... Na dysku z Zorin OS nie ma zainstalowanego Windows XP, na górze jest Zorin OS, poniżej jest odnośnik do systemu XP. Zorin OS zainstalowałam obok Windows XP, czyli na oddzielnym dysku twardym.

Trochę irytuje mnie Grub Rescue, bo już nie bootuję z dysku z Windows XP, a grub przecież odnosi się do Linuxa? Trochę to jest poplątane, dobrze że oba systemy są w pełni sprawne... Jest tylko problem z instalacją git, w terminalu Zorin OS. Jest taki błąd:

Kod: Zaznacz cały

...Pakiet git nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet. Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.

E: pakiet git nie ma kandydata do instalacji.


Wzięłam płytkę ze sterownikami do tego adaptera WiFi i są tylko dostępne wersje dla Windows, oraz Mac OS. Bez neta nie ma aktualizacji, instalowania Wine, oraz programów i gier, z Windows, oraz tych na Zorin OS, nie ma też surfowania w necie. :( Proszę o pomoc.

------Połączono posty------

Edit2:

Podłączyłam kompa z Zorin OS Core 64-bitowym do neta, za pomocą kabla Ethernet i udało mi się poprawnie zainstalować sterowniki od tamtego adaptera WiFi. Niestety nie nacieszyłam się tym długo, bo system pobrał jakieś automatyczne aktualizacje, nie zainstalował ich poprawnie, bo chyba nie miałam jakichś uprawnień i ów system padł. Był problem z jakimś plikiem i partycją bootowania. Zdecydowałam się więc zanieść kompa do pana z serwisu komputerowego. Mam nadzieję, że uda mu się zainstalować najnowszy Zorin OS Core 64-bitowy. Polubiłam Zorin OS. :)
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 686
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Grub rescue- Zorin OS i XP, popsute. Naprawa.

Post27 sie 2021, 20:58

Tak, GRUB odnosi się do Linuksa. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby można było uruchamiać inne systemy na przykład Windows. Można nawet mieć dwa systemy na jednym fizycznym dysku i w taki sposób, wybierać przy uruchamianiu komputera/laptopa, który system ma wystartować. Dlatego też istnieje taka ogólna porada przy instalacji drugiego systemu, aby najpierw instalować windows a po nim właśnie Linux. Jeśli natomiast zostanie zrobione to odwrotnie( najpierw linux potem Win) , wówczas zostanie podmieniony GRUB z tym od WIndows (w tym przypadku Win XP) i będzie się po prostu uruchamiał XP a Linuksa tak jakby w ogóle nie było. Oczywiście da się przywrócić GRUB w takiej sytuacji na dwa sposoby, ale to trochę trudniejsza rzecz niż takie montowanie partycji :)

Szkoda trochę, że nie pobrało się nowszego Zorin OS chyba, że to jeszcze beta to rozumiem. Dlaczego o tym mówię? Nowe wydanie to nowsza wersja linuksa i lepsze wsparcie urządzeń. Oczywiście nie czytałem, czy akurat podane wyżej WiFi, czyli TP-Link Archer T3U Plus ma w nim owe sterowniki. Jednakże prawdopodobnie pewnie ich tam by nie było( z dużym prawdopodobieństwem) . Jednak z drugiej strony nowe wydanie to łatki dla błędów innych rzeczy w systemie i nowe aktualizacje programów, środowiska itp.

Wychodzi z tego, że w przypadku tego WiFi trzeba tylko tego typu rzeczy czyli git... trochę szkoda, że nie ma ich repozytorium Zorin OS jakoś nazwane czy coś( choćby zamkniętych w sensie sterowniki jak np Nvidii). Gdzieś też widziałem nawet tylko trzy-cztery polecenia. Również z gitem w roli głównej.

Na początek może podaj wynik polecenia w terminalu:

apt search git ( bez sudo oraz może być dużo rzeczy (nie wiem), więc jak coś to jakiś wklej czy coś w ten deseń)

drugie polecenie:

lsusb (chodzi tylko o linijkę z Wifi)

Jeśli jakimś cudem można bez wifi np po kablu używać internetu to polecam pobrać program synaptic i w nim wybrać szukaj git i po chwili wyświetli wszystko co ma w nazwie git, dzięki temu programu można też znalezione rzeczy, programy instalować.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 18685
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Grub rescue- Zorin OS i XP, popsute. Naprawa.

