Instalacja Mandriva Linux obok istniejącego systemu XP

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
kasia

Użytkownik

Instalacja Mandriva Linux obok istniejącego systemu XP

Post19 kwie 2009, 13:55

Witam, ściągnęłam z netu mandrivę. Jest tam wiele plików spakowanych. Rozpakuję je i co dalej? Poza tym moje następne pytanie dotyczy partycji na dysku. Mam dużo wolnego miejsca na dysku D. Jest pusty, bo wszystko z niego usunęłam. Chciałabym tam zainstalować w/w system. Jak to zrobić, żeby nie zniszczyć dysku C?
A, i jeszcze jedno - mam również Ubuntu. Proszę mi pradzić, który system będzie lepszy - Mandriva czy Ubuntu?
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2009, 17:42 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniono tytuł

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator

mandriva-instalacja. Proszę o pomoc

Post19 kwie 2009, 15:18

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Moim zdaniem Mandriva jest lepsza ale sama oceń ;)

Awatar użytkownika
kasia

Użytkownik

Post19 kwie 2009, 16:16

W porządku, ale jak zrobić z dyskiem, żeby było OK? Na C mam XP, nie chciałabym go stracić.

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator

Post19 kwie 2009, 16:21

Instalujesz z płyty czy jak? I jaki format miał plik pobrany przez Ciebie? Bo chyba najlepiej jak będzie to obraz .iso nagrasz go na płytę CD a potem normalnie zainstalujesz tak jak ubuntu => Instalacja Linuksa Ubuntu - instrukcja

Awatar użytkownika
kasia

Użytkownik

Post19 kwie 2009, 16:27

tak zrobiłam-pobrałam i nagrałam na płytę DVD (może być DVD?)
Ta instalacja, którą mi podałeś jest robiona na pustym dysku. Ja już mam XP, jak wspomniałam.

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator

Post19 kwie 2009, 16:31

Chyba może być :P ale zrobiłaś nagraj obraz na dysk tak? i nagrałaś ten plik .iso na tą płytę DVD tak? Jeżeli tak to powinno być ok no i instalujesz tą mandrivę tak jak ubuntu. A jeżeli masz duużo czasu i chęci to możesz na maszynie wirtualnej (np virtualbox) zainstalować xp i spróbować obok tego xp zainstalować mandrivę, żebyś wiedziała co może pójść nie tak w razie czego ;p

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 kwie 2009, 17:08

Przewodniki po instalacji Mandriva Linux => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Ta instalacja, którą mi podałeś jest robiona na pustym dysku. Ja już mam XP, jak wspomniałam

Tutaj trzeba na jednym z etapów instalacji wybrać opcję zaawansowanego podziału partycji. Wtedy to dokładnie określisz, na której partycji chcesz zainstalować Mandrivę.

Jeżeli będziesz miała wątpliwości to zrób fotkę na tym etapie instalacji z podglądem na wszystkie partycje bo w ciemno nie będę nic mówił. Na fotce najważniejsze, aby były wyświetlone wszelkie partycje dostępne w kompie i ewentualnie ilość dostępnego wolnego miejsca na dysku.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”