Witam,
mam taki oto problem - posiadam desktop'a bez napedu cd/dvd. Obudowa jest zaplombowana i calosc jest na gwarancji. Chce zainstalowac Win 7 Ultimate i wymyslilem na poczatku, zeby sprobowac z PenDrive'a (http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=177) ale jak mialbym kupic "porzadny" PenDrive 16GB Kingstona za 220~ zl to wole doplacic 80zl i kupic zewnetrzny dysk twardy WD My Passport Essential 320GB podpinany i zasilany na USB. Tylko teraz pojawia sie moje pytanie - czy z zewnetrznym dyskiem twardym typu plug&play & drag&drop czyli nie wymagajacym instalacji sterownikow, moge postapic tak samo jak z opisanym w powyzszym linku PenDrivem? Czyli zmienic go w bootowalne urzadzenie z instalka Windows na pokladzie? I wszystko bedzie dzialac jak nalezy? (czytaj - czy bootujac z zewnetrznego dysku poprzez USB bede mogl zainstalowac Winde na dysku stacjonarnym, ktory juz znajduje sie w rzeczonym desktop'ie?). Dodam tylko, ze wole zainwestowac w przenosne HDD, niz w zewnetrzny naped DVD czy zakupic stacjonarny naped i tachac kompa do serwisu aby zdjeli plomby, zamontowali naped i zalozyli plomby z powrotem.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
PS. Czy po instalacji Windy, bedzie mozna przywrocic zewnetrzny dysk twardy do stanu pierwotnego (np. poprzez formatowanie) czy ta operacja zamienia ten sprzet w urzadzenie bootowalne na stale?
Instalacja Windows 7 z zewnętrznego dysku twardego
-
- rokko
- Kontaktowanie:
czy z zewnetrznym dyskiem twardym typu plug&play & drag&drop czyli nie wymagajacym instalacji sterownikow, moge postapic tak samo jak z opisanym w powyzszym linku PenDrivem?
Tak, z każdym dyskiem który będzie widzialny w oknie Mój komputer. W programie wybierasz literę dysku, więc teoretycznie może to być nawet lokalny dysk twardy.
I wszystko bedzie dzialac jak nalezy?
Z zewnętrznym dyskiem twardym nie sprawdzałem, bo nie mam do dyspozycji takiego sprzętu. Jedynie testowałem to na pendrive i działało wyśmienicie.
Czy po instalacji Windy, bedzie mozna przywrocic zewnetrzny dysk twardy do stanu pierwotnego
Owszem, można. Wystarczy wyczyścić MBR i sformatować dysk.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
-
Re: Instalacja Windows 7 z zewnętrznego dysku twardego
Dzięki za odpowiedź,
teoretycznie PC nie powinien robić chyba większych problemów, skoro sposób ten działa ze zwykłym Flash USB ale zanim wydam 300 zeta na tą zabawkę, chciałbym jakiegoś potwierdzenia, że faktycznie da radę to zrobić wykorzystując zewnętrzny HDD, jeśli nie tą metodą to inną.
PS. Ale nie od kolegi rokko
teoretycznie PC nie powinien robić chyba większych problemów, skoro sposób ten działa ze zwykłym Flash USB ale zanim wydam 300 zeta na tą zabawkę, chciałbym jakiegoś potwierdzenia, że faktycznie da radę to zrobić wykorzystując zewnętrzny HDD, jeśli nie tą metodą to inną.
PS. Ale nie od kolegi rokko

- rokko
- Kontaktowanie:
Napisałem jasno, że nie testowałem tego z zewnętrznym dyskiem twardym i nie mogę dać żadnych gwarancji, że instalacja z zewnętrznego dysku USB będzie możliwa do przeprowadzenia na Twoim komputerze. Wszelkie zapytania, uwagi itp. pod kątem programu i jego funkcjonalności kieruj do producenta aplikacji (na forum supportu). Ja w tej kwestii, mając ograniczony dostęp do informacji, które jakby nie patrzeć oparte są na danych producenta i częściowo własnych doświadczeniach nie mogę dać jakichkolwiek gwarancji.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Re: Instalacja Windows 7 z zewnętrznego dysku twardego
No właśnie po przeczytaniu Twojej pierwszej odpowiedzi wiedziałem już, że nie możesz zagwarantować w 100%, iż zewnętrzny HDD się sprawdzi w tej sytuacji, dlatego też pisząc, że chcę jakiegoś potwierdzenia zaznaczyłem, iż nie chcę go od Ciebie "towarzyszu" ehhh... łopatologia.
Dlatego też ponawiam prośbę, nie do towarzysza rokko ale do pozostałych odwiedzających forum - kto miał styczność lub sam korzystał, proszę o potwierdzenie, iż zewnętrzny dysk twardy podpinany poprzez USB zadziała jako urządzenie z którego postawię Windę. Dziękuję za uwagę.
Nie używaj koloru czerwonego w postach. Zapoznaj się z regulaminem forum /rokko
Dlatego też ponawiam prośbę, nie do towarzysza rokko ale do pozostałych odwiedzających forum - kto miał styczność lub sam korzystał, proszę o potwierdzenie, iż zewnętrzny dysk twardy podpinany poprzez USB zadziała jako urządzenie z którego postawię Windę. Dziękuję za uwagę.
Nie używaj koloru czerwonego w postach. Zapoznaj się z regulaminem forum /rokko
Kod: Zaznacz cały
8. Kolorem zastrzeżonym do użytku tylko dla Administratorów jest czerwony, a dla Moderatorów zielony. Pozostałe kolory są przeznaczone do użytku dla Użytkowników.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2009, 21:12 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto kolor czerwony
Powód: usunięto kolor czerwony
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Jeżeli można na zewnętrznych dyskach nawet zainstalować system Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
to i zainstalować z niego da się (na 99% hehe).
Ważne tylko czy płyta startuje z USB HDD.
to i zainstalować z niego da się (na 99% hehe).
Ważne tylko czy płyta startuje z USB HDD.
-
- Reklama