Jak przywrócić elementy schematu dźwiękowego systemu ?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post23 lip 2012, 19:07

Problem dotyczy dźwięków i schematów dźwiękowych systemu Win XP.
Otóż podczas przeglądania schematów dźwiękowych w Panelu sterowania > w aplecie Dźwięki i urządzenia audio > karta Dźwięki > po wybraniu Schematu dźwiękowego - Domyślnego dla Windows w okienku na liście Zdarzenia programu przypadkowo zmieniłem i tym samym zmodyfikowałem jeden element schematu dźwiękowego mianowicie tam gdzie jest opcja Wskaźnik myszy na przycisku prostego interfejsu użytkownika - przypisałem dźwięk z listy dźwięków systemu o nazwie chimes.wav. Domyślnie nie powinno być tam żadnego przypisanego dźwięku. Wcisnąłem Zastosuj i OK.
Po prostu pomyliłem się, chciałem utworzyć nowy schemat dźwiękowy systemu, a dokonałem tej jednej modyfikacji domyślnego schematu dźwiękowego. Powinienem to przypisać do schematu na liście Brak dźwięków i wcisnąć Zapisz jako... A ja to zrobiłem dla schematu Domyślnego dla Windows. Teraz już wiem na czym polega ten błąd.

Wiem, że modyfikowanie schematów dźwiękowych jest czynnością dopuszczalną i nieszkodliwą. I rzeczywiście nie objawia się to jakimiś komunikatami błędu czy problemami z komputerem. Ale ja jednak chciałbym przywrócić z powrotem pełen domyślny schemat dźwięków systemu i zapytać czy w ogóle i w jaki sposób można to zrobić ?

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post24 lip 2012, 08:42

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post24 lip 2012, 15:01

Dzięki, przeczytałem ten poradnik, ale tam jest raczej mowa o czymś innym.
Zastanawiam się czy tutaj nie trzeba by dokonać jakichś zmian w rejestrze lub jeszcze innym sposobem, ale jakim nie mam pojęcia ?
Pytam ponieważ:
Jak wchodzę w Panel sterowania > Dźwięki i urządzenia audio i w obszarze Zdarzenia programu wybieram pozycję Domyślnego schematu dźwiękowego systemu - tę, której błędnie przypisałem dźwięk chimes.wav i następnie na liście Dźwięki wybieram pozycję (Brak) to tę zmianę trzeba zapisać jako zupełnie nowy schemat dźwiękowy w Zapisz jako... > Zastosuj i OK. I to rzeczywiście działa, tyle że dla innego schematu dźwiękowego z nazwą lub bez ale innego, nowego.

Jeśli się tego nie zapisze to po wyborze z listy innego schematu np. Domyślnego pojawia się komunikat, że wybranie nowego schematu może spowodować utratę poprzedniego ponieważ nie został on zapisany - no ale to jest jeszcze oczywiste.
Inną sytuacją z kolei jest, że jak chcę przypisać powyższą zmianę dla Domyślnego schematu dźwiękowego systemu to się wyświetla monit iż "Nie można nadać temu schematowi nazwy: Domyślne dla Windows. Wpisz inną nazwę".
I sytuacja zapętla się.

Zatem pytanie: co zrobić aby pozycja Wskaźnik myszy na przycisku prostego interfejsu użytkownika , która domyślnie nie zawiera żadnego dźwięku została zapisana dla Domyślnego schematu dźwiękowego a nie żadnego innego schematu ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post24 lip 2012, 17:06

Włączenie wszystkich dźwięków systemowych jest niepotrzebne a co za tym idzie poradniki
odnośnie optymalizacji systemu zalecają wyłączenie zbędnych dźwięków.
Dźwięki są w folderze C:\WINDOWS\Media
Możesz zmieniać, sprawdzać/testować w Dźwięki --> Przeglądaj a w folderze za pomocą każdego odtwarzacza audio.
Wyłączyłem zbędne a wcześniej wkleiłem do C:\WINDOWS\Media --> HELLO - Uruchomienie systemu Windows
oraz OHDEAR - Zamknij system Windows.

