Witam, ściągnęłam z netu mandrivę. Jest tam wiele plików spakowanych. Rozpakuję je i co dalej? Poza tym moje następne pytanie dotyczy partycji na dysku. Mam dużo wolnego miejsca na dysku D. Jest pusty, bo wszystko z niego usunęłam. Chciałabym tam zainstalować w/w system. Jak to zrobić, żeby nie zniszczyć dysku C?
A, i jeszcze jedno - mam również Ubuntu. Proszę mi pradzić, który system będzie lepszy - Mandriva czy Ubuntu?
Instalacja Mandriva Linux obok istniejącego systemu XP
- kasia
Instalacja Mandriva Linux obok istniejącego systemu XP
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2009, 17:42 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniono tytuł
Powód: zmieniono tytuł
- me@djohnsc
- kasia
mandriva-instalacja. Proszę o pomoc
W porządku, ale jak zrobić z dyskiem, żeby było OK? Na C mam XP, nie chciałabym go stracić.
- me@djohnsc
Instalujesz z płyty czy jak? I jaki format miał plik pobrany przez Ciebie? Bo chyba najlepiej jak będzie to obraz .iso nagrasz go na płytę CD a potem normalnie zainstalujesz tak jak ubuntu => Instalacja Linuksa Ubuntu - instrukcja
- kasia
tak zrobiłam-pobrałam i nagrałam na płytę DVD (może być DVD?)
Ta instalacja, którą mi podałeś jest robiona na pustym dysku. Ja już mam XP, jak wspomniałam.
Ta instalacja, którą mi podałeś jest robiona na pustym dysku. Ja już mam XP, jak wspomniałam.
- me@djohnsc
Chyba może być
ale zrobiłaś nagraj obraz na dysk tak? i nagrałaś ten plik .iso na tą płytę DVD tak? Jeżeli tak to powinno być ok no i instalujesz tą mandrivę tak jak ubuntu. A jeżeli masz duużo czasu i chęci to możesz na maszynie wirtualnej (np virtualbox) zainstalować xp i spróbować obok tego xp zainstalować mandrivę, żebyś wiedziała co może pójść nie tak w razie czego ;p

- rokko
- Kontaktowanie:
Przewodniki po instalacji Mandriva Linux => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Tutaj trzeba na jednym z etapów instalacji wybrać opcję zaawansowanego podziału partycji. Wtedy to dokładnie określisz, na której partycji chcesz zainstalować Mandrivę.
Jeżeli będziesz miała wątpliwości to zrób fotkę na tym etapie instalacji z podglądem na wszystkie partycje bo w ciemno nie będę nic mówił. Na fotce najważniejsze, aby były wyświetlone wszelkie partycje dostępne w kompie i ewentualnie ilość dostępnego wolnego miejsca na dysku.
Ta instalacja, którą mi podałeś jest robiona na pustym dysku. Ja już mam XP, jak wspomniałam
Tutaj trzeba na jednym z etapów instalacji wybrać opcję zaawansowanego podziału partycji. Wtedy to dokładnie określisz, na której partycji chcesz zainstalować Mandrivę.
Jeżeli będziesz miała wątpliwości to zrób fotkę na tym etapie instalacji z podglądem na wszystkie partycje bo w ciemno nie będę nic mówił. Na fotce najważniejsze, aby były wyświetlone wszelkie partycje dostępne w kompie i ewentualnie ilość dostępnego wolnego miejsca na dysku.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
-
- Reklama