Jak wyłączyć program np. Sunbird z przywracania systemu?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post11 lip 2011, 23:55

Witam,
czy istnieje jakiś sposób na wyłączenie programu z przywracania systemowego?
Sunbird np. za każdym razem jak użyłem w/w opcji przywracał cały swój stan do daty przywróconego komputera i przez to od nowa musiałem pisać niektóre zadania i wydarzenia, oraz wywalać (jeżeli zaszła taka potrzeba) te już niepotrzebne.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 lip 2011, 00:08

Można wykluczyć foldery z ustawieniami Sunbirda dodając je do pliku C:\WINDOWS\system32\Restore\filelist.xml.
Domyślnie jest on ukryty i tylko do odczytu, więc musisz przed edycją wyczyścić tę flagę we właściwościach pliku.

Ścieżki musiałbyś dodać po tym:

Kod: Zaznacz cały

<DIRECTORIES>
        <Exclude>
Obejmując je w:

Kod: Zaznacz cały

<REC></REC>

Literę partycji systemowej musisz zastąpić zmienną systemową %systemdrive% (przykłady masz w samym pliku).
Folder z danymi Sunbirda powinien się najpewniej znajdować w C:\Documents and Settings\[nazwa_uzytkownika]\Dane aplikacji\Mozilla.

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post12 lip 2011, 12:23

Otworzyłem ten plik przez TC, normalnie nawet przy pokazaniu ukrytych plików nie był ten pliczek widoczny.
Otworzyłem go przez wbudowanego w TC Notepada++, czyli musiałbym wpisać tą ścieżkę w wierszu 67, w taki sposób?

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Nie bardzo wiem jak to w ogóle tam dopisać, klikniecie w to miejsce nic nie daje, zaznacza tylko obszar na szaro, nie mogę nic pisać w tym miejscu. Może coś z opcji muszę wybrać? Mam takie:

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 lip 2011, 12:42

czyli musiałbym wpisać tą ścieżkę w wierszu 67, w taki sposób?
Tak, ale oczywiście zamiast "[nazwa_uzytkownika]" wpisujesz rzeczywistą nazwę folderu konta.

klikniecie w to miejsce nic nie daje, zaznacza tylko obszar na szaro, nie mogę nic pisać w tym miejscu.
Zapewne nie wyczyściłeś flagi "Tylko do odczytu". Możesz to zrobić klikając PPM na zakładkę z plikiem i wybierając:Obrazek

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post12 lip 2011, 13:28

Czy Firefox i Thunderbird także są domyślnie włączone do przywracania, tak jak Sunbird?

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 lip 2011, 17:28

Tak. Można przyjąć, ze przywracaniu NIE podlegają pliki osobiste użytkownika (filmy, muzyka itp.), ale zawsze przywracane są dane aplikacji.

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post13 lip 2011, 00:23

Czy wystarczy tylko dodać programy znajdujące się w Documents and Settings, czy może jeszcze dodatkowo wstawić te programy z folderu Program Files?

Nie wiem czy dobrze robię, bo gdy próbuję wpisać tam (wiersz 67) tą ścieżkę, to jest ona zaraz przy liczbie 67, a jak widać są tam dwie linie przerywane i chyba dobrze by było gdyby ścieżka łączyła się z linią przerywaną numer 2 (takie dopasowanie pod <Exclude>), inaczej wydaje mi się, że to nie zadziała..:> Spacja także chyba nie pomoże w tym przypadku.

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post13 lip 2011, 16:34

Tu nie wstawiasz spacji, tylko tabulatory.
Poza tym nie warto wykluczać całego Program Files bądź danych aplikacji, gdyż w przypadku problemu w systemie spowodowanemu przez program przywrócenie systemu może nie zmienić sytuacji (teoretycznie, gdyż jest jeszcze rejestr, który bez względu na wszystko jest przywracany w całości).

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”