Screeny:

Nie widzę powodów aby się tym zbytnio przejmować jeżeli po modyfikacji tzn. wyłączeniu zbędnych dźwięków
i tak jest potrzebne zapisanie nowych np. pod nazwą Moje dźwięki lub inną ;)
Po drugie po wyborze dźwięków systemowych jak zapiszesz pod inną nazwą to nic złego się nie stanie
- będą dźwięki systemowe :)

Może jeszcze pomóc przywracanie systemu
ale z ostatnich Twoich tematów może spowodować inne/ponowne problemy.
No chyba że to się stało wczoraj/przedwczoraj a wcześniej miałeś zapisany z tą datą.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post24 lip 2012, 20:12

XMan pisze:Włączenie wszystkich dźwięków systemowych jest niepotrzebne a co za tym idzie poradniki
odnośnie optymalizacji systemu zalecają wyłączenie zbędnych dźwięków.

Zaszło nieporozumienie, ja nie chcę włączać ani wyłączać żadnych dźwięków systemowych.

Ja pytam jedynie w jaki sposób i czy w ogóle mogę zmienić ten jeden jedyny przez pomyłkę przypisany element dla Domyślnego schematu dla Windows. Pokazuję go na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników zrzucie ekranu.
Zaznaczone na czerwono to jest to omyłkowe. Dla Domyślnego schematu Windows.
W miejscu Zdarzenia programu nie powinno być tej ikonki głośnika.
W miejscu chimes.wav nic nie powinno być i tyle.
Tyle, bo to jest właśnie cały Domyślny schemat dźwiękowy Windows.

Próbowałem to zmienić jak już mówiłem wybierając z listy dźwięków (Brak) i Zapisz jako..., ale wywala komunikat
"Nie można nadać temu schematowi nazwy: Domyślne dla Windows. Wpisz inną nazwę".

I tylko o to chodzi nic więcej.

Wiem, że utworzenie innych schematów to nic szkodliwego, ale mnie w tym momencie chodzi tylko o to. :clever:

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post24 lip 2012, 22:54

Nie kumam może ale napiszę bo u mnie tak to działa. Normalnie wchodzę na swój schemat dźwiękowy, wybieram interesującą pozycję i zmieniam na Brak. Potem zastosuj, ok, wchodzę ponownie i nie ma. Niczego nie zapisuję jako nowy schemat.

Wiem, że to może głupio brzmieć, więc jak coś to wybacz.

Ale jakby co idzie to znaleźć po tym dźwięku.
W regedit-> otwórz klucz
HKEY_CURRENT_USER->AppEvents->Schemes->Apps

Tutaj jest cała struktura dźwięków, teraz trzeba to przestudiować.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post24 lip 2012, 23:32

No dobrze, ale czy jesteś pewien, że to nie jest całkiem nowy schemat. Bo mnie się wydaje, że właśnie jest. Jak zrobię to co powiedziałeś to wchodząc tam ponownie do Panelu sterowania > Dźwięki i urządzenia audio na Domyślny schemat dla Windows - zapyta się: "że wybranie nowego schematu może spowodować utratę poprzedniego ponieważ nie został on zapisany. Czy chcesz zapisać poprzedni schemat ?"
I to jest właśnie ten nowy schemat tyle, że nie zapisany i bez nazwy. Tylko, że ty mówisz o swoim schemacie, a ja mówię o Domyślnym dla Windows. Proponuję to sprawdzić.

lewy pisze:W regedit-> otwórz klucz
HKEY_CURRENT_USER->AppEvents->Schemes->Apps

Ale czy możesz dokładnie podać co, gdzie i który klucz w rejestrze zmienić bądź usunąć. Nie jestem ekspertem od rejestru, a wiem że ze zmianami w rejestrze trzeba zawsze ostrożnie.
Podałem tam pewne szczegóły, ale jeśli trzeba więcej to jakie ?

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post24 lip 2012, 23:41

No dobrze, ale czy jesteś pewien, że to nie jest całkiem nowy schemat. Bo mnie się wydaje, że właśnie jest. Jak zrobię to co powiedziałeś to wchodząc tam ponownie do Panelu sterowania > Dźwięki i urządzenia audio na Domyślny schemat dla Windows - zapyta się: "że wybranie nowego schematu może spowodować utratę poprzedniego ponieważ nie został on zapisany. Czy chcesz zapisać poprzedni schemat ?"

Trochę dziwne, bo kurcze w Windows 7 zapisuje tam gdzie trzeba i o nic nie pyta, sprawdzałem to przed napisaniem tamtego posta.

