Oki, dzięki podałeś tutaj konkretne przykłady podzespołów do komputera składanego typu desktop (a więc trochę tańszego oczywiście), z pewnością będę miał to na uwadze podczas zakupu, wymiany i konfigu sprzętu - tym bardziej, że wydatek ten lub nawet nieco wyższy gdyż dochodzi jeszcze koszt systemu operacyjnego (ok. 500-600 zł średnio) + inne pomniejsze peryferia - mieści się w granicach moich możliwości.
Rozumiem, że do każdego z elementów producent zwyczajowo dołącza płytę zawierającą m.in. aktualne sterowniki ?
Mam tutaj jednak konkretne pytanie. Czy modelu procesora, który podałeś posiada wsparcie dla sprzętowo obsługiwanej wirtualizacji ?
Czy po złożeniu tego wszystkiego w całość komputer ten będzie posiadał możliwość dostępu do podłączenie większości ważniejszych urządzeń zewnętrznych, nie piszę jakich (mam na myśli ogólnie standard), a także będzie z nimi kompatybilny i zapewni systemom czy to
Windows 7 czy
8 optymalne warunki w stosunku do ich wymagań, a nawet jeszcze z pewnym zapasem ?
I czy będzie wspierał większość dodatkowych procesów, dość popularnych i praktycznych ostatnio (mam na myśli przede wszystkim wirtualizację w kontekście instalacji systemów wirtualnych) i innych jeszcze (jakich) ?
Ponadto jeszcze tutaj jedna konkretna kwestia, bo pisałem że mam jeszcze inne o tym uwagi. Jedna z nich dotyczy karty sieciowej.
W linku, który podałeś - tym od płyty głównej jest napisane, że karta sieciowa jest zintegrowana z tym modelem płyty głównej.
Więc chciałbym zapytać jak to jest w zestawieniu ze stanem faktycznym u mnie obecnie ?
Jak zapewne wiesz z innych moich wątków na forum posiadam internet bezprzewodowy, drogą radiową, poprzez kartę sieciową Ralink Turbo Wireless LAN Card, model EW-7128g firmy EDIMAX niezintegrowaną z płytą główną.
Zobacz obrazek z dołączonej płytki:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i szerszy opis w sieci:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówChodzi o to, że karta ta wraz z anteną czaszową (ta mała antenka widoczna na screenie nie jest użyta, ale ona jest w pudełku), konwerterem i przewodem łączącym to jest zestaw będący własnością mojego dostawcy Internetu, który mi ten zestaw użycza.
Pytanie jest takie: czy w tym przypadku ja mogę po prostu
zmienić kartę sieciową i to w dodatku np. na zintegrowaną z płytą główną, o której piszesz bez kontaktu z właścicielem i dostawcą czy też muszę uzyskać jego zgodę na tę zmianę konfiguracji ? W dokumentach umowy mojej z dostawcą notabene nic na ten temat nie napisano.
A może po prostu nie ma potrzeby i zwyczajnie nie warto zmieniać karty radiowej na inną ?
Druga kwestia dotyczy danych na obecnym systemie. Czy jeśli chciałbym transponować jakieś dane z tego starego systemu na ten nowy to generalnie, ogólnie które i jakie to są dane i w jaki sposób najlepiej to zrobić ?
Mam konto o prawach Administratora i więcej innych kont z których jednak nie korzystam. To tylko taka kotwica bezpieczeństwa.
I analogicznie, których danych i programów itd. nie ma potrzeby przenosić tylko np. zainstalować od nowa na tym nowym systemie ?
Teraz kwestia karty graficznej.
Przypuszczam, że nie grywasz w żadne gry, więc teoretycznie zintegrowany z procesorem CPU układ graficzny powinien wystarczyć.
Zawsze w miarę konkretnych potrzeb wydajniejszą kartę graficzną można dokupić.
