Witam.
Na początek uprzedzę: przeglądałam Google, zarówno polskie jak i anglojęzyczne i znalazłam mnóstwo różnych artykułów na ten temat, ale większość z nich jest dość ogólna, zapewne stworzona dla ludzi, którzy ogarniają. Widziałam też opinie, że jest to niezalecane albo też niemożliwe, dlatego wolałam stworzyć świeży wątek na forum, na którym zwykle piszę ze swoimi problemami. Informacji o tworzeniu partycji, zmianach w BIOSie, robieniu dysków z obrazem płyt jest mnóstwo, ale chyba żaden poradnik nie zbiera ich w jedną, spoistą kupę.
Mam komputer HP Pavilion dv 7 z preinstalowanym Windowsem 7. Komp dawno po gwarancji, dlatego chciałabym spróbować. Windows 7 niesamowicie mnie denerwuje, przez 3 lata użytkowania nie mogę do niego przywyknąć. Wobec tego mam pytanie: czy możecie napisać mi szczegółowy poradnik KROK po KROKU jak zainstalować Win XP Pro obok Win 7? Ponoć całkowite odinstalowanie Win 7 jest niemożliwe, dlatego chciałabym po prostu go zostawić, a obok mieć XP.
Jestem debilem komputerowym, więc proszę do mnie pisać jak do debila komputerowego. Umiem przeintalować Windowsa 7, bo to jest tak uproszczone, że nawet małpa to zrobi, ale instalacja Win Xp obok niego to już większe piwo.
Jeśli gdzieś istnieje takowy szczegółowy podręcznik, proszę o link. Szczerze, zajrzałam trochę w otchłanie Hotfixa i innych for, ale tematów jest naprawdę dużo i trudno znaleźć coś konkretnego. I proszę, nie piszcie mi, że Windows XP jest już stary i niewspierany i że muszę przyzwyczaić się do nowych rzeczy, bo nie uznam tego za użyteczne. Wiem, że WIN Xp jest stary i niewspierany. Chciałabym mieć dwa systemy obok siebie i tyle. No, o ile ktoś mi nie napisze, że mogę zwyczajnie wyrzucić Windows 7 i zainstalować XP na świeżo. Windowsa XP na czystym kompie umiem zrobić, dlatego, jeśli wiecie, czy można normalnie odinstalować 7, byłoby lepiej. Jeśli nie, poproszę o poradnik do pytania z tytułu.
Instalacja Windows XP obok Windows 7
- rusofil
Ostatnio zmieniony 16 lip 2014, 12:38 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu tematu
Powód: korekta tytułu tematu
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Instalacja win XP OBOK win 7
A więc tak po prostu instalujesz normalnie xp z tym iż na innej partycji niż jest windows 7. Po końcu instalacji będzie ci sie uruchamiał tylko windows xp . Wiec nalezy z płytki windows 7 naprawić bootloader, po takowym zabiegu będzie sie uruchamiał windows 7 i z jego poziomu za pomocą programu EasyBCD zrobić tak aby miec wybór obu systemów.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- Methos
pierwsze kopiujesz swoje cenne dane z komputera na cokolwiek co masz dyski cd/dvd ( płyty) lub flasch USB ( pendrive) bądź nawet dysk zewnętrzny( takie duże pudełko prostokątne z kablem usb.
skoro cie tak win 7 denerwuje to najprostszym sposobem jest zainstalować XP na partycji na której jest win 7 ( na dysku c jest win 7 więc XP instalujesz na dysku c)
podaj specyfikacje komputera bo ważne jest jaki system zainstalować np RAM pamięć określana w GB gigabajtach jeżeli jej masz 4 GB to spoko win xp sp3 i 3.25 ramu masz dostępnego jeżeli nie wiesz czemu będziesz mieć 3.25 gb zamiast 4 radzę poczytać w google nie chce mi się tego tak tłumaczyć.
a jeżeli masz 6 gb ramu bądź 8 GB to zdecydowanie win XP 64 bity
po prostu zainstaluj win xp tam gdzie jest win7
hofobodooololodf LOLOLOOOO nic mi się nie chce :C
skoro cie tak win 7 denerwuje to najprostszym sposobem jest zainstalować XP na partycji na której jest win 7 ( na dysku c jest win 7 więc XP instalujesz na dysku c)
podaj specyfikacje komputera bo ważne jest jaki system zainstalować np RAM pamięć określana w GB gigabajtach jeżeli jej masz 4 GB to spoko win xp sp3 i 3.25 ramu masz dostępnego jeżeli nie wiesz czemu będziesz mieć 3.25 gb zamiast 4 radzę poczytać w google nie chce mi się tego tak tłumaczyć.
a jeżeli masz 6 gb ramu bądź 8 GB to zdecydowanie win XP 64 bity
po prostu zainstaluj win xp tam gdzie jest win7

