Jak pozbyć się całkowicie Windowsa 8 i zainstalować "7"?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
asdhd

Użytkownik

Post17 paź 2013, 15:39

Witam

Mam laptopa Lenovo G580 z Windowsem 8. Mam go już kilka miesięcy i nie jestem jakimś małolatem no i nie przypadł mi do gustu ten system i chce się go całkowicie pozbyć i zainstalować Windowsa 7. Nie jestem jakimś amatorem bo jak powstanie jakiś błąd systemowy to staram się go sam naprawić. No i również zabrałem się za to ale to mnie przerosło. Pogubiłem się w tym nowym BIOS-ie czy UEFI. Wgrywałem już wiele razy Windowsa no ale BIOS był bardzo prosty jak dla mnie. Wchodziłem w zakładkę Boot no i tak wystarczyło ustawić kolejność, zazwyczaj przestawić na pierwsze miejsce zamiast HDD to DVD i śmigało. A teraz zacząłem szukać bo nie dałem rady no ale jakiś konkretnych rad czy poradników jak to zrobić nie ma. Gdzieś czytałem że trzeba wyłączyć tego UEFI i potem jakimś sposobem ustawić w tym "BIOS-ie" botowanie, a to zależy od wersji BIOS-u, szukałem ale się nie doszukałem, Potem ponoć trzeba usunąć wszystkie dyski i zmienić typ dysku żeby można było zainstalować inny system niż "ósemkę" Poniżej załączam kilka zdjęć mojego BIOS-u.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Pomoże mi ktoś z tym i mniej więcej wytłumaczy nawet w skrócie jak to zrobić? Potrzebuje tylko wskazówek konkretnych pod mój model laptopa jak usunąć całkowicie "ósemkę" i zainstalować "siódemkę"
Szybko się uczę a zależy mi na tym bo już mam dość tego systemu.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc ;)

Awatar użytkownika
bajbus

Ekspert

Post17 paź 2013, 15:52

Bootowanie z płyty ustawisz po przez wciśniecie klawisza f11 lub f12 ale zanim zaczniesz instalować siódemke sprawdz czy jest system recovery jeśli tak to postaraj się go nie usunąć
Hotfix
Pozdrawiam,
Obrazek :)

asdhd

Użytkownik

Post17 paź 2013, 16:52

bajbus pisze:Bootowanie z płyty ustawisz po przez wciśniecie klawisza f11 lub f12 ale zanim zaczniesz instalować siódemke sprawdz czy jest system recovery jeśli tak to postaraj się go nie usunąć

I to wystarczy?
A kiedy mam wcisnąć f11 lub f12? Płytę z siódemką mam mieć włożoną, prawda? Wiem głupie pytanie ale tak jeszcze tego nie robiłem więc zrozumcie. A jak wcisnę to f11 lub f12 to mam coś jeszcze przestawić lub coś?

f11 i f12 nie działa

Macie inne propozycje?

Awatar użytkownika
bajbus

Ekspert

Post17 paź 2013, 19:31

W bisie zakladka boot przestaw na bootowanie z płyty tylko musi płyta być w napędzie jak przestawisz klikasz f10 i enter laptop sam się zrestartuje i przy starcie płyty naciskasz dowolny klawisz i czekasz na instalację
Hotfix
Pozdrawiam,

asdhd

Użytkownik

Post17 paź 2013, 22:22

bajbus pisze:W bisie zakladka boot przestaw na bootowanie z płyty tylko musi płyta być w napędzie jak przestawisz klikasz f10 i enter laptop sam się zrestartuje i przy starcie płyty naciskasz dowolny klawisz i czekasz na instalację

Kolego, widziłeś mojego BIOS-a, no wchodzę w zakładkę boot ale w ogólne jej nie ogarniam bo nie spotkałem się jeszcze z takimi ustawieniami w zakładce, może mógłbyś zobaczyć ten linki, są do zdjęć mojego BIOS-u to może tak mógłbyś wtedy konkretniej doradzić bo ja kombinowałem na własną rękę to teraz muszę 3 razy hasło wpisywać bo wprowadziłem przypadkowo hasło na BIOS i HDD.

No i jeszcze pytanko jak nie usunę recovery tak jak pisałeś na początku to jesteś pewien że całkiem pozbędę się 8 i będę miał tylko 7 i będzie wszystko ok? Nie trzeba ustawić najpierw bootowania np. GParted Live, usunąć wszystkie partycje i utworzyć nowe żeby cały ślad po 8 zniknął? No bo gdzieś czytałem że trzeba najpierw wyłączyć UEFI, potem ustawić bootowanie, usunąć wszystkie partycje bo inaczej nie zainstaluje się 7 na tych partycja bo one ponoć są tylko pod 8 Wiem że pewnie napiszesz skoro wiesz to po co pytasz, ale to jest tak "ramowo" przedstawione że nie ogarniam tego, najważniejsze dla mnie to ustawienie tego bootowania w moim BIOS-ie no i usunięcie hasła z BIOS-u i hasła na HDD :)

Awatar użytkownika
bajbus

Ekspert

Post18 paź 2013, 16:49

W zakładce cofiguration SATA controller working mode jest ustawione AHCI przełącz na PCI f10 zatwierdz enter po restarcie płyta powinna wystarować a co do system recovery to służy on do przywracania oraz naprawy systemu i dlatego napisałem żebyś go nie usuwał
Hotfix
Pozdrawiam,

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”