Post27 sie 2021, 21:01

Ok, udało mi się zainstalować sterowniki do adaptera WiFi, bo użyłam kabla Ethernet... Git i inne rzeczy się zainstalowały... Pan z serwisu komputerowego, do którego zaniosłam kompa, zainstaluje mi od nowa Zorin OS, w najnowszej wersji. Bo po nieudanej aktualizacji zepsuły się kolejne rzeczy.

------Połączono posty------

Edit:

Ok, pan z serwisu komputerowego zainstalował mi najnowszy Zorin OS 16. Bez problemu w domu zainstalowałam sterowniki do adaptera WiFi. Potem zainstalowałam sobie sporo gier, używając ich sklepu (Oprogramowanie), w którymś momencie przerwałam instalację Wine, bo trwała strasznie długo, potem nie mogłam nic instalować, bo pojawił się komunikat, że dpkg został przerwany i mam go skonfigurować ręcznie. Oczywiście wpierw spanikowałam, potem wyszukałam info w Google, jak to naprawić... Okazało się, że w terminalu należy wpisać: dpkg--cofigure package-a, oczywiście pojawiło się info, że brak uprawnień administratora, więc się zdenerwowałam i wpisałam komendę:

Kod: Zaznacz cały

sudo dpkg--configure package-a
, na to monit, że mam wpisać hasło, a potem informacja że pakiet a nie jest zainstalowany, ale owo polecenie naprawiło instalowanie aplikacji i gier, z ich sklepu. :) Czyli trzeba instalować to, co rzeczywiście się chce i nie przerywać tego procesu. W poprzedniej wersji Zorin OS nie było chyba takiego problemu. :think:

Pan z serwisu komputerowego naprawił mi też popsutą partycję rozruchową Windows XP.

Teraz pierwszy bootuje Zorin OS, a nie XP, jak wcześniej, ale to mi odpowiada... Jak wcisnę F8, to mogę wybrać dysk z XP, aby go uruchomić... Nareszcie wszystko dobrze działa. :D
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 686
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Grub rescue- Zorin OS i XP, popsute. Naprawa.

Post29 sie 2021, 20:39

Co do ostatnich zdań to się zastanawiam po co używać F8, aby zmienić na inny system, gdy z poziomu GRUB'a można uruchomić zarówno Linux czy właśnie Windows. No ale nie wnikam. Więcej o tym napisałem w poprzednim poście.

Jeśli chodzi o przerywanie instalacji oprogramowania (pakietów), to zawsze jest możliwość, że trzeba potem naprawić. W większości przypadków jednym poleceniem.... a w wielu przypadkach, potrafi powiedzieć (wypisać) co należy uruchomić w sensie jakie polecenie wpisać. Wystarczy czytać co piszę system. Natomiast jeśli pakiety były pobierane z internetu i w trakcie tego zostało anulowane to chyba nie powinno się nic blokować, jeśli chodzi o instalację oprogramowania. Dopiero jak następuję instalacja pakietów i zostanie ona anulowana to może, ale nie musi się tak dziać. Ale trudno mi to sprawdzić bo z reguły nie anuluję, więc trudno mi się odnieść.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 18685
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Grub rescue- Zorin OS i XP, popsute. Naprawa.

Post30 sie 2021, 10:26

Ok, oba systemy, Windows XP i Zorin OS są zainstalowane niezależnie od siebie, na dwóch różnych dyskach twardych. Odpowiada mi to, że za pomocą F8 mogę wybrać, który dysk twardy ma bootować. W czasie instalacji Zorin OS, pan z serwisu komputerowego odłączył dysk twardy z XP. Zalecił mi bym robiła tak samo, gdybym chciała reinstalować lub zaktualizować Zorin OS. Zapewne naprawił partycję rozruchową XP, odłączając dysk z Zorin OS i użył komendy: fixmbr, jednak mogę się mylić... Sama nie użyłam owej komendy, bo pojawiło się ostrzeżenie, że mam sporo partycji i jak coś pójdzie nie tak, to mogę stracić do nich dostęp.