hofobodooololodf LOLOLOOOO nic mi się nie chce :C

SPRZĘT:
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080
- stukot
Rusofil, nie rozumiem czemu chcesz instalować już niewspierany, a więc niebezpieczny system, obok Windows 7.
Poza tym MKMethosPL, ma rację, nie podałaś specyfikacji kompa.
Poza tym MKMethosPL, ma rację, nie podałaś specyfikacji kompa.
Pozdrawiam, Joanna
Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.
Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.
- Methos
stukot awans na vip+ ?
nie zrozum mnie źle ale uważam rangę VIP jako najgłupszą rangę na forum
VIP'a to się kupuje w grze np minecraft i z vipem są dodatkowe rzeczy to to mi się źle kojarzy VIP można by było to zastąpić inną rangą tylko jaką....
cosik_ktosik ma dużo na głowie
chyba że Vipa masz za opłacanie domeny za wszystko się płaci.... ja nic nie wiem
gadam nie na temat
podaj specyfikacje pc bo inaczej ci nie pomożemy i stukot ma racje win xp nie ma wsparcia ani nie potwierdzisz legalizacji gdybyś instalował jedną z nowszych XP które łączą się z microsoft.net jak tylko dostaną internet łączą się bazy xp nie ma = twój xp ma nie właściwy klucz podaj klucz licencyjny 30 dni później brak dostępu do xp
więc 29 dnia jest potrzebne wiecie co.... nie powiem co NIE Wspieramy piractwa więcej na pw
nie zrozum mnie źle ale uważam rangę VIP jako najgłupszą rangę na forum
VIP'a to się kupuje w grze np minecraft i z vipem są dodatkowe rzeczy to to mi się źle kojarzy VIP można by było to zastąpić inną rangą tylko jaką....

cosik_ktosik ma dużo na głowie

chyba że Vipa masz za opłacanie domeny za wszystko się płaci.... ja nic nie wiem

gadam nie na temat
podaj specyfikacje pc bo inaczej ci nie pomożemy i stukot ma racje win xp nie ma wsparcia ani nie potwierdzisz legalizacji gdybyś instalował jedną z nowszych XP które łączą się z microsoft.net jak tylko dostaną internet łączą się bazy xp nie ma = twój xp ma nie właściwy klucz podaj klucz licencyjny 30 dni później brak dostępu do xp
więc 29 dnia jest potrzebne wiecie co.... nie powiem co NIE Wspieramy piractwa więcej na pw
SPRZĘT:
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
MKMethosPL pisze:ani nie potwierdzisz legalizacji
skąd takie info? z tego co wiem serwery aktywacyjne jak i aktywacja telefoniczna nadal działa , wiec cos nie tak piszesz

MKMethosPL pisze:podaj specyfikacje pc bo inaczej ci nie pomożemy
to też dziwne stwierdzenia, skoro lapek miał win 7 to po co wam specyfikacja jak wiadomo iż spokojnie da rade.
Nawet jeśli zainstaluje win xp 32 bit przy większej ilości ramu to i tak nic złego bo autorem tematu jest kobieta wiec wątpie aby 3gb ram jej nie wystarczylo do prostych czynnosci jak przegladarka, skype itp. Oczywiscie model musi podac aby bylo pewne iz nie bedzie problemów ze starszymi sterami.
MKMethosPL pisze:win xp nie ma wsparcia
moze i nie ma z tym iż dla przecietnego uzytkownika łatki i updaty nie są jakoś super potrzebne, fakt jakieś aplikacje nowsze mogą nie pracować stabilnie ale antywir plus zapora wystarczy. No chyba ze ktos jest przewrazliwiony i kazda aktualizacje traktuje jako ratowanie zycia i danych.
Tak wiec jeśli ktoś sie przyzwyczaił do xp to nie widze problemów aby ktos miał z niego nie korzystac tylko i wylacznie dlatego bo jest stary

Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- robiwielki
- Kontaktowanie:
1. Jakie parametry kompa posiadasz, specyfikacje ???
Bo od parametrów laptopa zależy czy 7 warto wgrać czy nie
2. Jak masz XP i masz partycje w ten sposób ze C:/ jest system XP, a na co innego do daje np. D:/ system 7
3. Dysk D:/ można sformatować lub nie w czasie instalacji 7
4. Po instalacji 7 tylko trzeba pamiętać ze jak byś od nowa instalował systemy to najpierw system XP, a potem 7
5. W ten sposób masz już dwa systemy
do wyboru.
To to nie wiem, ale masz do wyboru dwa systemy w czasie startu systemu.
Bo od parametrów laptopa zależy czy 7 warto wgrać czy nie

2. Jak masz XP i masz partycje w ten sposób ze C:/ jest system XP, a na co innego do daje np. D:/ system 7
3. Dysk D:/ można sformatować lub nie w czasie instalacji 7
4. Po instalacji 7 tylko trzeba pamiętać ze jak byś od nowa instalował systemy to najpierw system XP, a potem 7
5. W ten sposób masz już dwa systemy

djkamil09061991 pisze:... z jego poziomu za pomocą programu EasyBCD zrobić tak aby miec wybór obu systemów
To to nie wiem, ale masz do wyboru dwa systemy w czasie startu systemu.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- XMan
Na swoim komputerze podzieliłem najpierw dyski:

Wcześniej zapisałem na zewnętrznym dysku ważne dane.
Miałem Windows XP i zainstalowałem dodatkowo na innej partycji Windows 7.
Podczas rozruchu komputera uruchamia mi się po 30 sekundach Windows 7
ale w tym czasie mam wybór który system chce uruchomić.
UWAGA:
Nie pomyl się, zapisz ważne dane, po uruchomieniu Windows 7 system jest na dysku C a Windows XP na D,
po uruchomieniu Windows XP system jest na dysku C a Windows 7 na D.
Dysk E to gry, muzyka, filmy, zdjęcia etc.
(przynajmniej ja tak mam)
Nie wiem czy mając Windows 7 zainstaluje się na innej partycji Windows XP ?
Wydaje mi się zbędny format Windows 7, instalacja Windows XP a następnie ponowna instalacja Windows 7.
Chyba że nie można inaczej to tak.
Na partycji systemowej z Windows 7 nie zainstalujesz bezpośrednio starszego systemu Windows XP,
chyba że wcześniej sformatujesz za pomocą GParted.
Wrzuć screena jako i ja wcześniej wrzuciłem z podzielonymi dyskami
(Pawlak i Kargul)
Odnośnie Windows XP to nie ma znaczenia że już nie jest wspierany.
Liczy się jeszcze zabezpieczenie takie jak np. antywirus, firewall, przeglądarki itd.
Zawsze można doinstalować Service Pack 3, IE oraz inne z pliku.
Oprócz tego pojawiły się łatki/patche tzw. WinSPatcher XP na ten system i będą inne podobnie jak na starsze systemy:

Wcześniej zapisałem na zewnętrznym dysku ważne dane.
Miałem Windows XP i zainstalowałem dodatkowo na innej partycji Windows 7.
Podczas rozruchu komputera uruchamia mi się po 30 sekundach Windows 7
ale w tym czasie mam wybór który system chce uruchomić.
UWAGA:
Nie pomyl się, zapisz ważne dane, po uruchomieniu Windows 7 system jest na dysku C a Windows XP na D,
po uruchomieniu Windows XP system jest na dysku C a Windows 7 na D.
Dysk E to gry, muzyka, filmy, zdjęcia etc.
(przynajmniej ja tak mam)
Nie wiem czy mając Windows 7 zainstaluje się na innej partycji Windows XP ?
Wydaje mi się zbędny format Windows 7, instalacja Windows XP a następnie ponowna instalacja Windows 7.
Chyba że nie można inaczej to tak.
Na partycji systemowej z Windows 7 nie zainstalujesz bezpośrednio starszego systemu Windows XP,
chyba że wcześniej sformatujesz za pomocą GParted.
djkamil09061991 pisze:A więc tak po prostu instalujesz normalnie xp z tym iż na innej partycji niż jest windows 7. Po końcu instalacji będzie ci sie uruchamiał tylko windows xp . Wiec nalezy z płytki windows 7 naprawić bootloader, po takowym zabiegu będzie sie uruchamiał windows 7 i z jego poziomu za pomocą programu EasyBCD zrobić tak aby miec wybór obu systemów.
Wrzuć screena jako i ja wcześniej wrzuciłem z podzielonymi dyskami

