HP pavillon G6 2230sw - > Windows 8 - > Windows ?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Matexman

Użytkownik

Post19 kwie 2013, 11:25

Witam.
Zmagam się z problemem : instalacji nowego systemu na laptopie ( model - temat ).
System jaki posiadam obecnie to Windows 8 x64. Dostałem go wraz z laptopem także nie miałem dużego pola manewru aby sprzeciwić się temu wyborowi.
Najnowsze dziecko M$ nie przypadło mi do gustu także od razu zaplanowałem przejście na Windowsa 7.

Problem pojawił się oczywiście przy instalacji nowego systemu. W zamyśle chciałem posiadać dwa systemy na laptopie.
Nie mogłem zainstalować systemu Windows 7 z powodu partycji GPT.

Zacząłem przeszukiwać fora, lecz rozbieżność zdań i opinii jest myląca.
Rozumiem tyle że do zainstalowania Windowsa 7 potrzebuję zmienić UEFI na wiekowy MBR.

Kilka pytań z mojej strony :

- Jak utworzyć (pełen) obraz systemu Windows 8 który obecnie gości na moim laptopie? ( czytałem że istnieje możliwość pobrania obrazu ze strony M$ i później na podstawie klucza przypisanego do BIOSU/PŁYTY GŁÓWNEJ bez problemu mogę mieć swój oryginalny system. )
- Aby zainstalować Windowsa 7 muszę pozbyć się wszystkich obecnych partycji + format, następnie konwersja UEFI - > MBR ?
- Czy w/w działanie doprowadzi do jakich skutków ubocznych sprzętu?
- Istnieje możliwość obejścia konwersji i instalacji Windowsa 7 na UEFI?
- Co będzie w przypadku gdy : Mam Windowa 7(MBR), chcę zainstalować Windowsa 8(GPT)? Nastąpi problem z rodzajami partycji?

Pozostaje jeszcze kwestia sterowników do tegp HP'ka. Na stronie producenta widnieją jedynie stery dla Windows 8 x64.

Jako alternatywe biorę pod uwagę jeszcze jakąś nakładkę na Win8 która sprawi że będę czuł się jak na Win7, choć łezka w oku się kręci gdy pomyślę że nie można bez problemu zmienić sobie systemu na ten własny "najlepszy".

Czy ktokolwiek główkował jeszcze nad tym jak dobrze coś takiego rozegrać?
Będę bardzo wdzięczny z jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam.

Maniek13

Użytkownik

Post24 kwie 2013, 21:29

A więc tak :
1. Jak utworzyć (pełen) obraz systemu Windows 8 który obecnie gości na moim laptopie?
Odp. Żeby utworzyć obraz systemu musisz posłużyć się programem np. Norton Ghost. Ale spójrz jeszcze sobie do "Zarządzania dyskami" (kliknij start i w polu wyszukiwania wpisz to co jest w cudzysłowiu "diskmgmt.msc") , czy masz jakąś partycję ukrytą , bo powinieneś mieć partycję recovery , więc w tedy jeżeli nie będziesz zmieniał rodzaju partycji z GPT na MBR to będziesz mógł sobie w każdej chwili przywrócić.

2. Aby zainstalować Windowsa 7 muszę pozbyć się wszystkich obecnych partycji + format, następnie konwersja UEFI - > MBR ?
Odp. Nie koniecznie , jedynie systemu starszego niż Vista , Windows 7 nie da rady zainstalować na partycji "GPT" czyli jak wolisz UEFI. Żeby zainstalować Windows 7 musisz w biosie przestawić tryb bootowania napędu na UEFI.

3. Czy w/w działanie doprowadzi do jakich skutków ubocznych sprzętu?
Odp. Nie. Ewentualnie jeżeli nie przekopiujesz sobie danych to stracisz całą zawartość dysku :p

4. Istnieje możliwość obejścia konwersji i instalacji Windowsa 7 na UEFI?
Odp. Tak. Napisałem w pkt 2.

5. Co będzie w przypadku gdy : Mam Windowa 7(MBR), chcę zainstalować Windowsa 8(GPT)? Nastąpi problem z rodzajami partycji?
Odp. Nie da rady zainstalować na jednym dysku dwóch systemów o różnych typach partycji. Musisz wybrać jeden.

6. Pozostaje jeszcze kwestia sterowników do tegp HP'ka. Na stronie producenta widnieją jedynie stery dla Windows 8 x64.
Odp. Według mnie sterowniki z windows 8 powinny dać się zainstalować na windows 7 , choć mogę się mylić :)

Ps. Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało , wedle możliwości pomogę.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”