Jak wyłączyć komunikat Narzędzia konfiguracji systemu ?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post18 wrz 2012, 13:48

Witam. Czy po dokonaniu jakichkolwiek zmian w msconfig można cofnąć się do stanu sprzed tych zmian ?
Dokładnie w zakładce Uruchamianie i tam odznaczenie lub zaznaczenie elementu. Ja tak zrobiłem. Ale po tym wyświetla się komunikat Narzędzia konfiguracji systemu, który chce uruchamiać się z każdym startem systemu chyba, że w zakładce Ogólne dam na Uruchamianie normalne - załaduj wszystkie sterowniki i usługi - wtedy zniknie.
Ale mi chodzi właśnie o opcję Uruchamianie selektywne, i włączenie tylko niektórych elementów zakładki Uruchamianie.
Pokażę to na screenie:Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jak można się z tego wycofać i wyłączyć ten nieco natrętny komunikat ?

.Simon

Użytkownik

Post19 wrz 2012, 17:34

O ten komunikat Ci chodzi? Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post19 wrz 2012, 17:58

Ale chyba jest jakiś problem z miniaturą, którą podałeś, bo klikam i nie mogę nic zobaczyć ?

.Simon

Użytkownik

Post19 wrz 2012, 18:10

Żaden problem z miniatura nie istnieje, proponuje otworzyć w nowej karcie :)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2012, 18:13 przez .Simon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2012, 18:13

manitu pisze:Ale mi chodzi właśnie o opcję Uruchamianie selektywne, i włączenie tylko niektórych elementów zakładki Uruchamianie.

Jeśli tak to te wpisy w zakładce uruchamianie możesz włączyć programem autoruns zaznaczając przy nich "ptaszki" w zakładce logon

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post20 wrz 2012, 14:17

Chyba jednak był u mnie jakiś problem z tym bo sprawdzałem w różnych przeglądarkach i to samo, tylko czerwony krzyżyk.
Ale to już nieważne. Teraz jest dobrze. Tak to o ten komunikat mi chodzi. Tę opcję Nie pokazuj tego komunikatu zaznaczyłem, ale po restarcie wciąż się wyświetla. Dlatego piszę o tym.

djkamil09061991 pisze:
manitu pisze:Ale mi chodzi właśnie o opcję Uruchamianie selektywne, i włączenie tylko niektórych elementów zakładki Uruchamianie.

Jeśli tak to te wpisy w zakładce uruchamianie możesz włączyć programem autoruns zaznaczając przy nich "ptaszki" w zakładce logon

Nie tylko w Autoruns, także w CCLeanerze > zakładka Narzędzia > Autostart jest taka opcja.

Ale może ja podam więcej szczegółów o tym. Otóż na początku u mnie było tak jak pokazałem w swym pierwszym screenie.
Potem ja w zakładce Uruchamianie odznaczyłem kilka wpisów > Zastosuj > OK.
I dalej są komunikaty: czy chcesz uruchomić ponownie system teraz lub później. Wcisnąłem Teraz.
Następnie pojawił się ten komunikat Narzędzia konfiguracji, który kolega pokazał i on odtąd cały czas się pokazuje po każdym starcie systemu. Chyba, że zaznaczę Uruchamianie normalne z włączeniem wszystkiego. Wtedy się wyłącza. Dobrze, ale ja właśnie nie chcę wszystkiego tylko to co pokazałem na screenie.

Rozumiem, że teraz daję na Uruchom normalnie i w Autoruns lub CCleaner wyłączam to co chcę tak ?
Ale czy ten komunikat zniknie ? A jeśli tak i znów dam na Uruchamianie selektywne to co, znów będzie się pojawiał ?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rozwiązałem to inaczej - w tym okienku komunikatu Narzędzia konfiguracji zaznaczyłem opcję Nie pokazuj tego komunikatu lub uruchom narzędzie konfiguracji systemu podczas uruchamiania systemu Windows. I po restarcie już się on nie pokazuje. Pytanie czy na pewno na stałe ?, gdyż ten komunikat jest sam w sobie trochę mylący. No bo jak można jednocześnie nie pokazywać komunikatu i uruchamiać narzędzie konfiguracji ?
Opcje msconfig dałem w zakładce Ogólne na Uruchamianie selektywne, a w zakładce Uruchamianie zaznaczyłem po prostu wybrane elementy.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”