Jaki Windows polecacie
-
Jaki Windows polecacie
Jaki byście polecali Windows na moją konfigurację sprzętową:
Procek - Intel Core2Duo 2.4
RAM - 2GB
Karta - Nvidia GF8500 GT 512MB
Chodzi mi o jakiegoś w miarę szybkiego i sprawnego Windowsa, który będzie działał stabilnie i zużywał w miarę mało pamięci oraz procka.
Procek - Intel Core2Duo 2.4
RAM - 2GB
Karta - Nvidia GF8500 GT 512MB
Chodzi mi o jakiegoś w miarę szybkiego i sprawnego Windowsa, który będzie działał stabilnie i zużywał w miarę mało pamięci oraz procka.
- mint1991
- Kontaktowanie:
Jaki Windows polecacie
trudno powiedzieć. Przy tej konfiguracji każdy zainstalowany system operacyjny będzie dobry. Pozostaje tylko kwestia gustu i do czego będzie służył komputer.
-
Jaki Windows polecacie
Dużo gram. Nie chodzi tu o jakiś super wygląd. Najbardziej o wydajność.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Jaki Windows polecacie
W takim razie XP. No chyba, że czekasz już z niecierpliwością na nowości z serii tylko DX10 i Windows 64 bit, no to odpowiednia Vista.
-
Jaki Windows polecacie
Vista odpada.
Dziś miałem jeszcze Windows 7 RC zainst, ale ze względu na Call of Duty 4 (pewien błąd) musiałem zrezygnować :/
A jakieś "odmiany" XP? Typu Windows RGB, albo coś jeszcze innego?
Dziś miałem jeszcze Windows 7 RC zainst, ale ze względu na Call of Duty 4 (pewien błąd) musiałem zrezygnować :/
A jakieś "odmiany" XP? Typu Windows RGB, albo coś jeszcze innego?
- rokko
- Kontaktowanie:
Jaki Windows polecacie
Instalowanie wszelkich lewych odmian Windowsów XP jest nielegalne i niesie za sobą ogromne ryzyko. Jeżeli posiadasz oryginalnego Windows XP to zainstaluj i najwyżej dokonaj jego optymalizacji. Tak czy inaczej przy 2GB pamięci jakiekolwiek tuningowanie XP mija się z celem, system będzie działał nadzwyczaj wydajnie i bez optymalizacji.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
- mint1991
- Kontaktowanie:
Jaki Windows polecacie
Windows Xp
- wersja home (okrojona, dla użytkowników domowych)
- wersja professional (pełna)
Poza tymi dwiema nie ma innych wersji sytemu Windows Xp.
A poza tym
- wersja home (okrojona, dla użytkowników domowych)
- wersja professional (pełna)
Poza tymi dwiema nie ma innych wersji sytemu Windows Xp.
A poza tym
rokko pisze:Instalowanie wszelkich lewych odmian Windowsów XP jest nielegalne i niesie za sobą ogromne ryzyko.
-
Jaki Windows polecacie
A co do Visty, to która jest najlepsza wersja taka do gier?
32/64 bit?
ultimate/home premium?
32/64 bit?
ultimate/home premium?
- rokko
- Kontaktowanie:
Jaki Windows polecacie
Jeżeli nie planujesz rozbudowy kompa (pamięci RAM) to lepszym wyborem może być system 32 bitowy. Jeżeli natomiast myślisz perspektywicznie i pomimo tego, iż na chwilkę obecną nie będziesz miał dużej ilości RAM, to wybierz wersję 64 bitową. Oczywiście nie mam tu na myśli w wersji OEM, która raz zainstalowana na danym kompie, przywiązuje się do niego na stałe. A zatem późniejsze wykorzystanie takiego systemu na innym kompie będzie niemożliwe do zrealizowania (kwestia licencji).
-
Jaki Windows polecacie
Czyli przy 2GB pamięci RAM, Vista 64 bitowa będzie mi strasznie pamięć żarła?
- rokko
- Kontaktowanie:
Jaki Windows polecacie
Nie o to chodzi, poziom wykorzystania pamięci będzie zbliżony do wersji 32 bitowej. Ogólnie mam na myśli, iż odpowiednia wersja 64 bitowa systemu będzie w dłuższej perspektywie czasu lepszym wyborem.