(Pawlak i Kargul)
Odnośnie Windows XP to nie ma znaczenia że już nie jest wspierany.
Liczy się jeszcze zabezpieczenie takie jak np. antywirus, firewall, przeglądarki itd.
Zawsze można doinstalować Service Pack 3, IE oraz inne z pliku.
Oprócz tego pojawiły się łatki/patche tzw. WinSPatcher XP na ten system i będą inne podobnie jak na starsze systemy:
- rusofil
MKMethosPL pisze:podaj specyfikacje pc bo inaczej ci nie pomożemy
to też dziwne stwierdzenia, skoro lapek miał win 7 to po co wam specyfikacja jak wiadomo iż spokojnie da rade.
Nawet jeśli zainstaluje win xp 32 bit przy większej ilości ramu to i tak nic złego bo autorem tematu jest kobieta wiec wątpie aby 3gb ram jej nie wystarczylo do prostych czynnosci jak przegladarka, skype itp. Oczywiscie model musi podac aby bylo pewne iz nie bedzie problemów ze starszymi sterami.
Tutaj muszę Cię sprostować. Mam 8Gb ramu, ponieważ dużo siedzę w Photoshopie. Co do przeglądarki masz rację, Chrome pożera mnóstwo pamięci. Skype zaś nie używam, więc nawet nie wiem, czy potrzebuje on dużo pamięci.
A model komputera podałam w pierwszym poście, ale mogłeś po prostu go pominąć. Jest to HP Pavilion dv7.
MKMethosPL pisze:win xp nie ma wsparcia
moze i nie ma z tym iż dla przecietnego uzytkownika łatki i updaty nie są jakoś super potrzebne, fakt jakieś aplikacje nowsze mogą nie pracować stabilnie ale antywir plus zapora wystarczy. No chyba ze ktos jest przewrazliwiony i kazda aktualizacje traktuje jako ratowanie zycia i danych.
Podzielam tę opinię. Większość ludzi uważa, że potrzebuje nie wiadomo jakich zabezpieczeń. Ja nie. Jestem doskonale świadoma tego, że Windows XP to już stary dziadzia i że nie jest oficjalnie wspierany, ale uważam, że poradzę sobie z antywirusem i zwykłą zaporą. Jeśli nie - zwyczajnie wrócę do Windowsa 7.
Tak wiec jeśli ktoś sie przyzwyczaił do xp to nie widze problemów aby ktos miał z niego nie korzystac tylko i wylacznie dlatego bo jest stary

Tak jest.
-- 16 lip 2014, 20:05 --
[quote="MKMethosPL"]pierwsze kopiujesz swoje cenne dane z komputera na cokolwiek co masz dyski cd/dvd ( płyty) lub flasch USB ( pendrive) bądź nawet dysk zewnętrzny( takie duże pudełko prostokątne z kablem usb.
Wiem, czym jest dysk zewnętrzny. Posiadam dwa.
8gb ramu, Intel Core i5-2410M CPU 2.30 GHz, 64-bitowy Win 7.
-- 16 lip 2014, 20:06 --
Wybaczcie, jakoś mi tak z d*py wyszły te odopowiedzi, ale cytowałam je i mimo to wyglądają jak wyglądają.
- Methos
bo brakuje po [quote = "MKMethosPL"] napisu
a tak na temat XP proffesional Sp3 64 bit proponuję
bo masz 8 Gb ram'u zapewne DDr3
twój CPU obsługuje 64 bity
masz chyba legalny xp ?
teoretycznie twoja sprawa czy masz legalny czy nie
Byle byś tego nie pisał bo nie wspieramy piractwa
a piractwo = zamknięcie tematu i nikt się nie odezwie puki nie nabędziesz legalnego systemu
Kod: Zaznacz cały
[/quote]
a tak na temat XP proffesional Sp3 64 bit proponuję

bo masz 8 Gb ram'u zapewne DDr3
twój CPU obsługuje 64 bity

masz chyba legalny xp ?
teoretycznie twoja sprawa czy masz legalny czy nie

Byle byś tego nie pisał bo nie wspieramy piractwa

SPRZĘT:
-
- Reklama