Jak przyspieszyć start Windows 7 ?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
heros1303

Stały bywalec

Post26 lip 2012, 22:17

Witam. Otóż posiadam windowsa 7. Jest to oryginał gdyby ktoś chciał się upewnić. Na początku po zainstalowaniu odpalał się nader szybko. Jednak z czasem testowało się różne programy, aplikacje czy gry. Także się zrobiło w systemie śmietnik. No trochę już uprzątany rzecz jasna.
Co zrobiłem:
- Czyszczę CCleaner raz na dwa dni.
- Optymalizacja autoruns
- Defragmentacja dysku systemowego. Drugiego większego i to kilkokrotnie nie robiłem.
- Zwolniłem kilka gb z dysku systemowego.
Ktoś ma jakieś pomysły?
Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, 22:33 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Korekta tytułu.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Jak można przyspieszyć start 7

Post26 lip 2012, 22:32

Pokaż log w postaci pliku arn z programu Autoruns => Optymalizacja autostartu z wykorzystaniem narzędzia Autoruns

heros1303

Stały bywalec

Post26 lip 2012, 22:53

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 lip 2012, 23:21

Widzę, że optymalizacja Autoruns była już robiona.

heros1303

Stały bywalec

Post26 lip 2012, 23:29

Tak. Dokładnie w temacie z autoruns. Musiałem jednak tylko dwie rzeczy zmienić. Bo steam nie chodził oraz wywalało z BF Free tu musiałem coś tam pb od punkbustera za haczyć. Poza tym optymalizacja zrobiona. A czy nie przeszkadza to odnośnie Gom Player? Bo dużo tego. A z tego co widzę nie ma tego na dysku. Poza tym nie wiem czy to może mieć z tym wspólnego, ale mam na pc dwa systemy. (czyt 7/Linux (Ubuntu 12.04 LTS))

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post27 lip 2012, 08:08

heros1303 pisze:czy to może mieć z tym wspólnego, ale mam na pc dwa systemy. (czyt 7/Linux (Ubuntu 12.04 LTS))

Może, ale raczej znikomy, gdyż najpierw musi uruchomić się GRUB, potem wybierasz system, jeśli Windę masz na pierwszym miejscu, a nie chce Ci się "kliknąć" enter, to musisz odczekać 10. sek., a następnie dopiero ładuje się bootloader Windowsa. ;) Jest na to wyjście, poprzez edycję GRUB'a na np. 5 z 10 sek. ;) Ale tak jak mówię, jeśli za każdym razem "klikasz" enter, to jest to dla Ciebie znikome opóźnienie.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

heros1303

Stały bywalec

Post27 lip 2012, 09:32

To w takim razie nie o te opóźnienie mi chodzi. Chodzi o to że jak już przejdę na dół do Win 7 Loader i wybiorę. Robi się ekran czarny aż po chwili pojawia się znikąd ta flaga windows. Przez chwile świeci i przechodzi dalej. Potem gdy ma się pojawiać to od Windows zaproszenie czy cos w tym stylu jak zawsze. Po chwili pojawia się pulpit. Jednak zanim można coś zrobić trza poczekać jeszcze moment. Przez ten czas wszystkie ikonki stają się białymi kartkami i po chwili wracają ikony programów. Jednak najlepsze jest to że przez ten czas po zniknięciu tej flagi a pojawieniem się windows 7 jest na tyle długie. Fakt kilka sekund ale monitor zdąża się wyłączyć na te około pięć sekund. xD

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”