Instalator windows, win7, xp

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
lexsus

Użytkownik

Post19 sie 2009, 20:46

Witam

Jest to mój pierwszy post na tym forum, mam nadzieje ze nie pierwszy i ostatni. Ogólnie całość wygląda sympatycznie a więc na pewno będę tu często zaglądał.

Mój problem:

Zainstalowałem win7 na nowym dysku seagate 320GB S-ata II wszystko chodziło świetnie oprócz dźwięku (nie było sterowników do mojej karty dźwiękowej). Postanowiłem sprawdzić to na XP. Włożyłem bootowalną płytkę instalacyjną do napędu i postępowałem wg wskazówek aż w końcu doszedłem do wyboru partycji. Była widoczna tylko jedna partycja C około 130gb. XP bez żadnych Service Packów przewidywałem, że nie będzie wykrywał całego dysku. Przy instalacji win7 zrobiłem 3 partycje 30gb na systemową C i dwie na pozostałe mniej więcej po 140GB.
dziwne jest to, że teraz jest aż 130Gb na partycji C skoro przydzielałem odpowiednio 30GB. ale to ja nie o tym, idę dalej...

Ne dałem rady zainstalować XP gdyż po każdym formatowaniu i tym szybkim i normalnym zawsze po ponownym restarcie cały proces zaczynał się od początku.
a więc pomyślałem może coś z płytką jest i ponownie postanowiłem win7 zainstalować. Gdy doszedłem do wyboru partycji nie zobaczyłem żadnej. Skanowałem kila razy w poszukiwaniu dysków ale żadnego instalator win7 nie wykrywał.

Obecnie nie odpala się żaden system, tylko po włożeniu płytki z jakimś systemem następuje napis iż jakiś klawisz spowoduje rozruch itd.

Ogólnie: Instalator win7 nie wykrywa dysku. tak samo chyba to jest w win XP tyle, że w XP widać 130gb partycje C, na której nie da się niczego zainstalować.
BIOS wykrywa dysk w porcie SATA 1 , SATA 2 jest nieużywany.

Mój komputer:
płyta: AsRock K8nf4g-Sata II
procesor: Amd athlon 3000+
dysk seagate barracuda 320GB 16mb cash SATA 2
Pamięć ram: 2x 512mb 400mhz ddr

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2009, 18:14 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: dodałem polskie znaki diakrytyczne

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post19 sie 2009, 21:00

Co do początku, XP bez SP1 wykrywa dyski do 127GB, niestety brak włączonego tam BigLBA robi swoje. Jak chcesz zobaczyć resztę, to zintegruj sobie z płytką XP minimum ServicePack 1. Zrobisz to programem nLite.: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Co do problemu, jak nie ma tam żadnych cennych danych, to wyzeruj na szybko dysk.
Do wyboru: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
lub Instrukcja zerowania w MHDD
(remapu nie musisz robić).

Dodatkowo możesz jeszcze najpierw w Biosie przestawić tryb SATA Mode z AHCI na IDE (w biosie szukaj trybu SATA w Integrated Perpiherals). Wadą jest wyłączenie kolejkowania NCQ dysku twardego.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

lexsus

Użytkownik

Post19 sie 2009, 21:11

dziękuje,

Nie zależy mi na danych z dysku bo jest on nowy i nic kompletnie na nim nie ma.
Raczej przystanę do nowszego systemu i wybiorę win7 ultimate x64.
co do biosu to nie ma tam takiej funkcji, szukałem. mogę tylko włączyć wyłączyć raid w funkcji sata mode następująco: non-raid i raid, obecnie mam na non-raid

Jestem kompletnie zielony co do postu wyżej i chciałbym jakoś tak mniej wiece naświetlić krok po kroku.
Co mam zrobić najpierw? o co chodzi z tym kolejkowaniem jak to sprawdzić czy włączone czy nie ?

------------------------
Proszę używać polskich znaków diakrytycznych.
me@djohnsc
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2009, 18:16 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: dodałem polskie znaki diakrytyczne

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post19 sie 2009, 21:17

W Biosie wg ftp://europe.asrock.com/manual/K8NF4G-SATA2.pdf:
Advanced->IDE Configuration->SATA II Operation Mode->non-RAID (to już jest)
OnBoard IDE Controller->Both

Jak z drugą opcją jest tak samo, to zrób to zerowanie, cała instrukcja jest tutaj viewtopic.php?f=22&t=665&p

o co chodzi z tym kolejkowaniem jak to sprwdzic czy włączone czy nie ?

Jest aktualnie wyłączone (dysk działa w trybie IDE (non-RAID)).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”