Witam.
Mam na stanie Laptopa DELL Inspiron N4410 ze stanów.
Był na nim zainstalowany Windows 7 Home Premium, miał podział na ok. 170 GB na system + 400 da bardzo ważne dane.
Laptop się zwieszał i długo myślał wiec przywróciłem system do wcześniejszego punktu, żeby cokolwiek zrobić na nim (miedzy innymi zabezpieczyć dane z dysku C)
Posiadałem płytkę do odzyskiwania systemu, ale próbując nie dało się nic zrobić (dla jasności laptop jest nie mój, był on wcześniej "naprawiany" u innej osoby, która obraz systemu zgrała dla bezpieczeństwa na swojego kompa bo ta osoba się nim od zawsze zajmowała) w związku z tym, że nie mogłem uruchomić recovery, ściąłem Home Premium z neta, że zainstalować ale wyskoczył błąd przy wypakowywaniu plików (z forum wynikało, że napęd jest uszkodzony, bądź chodziło o konfiguracje - mianowicie on często wyskakiwał np. gdy komputer był podkręcany, ale żadna z tych rzeczy u mnie nie miała miejsca) postanowiłem 98 se boot usunąć partycje systemową i spróbować na nowo zainstalować.
Zrobiłem jak założyłem i usunąłem tą partycje 170 GB i zacząłem instalować siódemkę, ale pokazało mi, że moja partycja 400 GB jest wgl. nie oznaczona a ta z 170 GB jest sformatowana. Moje pytanie brzmi co robić?. Na tym laptopie były bardzo ważne dane dla właściciela.
Home Premium, brak recovery + przypadkowo us. inna partrycja
-
- seba86mu
konradpiotrgoryl pisze:postanowiłem 98 se boot usunąć partycje systemową i spróbować na nowo zainstalować.
Prawdopodobnie w tym momencie partycja C została sformatowana do systemu plików FAT32, którego nie obsługuje Windows 7.
konradpiotrgoryl pisze:Zrobiłem jak założyłem i usunąłem tą partycje 170 GB i zacząłem instalować siódemkę, ale pokazało mi, że moja partycja 400 GB jest wgl. nie oznaczona a ta z 170 GB jest sformatowana.
Musisz sformatować partycję C do systemu plików NTFS.
Jeżeli instalator Windows 7 nie widzi partycji C lub nie chce jej sformatować możesz to zrobić programem GParted lub Easeus Partition Magic.
-
Jak to mam zrobić, gdy to jest laptop i nie mam możliwości wyciągnięcia dysku. Przypominam, że nie chce naruszyć mojej "400"
- Lena
GParted to program, a w zasadzie system na płycie. Startujesz komputer z tej płyty, formatujesz i tyle.
-
- Reklama