Ów problem polegający na tym, że muszę konfigurować dpkg, jak przerwę instalację oprogramowania, pojawił się dopiero jak Zorin OS został zaktualizowany do najnowszej wersji, chyba beta. Wizualnie dobrze się prezentuje, z wyjątkiem braku najlepszych ikon, jakie były dostępne w poprzedniej wersji, jeżeli chodzi o działanie, to z wyjątkiem wcześniej wspomnianego przeze mnie błędu, wszystko dobrze działa. Jeżeli chodzi o gry na Steam, to jest bardzo mało tych przeznaczonych na system Linux. :( Przynajmniej nie zapcham tamtego dysku, 500 GB, grami.

Więcej nie będę przerywać instalacji oprogramowania, czyli będę instalować to, co rzeczywiście chcę.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 686
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Grub rescue- Zorin OS i XP, popsute. Naprawa.

Post30 sie 2021, 21:05

Wiesz można i przez F8, ale GRUB powinien wyświetlać również do uruchomienia WIndows.
Co do uszkodzonego bootloadera to można naprawić właśnie w sposób fixmbr albo i fixboot. Tylko pamiętam, że jak to robiłem to jeszcze coś dopisywałem chyba do tego.

Co do gier to każdy inaczej na to patrzy. Jeden powie, że jest dużo a inny, że mało. Jeśli ktoś patrzy na tytuły głośne no to trochę z tym kiepsko, ale średnie czy indie się sporo znajdzie. Natomiast to, że są średnie(pewnie się znajdą głośne tytuły jak choćby Civilization czy MC) czy małych studiów(indie) nie znaczy, że są jakoś bardziej gorsze od dużych, głośnych tytułów.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 18685
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Grub rescue- Zorin OS i XP, popsute. Naprawa.

Post31 sie 2021, 12:23

Ok, nie potrzebuję wielu gier, spoza sklepu Zorin OS. Tych dostępnych w sklepie jest całkiem sporo, w tym klon pacmana- kapman, oraz wersja starej DOS-owej gry Blockout, w którą gra się używając klawiszy jak za dawnych lat. :) Odpowiada mi to, że automatycznie uruchamia się Zorin OS, bo coraz częściej go używam, nie widzę problemu w tym, że muszę wcisnąć F8, aby uruchomić leciwy Windows XP. Ponoć na starszym kompie mogłabym zainstalować i uruchomić Windows 10, ale perspektywa instalowania częstych aktualizacji zniechęciła mnie do owego systemu. Instalowanie aktualizacji Windows 10 to prawdziwa loteria, albo coś zepsują, albo zrobią to następnym razem. :( Pamiętam, że nim na amen zepsułam Zorin OS Core 15.3, to próbowałam naprawić bootowanie XP, używając komendy fixboot. Potem wciskałam F8 i wybierałam, który system chcę uruchomić.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 686
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Grub rescue- Zorin OS i XP, popsute. Naprawa.

Post31 sie 2021, 18:25

Klonów z różnych gier jest na linuksie spora ilość np
hedgewars(darmowe, powinno być w repozytorium) - klon Worms
widelands(darmowe tak jak wyżej) - klon settlers 2
pewnie znalazło by się jeszcze wiele różnych np 0ad(również darmowe i tak jak wyżej) , które jest podobne do serii Age of Empires. Ale ma trochę trudny poziom jeśli chodzi o granie z komputerem. (ma się wrażenie, że oszukuję :) )

Z aktualizacjami to różnie bywa we wszystkich systemach chyba. Sporo osób mówi o psujących system aktualizacjach, ale odpukać u mnie Win10 jeszcze nic po aktualizacji nie popsuł. Więc........

Nie wiem tylko czy obecny problem trochę nie odbiega od tematu postawionego w owym wątku, ale to inna kwestia :)

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 18685
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Grub rescue- Zorin OS i XP, popsute. Naprawa.

Post31 sie 2021, 20:29

Ok, trochę odbiegłam od tematu, miałam na myśli to że mój starszy komp nie jest słaby, gdybym chciała mógłby poradzić sobie z Windows 10. Jednak na jego pokładzie są Windows XP i Zorin OS Core 64-bitowy.

Ok, rzeczywiście było sporo klonów gier, np. gry opartej na ,,Tron", oraz parę tych samych pakietów gier, nim się zorientowałam, zainstalowałam z dwa.

Na przyszłość, jak naprawić system Windows XP, jego partycję rozruchową, za pomocą Grub Rescue? Ostatecznie tego uniknęłam, bo sama naprawiłam bootowanie, a pan z serwisu komputerowego naprawił partycję rozruchową Windows XP.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.



  • Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 2 gości