Jaki wybrać rozmiar pamięci wirtualnej ?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 cze 2012, 10:17

Jaki wybrać najlepszy, optymalny rozmiar pliku stronicowania dla partycji systemowej oraz dysku lokalnego D:/ w systemie Windows XP, pamięć fizyczna (RAM) 512 MB, procesor Intel 4 Pentium 3.00 Ghz , max. pojemność pamięci 4096 MB, max. rozmiar modułu pamięci to 2048 MB. Czy lepiej wpisać wartość liczbową czy też dać na rozmiar kontrolowany przez system tak jak mam obecnie ? Czy powinien to być rozmiar stały czy zmienny ? I czy powinno się zrobić defragmentację np. jednorazową dysków (zwłaszcza dysku C:/) np. systemowym defragmentatorem lub innym programem ? Orientacyjnie tak chcę dopytać czy zmiany te będą wyraźnie widoczne podczas użytkowania komputera ? :woot:

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post07 cze 2012, 10:47

Tutaj jest bardzo dobry poradnik na ten temat:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 cze 2012, 13:29

Dobrze, znam ten artykuł chciałbym jednak skonkretyzować pytanie bo mam wątpliwość wiem, że wartość pliku stronicowania powinna raczej być stała i być wielokrotnością pamięci fizycznej i w związku z powyższym jaka to powinna być wartość ? Wiąże się to z tym, że dość często mam problem z wyświetlaniem stron z powodu zbyt małej ilości pam. wirtualnej (pagefile.sys).
I jak to jest z tą defragmentacją dysku czy dysków bo w artykule o tym nie pisze, czy warto robić tę czynność i w jaki najlepszy sposób ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 cze 2012, 18:26

W Twoim wypadku dałbym minimalnie 2048 MB, maks 4096
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post08 cze 2012, 14:25

Ale skąd ci się wzięły tak gigantyczne wartości, bo podobno zaleca się i w tym poradniku też tak mniej więcej pisze, że powinna być to wartość 1,5 raza większa od dostępnej, fizycznej pamięci RAM. Opisane to jest w tym poradniku : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników W ogóle od jakiego pułapu należy liczyć te ustawienia bo standardowo chyba jest tam ustawione min 384 MB a max 768 MB. Pamięć to 512 MB RAM.
No a co z defragmentacją dysku bo podobno jest ona uzasadniona tylko w przypadku stałego i identycznego rozmiaru pliku wymiany i mimo wszystko nie zalecana (ten sam artykuł powyżej). Tylko, że ja mam ustawione na rozmiar kontrolowany przez system, a wcześniej miałem na rozmiar zmienny. Tutaj samo nasuwa się pytanie czy powinien to być rozmiar stały czy jednak zmienny. Co do stałego mam coraz większe wątpliwości, ale chciałbym poznać wasze zdanie na to. :clever: :o

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post08 cze 2012, 14:31

Ustaw:
min - 1536
max - 1536
i sprawdz czy będzie ok.

manitu pisze:No a co z defragmentacją dysku

chodzi ci o defragmentacje dysku czy konkretnie pliku wymiany.
Jeśli dysku to robisz ją raz na jakiś czas jeśli instalujesz dużo programów itp. Jeśli masz na myśli konkretnie plik wymiany to jeśli ma stałą wartośc to niby nie ulega fragmentacji.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post08 cze 2012, 20:07

djkamil09061991 pisze:Ustaw:
min - 1536
max - 1536
i sprawdz czy będzie ok
Dobrze ale powiedz skąd te rozmiary, krotnością czego one są ? Twierdzisz, że powinny być one stałe a ja coraz częściej spotykam się z radą, że minimalny rozmiar powinien minimalnie lub różnie ale jednak mniejszy od max. Ja w tej chwili mam ustawione na rozmiar kontrolowany przez system a więc nie bardzo wiem czy jest on stały czy zmienny.
Co do defragmentacji to chodziło mi o cały dysk twardy, ale to też zależy od tego czy rozmiar jest stały czy zmienny, masz rację, że przy stałym nie "fragmentuje" się tak jak przy zmiennym powiem więcej wtedy też nie zaleca się tego. Czy jest więc w ogóle sens coś defragmentować ? To samo dotyczy defragmentacji SWAPU.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post08 cze 2012, 20:54

manitu pisze:Dobrze ale powiedz skąd te rozmiary, krotnością czego one są ?

minimalną niby się ustawia x1.5 większy a max x3 większy. A żeby nie ulegały fragmentacji podałem ci dwie takie same wartości. Niewiem czego dokładnie szukasz, skoro system nie krzyczy komunikatu o braku pamięci wirtualnej to jest ok.

manitu pisze:Czy jest więc w ogóle sens coś defragmentować ?

Raz na jakiś czas ma to sens, zawsze mniejsza fragmentacja na dysku i poukładane pliki, czyli teoretycznie szybszy dostęp.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post08 cze 2012, 21:34

djkamil09061991 pisze:minimalną niby się ustawia x1.5 większy a max x3 większy.

Dobrze, ale większą od jakiej wartości wyjściowej, bazowej ?
No nie gdyby system nie wyświetlał dymka o małej ilości pamięci wirtualnej, to rzeczywiście problemu bu nie było a ja nie pisałbym tego posta w ogóle. Od czasu do czasu wywala taki dymek a wiąże się to na ogół z większą ilością stron www np. przy pięciu wzwyż.
djkamil09061991 pisze: Niewiem czego dokładnie szukasz

A ja w ogóle szukam najlepszego rozwiązania - krótko przy zmiennym defragmentacja, przy identycznym nie czy tak ?

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post08 cze 2012, 21:39

manitu pisze:Dobrze, ale większą od jakiej wartości wyjściowej, bazowej ?

No masz 512 ram czyli:
512 x 1.5 =768
512 x 3 =1536

czyli min wartosc 768 max 1536 ale nie chciałeś fragmentacji tylko stały plik wymiany tak wiec min i max dałem ci max wartosc czyli te 1536.

manitu pisze:krótko przy zmiennym defragmentacja

chodzi ci o fragmentacje a nie defragmentacje :D jeśli tak to przy zmiennym plik sie fragmentuje a przy stałbym niby nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post08 cze 2012, 21:55

djkamil09061991 pisze:ale nie chciałeś fragmentacji tylko stały plik wymiany

Ja niczego takiego nie mówiłem, że czegoś chcę czy nie chcę a tylko pytam chłodno jaki sposób czy rodzaj tego rozmiaru lepszy tak summa summarum ?

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post08 cze 2012, 22:05

manitu pisze: jaki sposób czy rodzaj tego rozmiaru lepszy tak summa summarum ?

No ustaw na stałe wtedy nie ulegnie fragmentacji tak jak byłby ustawiony na zmienny i tyle ;D
min - 1536
max - 1536

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”