Z pewnością dokupię, choć nie wiem dlaczego tak surowo mnie oceniasz sądząc, że w ogóle nie gram w gry komputerowe mające zwłaszcza duże wymagania graficzne

(wszelkie gry pudełkowe, o internetowych nie wspomnę, rodzaje gier z uwagi na multum ich rodzajów tutaj sobie daruję) oczywiście na kompie stacjonarnym bo już nie na np. coraz popularniejszych konsolach gier i in. urządzeniach. Dawniej dużo grałem w różnego rodzaju gry (także np. strategiczne, choć przyznam trochę mnie one męczą na dłuższą metę) oczywiście w miarę możliwości i wymagań programowo-sprzętowych, obecnie z braku czasu (i tu masz w pewnym sensie rację) rzadziej grywam w gry, co nie znaczy że w ogóle nie gram, posiadam wiele gier, grywam czasami jak mam czas akurat i w przyszłości też zamierzam mieć tę możliwość, i chciałbym dobrać sobie taką kartę grafiki, która będzie spełniała coraz to większe wymagania większości gier.
Dodam też, że nigdy też w przeszłości nie miałem żadnych problemów z działaniem gier i kartą.
Jako ciekawostkę powiem też, że do jednej z gier podłączyłem sobie kiedyś takie urządzenie sterujące - Gamepada poprzez port USB i działał on znakomicie.
Co do dylematu Windows 7 czy Windows 8 osobiście bez zastanawiania wziąłbym Windows 7, jeżeli miałbym składać teraz nowy komputer.
Tutaj masz wątek z opiniami =>
systemy-operacyjne/opinie-na-temat-windows-8-t21682.htmlZresztą w Internecie opinii na ten temat i dyskusji jest od groma.
Rozumiem, ale czy możesz chociaż napisać jakie są ważniejsze i podstawowe różnice i co wpływa na korzyść z jednej strony
OS Windows 7, z drugiej negatywnie jak sądzę na
Windows 8 ?
Z tego co czytam w wątku z linku, wyciągam wniosek że większości użytkownikom system
Windows 8 po prostu nie przypadł do gustu. Widziałem też filmik na YouTube tam zamieszczony i wrażenie jak dla laika przyznam jest wielkie.
Jednak nie piszą oni właściwie dlaczego to, a ja chciałbym to wiedzieć właśnie jeśli mam podjąć dobrą decyzję.
Podobno ma nowy, niezbyt estetyczny interfejs, w dodatku jest on domyślnie narzucony bez możliwości zmiany ?
A także obowiązkowo konto w Microsofcie, bez którego aplikacje nie będą działać.
A być może wynika to z faktu, że te różnice to są tylko niewielkie niuanse - choć z pewnością w zestawieniu z
Windows XP to obydwa te nowsze systemy są po prostu gigantami (mam na myśli np. taki bajer czyli ekran dotykowy Multi-Touch choć jak wiem nie jest on dostępny we wszystkich edycjach i wiele innych)?
Może
Windows 8 jest lepszy, na... tablety, smartfony czy laptopy, ja jednak zdecydowanie jestem zwolennikiem komputerów stacjonarnych.
Być może zależy to też od funkcjonalności i upodobań związanych z edycjami systemów, a nie tylko ich wersjami ?
A być może wynika to też z faktu, który ja też podzielam iż system
Windows 8 jest nie do końca jeszcze dopracowany i taki inkluzywny, jest jeszcze teraz czymś w rodzaju "
wersji BETA" wśród systemów, w odróżnieniu od
Siódemki która jest także moim zdaniem jak mi się wydaje bardziej stabilna ?
Bez względu na to jaki system wybierzesz pamiętaj, że aby system wykrył 4GB pamięci RAM (i więcej) musisz zdecydować się na system 64-bitowy.
Jasne, ja zdaję sobie sprawę z tego, nie chcę dokładać tych 4 czy więcej GB na siłę bo to bo to faktycznie przekracza standardowe wymagania systemów 32-bitowych i dotyczy już tych 64-bitowych, których raczej nie chcę.
Pisałem jedynie o tym, że warto dostarczyć systemowi 32-bitowemu jak najwięcej pamięci masowej RAM, gdyż to jest jest jedna z najważniejszych i bardzo istotnych oprócz dobrego procesora może jeszcze tutaj kwestii.
I jeszcze jedno pytanie czy wszystkie edycje systemu
Windows 7 są po polsku, bo jeśli chodzi o
Windows 8 to o ile wiem jeszcze nie jest on spolszczony ?