Ale czy możesz dokładnie podać co, gdzie i który klucz w rejestrze zmienić bądź usunąć. Nie jestem ekspertem od rejestru, a wiem że ze zmianami w rejestrze trzeba zawsze ostrożnie

Trochę ciężko bo nie mam Twojego rejestru. Mogę spróbować inaczej.

Wejdź na HKEY_CURRENT_USER->AppEvents->Schemes->
potem kliknij raz na Apps i z menu wybierz zapisz, zapisz na pulpicie. Potem ten plik podejrzyj notatnikiem i wklej zawartość tu na forum lub też uploaduj gdzieś na jakiś darmowy serwer cały plik dając mi linka do niego.

Może znajdę tam tą chorobę.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post24 lip 2012, 23:55

Ale o jakim ty schemacie mówisz, bo ja o Domyślnym. Zapewne zauważyłeś, że mam Windows XP, ty mówisz chyba o siódemce. Proponuję uważnie przeczytać cały ten wątek od początku.
Ja dokonałem pewnej fatalnej pomyłki w jednym tylko elemencie schematu, ale Domyślnego.

Co do zrzutu z rejestru - dobra jutro go tu wstawię, powiedz tylko jakiego formatu to ma być zrzut ?

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post25 lip 2012, 09:03

Tam są zapisane wszystkie schematy, więc jak dasz to co napisałem to będą wszystkie.

A format dowolny. Eksportuj->Plik rejestru *reg

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post25 lip 2012, 11:57

Wstawiam screen z gałęzi rejestru w formacie .txt:

Jeśli chodzi o format .reg to chciałbym przy okazji dopytać bo nie podawałem jeszcze screenów w tym formacie: czy muszę przesłać plik tego formatu takim jakim on jest czy może skompresować go ?

Również przy okazji pytam, bo chciałbym dla bezpieczeństwa utworzyć wcześniej kopię zapasową rejestru lub jego gałęzi, którą się w danym momencie modyfikuje. Wiem, że kopię całego rejestru robi się względnie rzadko - z braku potrzeby, o wiele częściej poszczególnych jego gałęzi. W każdym razie z tego co wiem w oknie rejestru wchodzi się w menu Plik > Eksportuj > Zapisz jako typ... > Pliki rejestru lub gałęzi rejestru jako typ .reg - czy tak ? i wybiera lokalizację - tu pytam jaką najlepiej wybrać ?

A czy tworzenie kopii zapasowej całego systemu powoduje, że kopia samego rejestru jest już niepotrzebna ?

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post25 lip 2012, 14:13

# Nazwa klucza: HKEY_CURRENT_USER\AppEvents\Schemes\Apps\Avast\Wskaźnik myszy na przycisku prostego interfejsu użytkownika\.default
# Nazwa klasy: <BRAK KLASY>
# Czas ost. zapisu: 2012-04-02 - 20:10
# Wartość 0
# Nazwa: <BEZ NAZWY>
# Typ: REG_SZ
# Dane: chimes.wav

Ten klucz trzeba zamienić na

# Nazwa klucza: HKEY_CURRENT_USER\AppEvents\Schemes\Apps\Avast\Wskaźnik myszy na przycisku prostego interfejsu użytkownika\.default
# Nazwa klasy: <BRAK KLASY>
# Czas ost. zapisu: 2012-04-02 - 20:10
# Wartość 0
# Nazwa: <BEZ NAZWY>
# Typ: REG_SZ
# Dane:

Czyli wejść tam, usunąć dane chimes.wav i już
po restarcie nie powinno nic być.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post25 lip 2012, 18:46

Ale czy usunąć z lewego panelu rejestru pozycję .default prawym przyciskiem myszy i Usuń oznaczoną na podanym Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników cyfrą 1,
czy z prawego panelu nazwę Domyślna prawym i Usuń na screenie cyfra 2,
czy wartość chimes.wav , na którą klikając prawym nie ma opcji Usuń - oznaczone na screenie cyfrą 3 ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post25 lip 2012, 19:00

Nie, wejdź na to co pod cyfrą 2 (kliknij na to dwukrotnie) i tam w okienku Dane usuń tą nazwę.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post25 lip 2012, 23:04

Dobrze, zrobiłem tak, sprawdziłem wszystko jest dobrze, działa - dzięki panowie ! :D ;) :jupi:

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”