Każdy system można zoptymalizować, czy to będzie XP, czy Vista, dzięki temu można zmniejszyć podstawowe zużycie pamięci przez system operacyjny. Tutaj 2GB RAM dla Visty jest w sam raz, nawet pod gry, jeżeli założymy, iż przed uruchomieniem wymagającej gry lub programu wyłączysz jeszcze część zbędnych funkcji systemu, uzyskasz nawet kilkadziesiąt dodatkowych MB pamięci. To w ogólnej perspektywie i tak wydaje się niewielkim zyskiem, w stosunku do 2GB RAM.
Każdy system można zoptymalizować, czy to będzie XP, czy Vista, dzięki temu można zmniejszyć podstawowe zużycie pamięci przez system operacyjny. Tutaj 2GB RAM dla Visty jest w sam raz, nawet pod gry, jeżeli założymy, iż przed uruchomieniem wymagającej gry lub programu wyłączysz jeszcze część zbędnych funkcji systemu, uzyskasz nawet kilkadziesiąt dodatkowych MB pamięci. To w ogólnej perspektywie i tak wydaje się niewielkim zyskiem, w stosunku do 2GB RAM.
-
Re: Jaki Windows polecacie
Za pomocą jakiego programu polecalibyście mi optymalizacje Visty?
- rokko
- Kontaktowanie:
Jaki Windows polecacie
Najlepiej ręcznie 
Co do programów, proponuję:
- Mz Vista Force
- Vista Services Optimizer
- Sunrise Vista Konfigurator
- WinBubble
Wiadomo, iż z tego typu programami należy uważać, aby nie przesadzić w optymalizacji.

Co do programów, proponuję:
- Mz Vista Force
- Vista Services Optimizer
- Sunrise Vista Konfigurator
- WinBubble
Wiadomo, iż z tego typu programami należy uważać, aby nie przesadzić w optymalizacji.
-
Jaki Windows polecacie
Postanowiłem zainwestować w Viste Ultimate 32bit-ową.
I teraz pojawia się następujący problem:
Przy uruchamianiu kompa, po ekranie logowanie wywala mi bs(bluescreen) o róznych treściach. Jak na razie zapisałem bs`y o takich treściach:
0x000000A ; 0x000000F4 ; 0x0000008E ; 0x0000004E
Pojawiają się one zawsze na początku, gdy uruchamiam kompa. Przez kilka minut mi się tak uruchamia i wywala bs`y aż w końcu się zaloguje już normalnie i wtedy działa stabilnie. Nie mam pojęcia czego to jest wina. Próbowałem reinstalować stery od grafy, instalowałem zamiast najnowszych ze str nVidi te które są w Windows Update i nic. Może powinienem zainstalować wszystkie aktualizacje z WU? Mam SP1 i kilka innych aktualizacji, który były "ważne".
I teraz pojawia się następujący problem:
Przy uruchamianiu kompa, po ekranie logowanie wywala mi bs(bluescreen) o róznych treściach. Jak na razie zapisałem bs`y o takich treściach:
0x000000A ; 0x000000F4 ; 0x0000008E ; 0x0000004E
Pojawiają się one zawsze na początku, gdy uruchamiam kompa. Przez kilka minut mi się tak uruchamia i wywala bs`y aż w końcu się zaloguje już normalnie i wtedy działa stabilnie. Nie mam pojęcia czego to jest wina. Próbowałem reinstalować stery od grafy, instalowałem zamiast najnowszych ze str nVidi te które są w Windows Update i nic. Może powinienem zainstalować wszystkie aktualizacje z WU? Mam SP1 i kilka innych aktualizacji, który były "ważne".
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Jaki Windows polecacie
Aby dowiedzieć się więcej, czego dotyczył bluescreen, odczytaj plik DMP. Zrób to wg tej instrukcji
Czytanie plików DMP
Podaj raport na forum. Wklej go na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników a tu daj tylko link do niego.

Podaj raport na forum. Wklej go na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników a tu daj tylko link do niego.
-
- Reklama