Kilka problemów z konfiguracją Fedory 14

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post08 lis 2010, 16:14

Witam,
Wczoraj chciałem zainstalować Fedorę 14. Proces ten powiódł się w 90%.
Nie daję rady zainstalować sterowników grafiki. System nie znajduje sam sterowników grafiki, tak jak ma to miejsce w Ubuntu i Linux Mint. Ściągnąłem sterowniki dla swojej wersji systemu (64 bit), jednak ich instalacja nie powiodła się, gdyż wymagały one prawa roota. Po udanym przejściu na roota, okazało się, że sterowniki nie zainstalują się z włączonymi X'ami. I tu zaczynają się schody. Szukałem jak wyłączyć tymczasowo X'y, ale nie znalazłem, jak tego dokonać na Fedorze. Same opisy dla Ubuntu. Gdybyście mogli Panowie (i Panie - żeby nie było mowy o dyskryminacji :) ) przekazać jak to zrobić, z podaniem oczywiście odpowiedniej komendy, lub gdybyście podali krok po kroku jak to zrobić w trybie graficznym. Jeszcze jedno: Jak dodać do listy repozytoriów repozytorium Linva (Livna? - nie wiem jak to się pisze). Szukałem ponownie w opisach, ale to co znalazłem kończyło się wywaleniem błędów. Niestety nie mogę podać jakie błędy, bo po prostu nie pamiętam, poddałem się, i zainstalowałem na powrót Linux Mint, z którego obecnie piszę. Mam także pytanie, jak zainstalować kodeki do filmów .avi i .rmvb?

A więc podsumowując:

1) Sterowniki grafiki - wyłączenie X'ów lub instalacja w trybie graficznym
2) Dodanie repozytorium Linva (Livna)
3) Kodeki do avi i rmvb.

Proszę serdecznie o pomoc, jeśli zajdzie potrzeba, zainstaluję Fedorę ponownie, nie poddam się tak łatwo, ale potrzebuję pomocy. :)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post09 lis 2010, 00:48

Wprawdzie ja i linux od dawna nie chodzimy tymi samymi ścieżkami ale kto wie, może to się przyda co znalazłem:
Instalacja na przykładzie nvidii Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Kodeki:

Linva to może to się przyda: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 lis 2010, 12:21

jednak ich instalacja nie powiodła się, gdyż wymagały one prawa roota

Nie wiem w jakiej formie te drivery były, prawdopodobnie pliki RUN. W terminalu przejdź na konto roota i wtedy odpal instalację przez sh nazwa_paczki_run. Oczywiście uprzednio przejdź do katalogu wraz z plikiem.

Jeżeli chodzi o całkowite opuszczenie trybu graficznego, wystarczy wysłać instrukcję wyłączenia gdm np. sudo /etc/init.d/gdm stop. Można też prościej poprzez: sudo service gdm stop.

Co do samego opuszczenia X-ów. Na Linuksie działa kombinacja CTRL+ALT+F2, przerzuci Cię do konsoli. Możesz się przełączyć bez problemu do trybu graficznego wciskając kombinację CTRL+ALT+F7.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post09 lis 2010, 14:43

rokko pisze:
Co do samego opuszczenia X-ów. Na Linuksie działa kombinacja CTRL+ALT+F2, przerzuci Cię do konsoli. Możesz się przełączyć bez problemu do trybu graficznego wciskając kombinację CTRL+ALT+F7.

Rokko, tyle wiem. :)
Tylko, że nawet po przejściu do konsoli pisało, że muszę X'y wyłączyć, a wpisując /etc/init.d... wywalało błąd, że nie ma takiej lokalizacji. Co do powrotu do X'ów z konsoli to wystarczy ctrl+F7, bez alt'a. :)

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 lis 2010, 14:53

a wpisując /etc/init.d... wywalało błąd

W Fedorze 14 możliwe, że inaczej ścieżka wygląda, jeszcze nie miałem przyjemności używać 14-ki ;) Przeszukaj catfishem dysk i ustal ścieżkę. Podałem też alternatywę, spróbuj sudo service gdm stop.

konsoli to wystarczy ctrl+F7, bez alt'a

Dokładnie u mnie jest odwrotnie czyli ctrl+alt+f7 ale mniejsza z tym, grunt że działa.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post09 lis 2010, 15:04

Ok. Na razie zbieram wskazówki, które wykorzystam po ponownej instalacji Fedory 14 w weekend.
Nie wiesz czasem, czy nie ma jakiegoś "polskiego remiksu" który miałby autokonfigurator, coś na wzór Ubumatic?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 lis 2010, 18:54

Nie znam żadnego, który występowałby bezpośrednio pod szyldem Fedory i udostępniał gotowy polski remiks. Korzystałem jedynie z Fedora Spin z projektu Unity. Z tego co pamiętam podobnie jak w Susełku, można stworzyć własne distro.

Opis => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

A gotowych skryptów konfiguracyjnych nie lubię, wolę mieć pełną kontrolę nad czynnościami dokonywanymi w systemie. Konfiguracja Fedorki to znowu nie aż taka uciążliwa praca, wiadomo że trzeba nieco czasu poświęcić na początku ale warto.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post09 lis 2010, 19:37

Czytałem, że są jakieś remiksy nawet 14, zawierające kodeki do filmów i muzy, ale nie wiem, czy to prawda.
Myślałem, że przynajmniej moja drukarka będzie działać, a tu taki zonk, nadal nic. :)
Chyba wrócę do Ubuntu 8.10 zainstaluje stery i przeprowadzę proces aktualizacji do najnowszego z neta, może wtedy będzie, ale wątpię. :)

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 lis 2010, 20:04

Na forum fedory opisują jakieś remiksy, lecz ja z tego nigdy nie korzystałem więc rekomendować kota w worku nie będę.

Musiałbyś dokładnie opisać problemy jakie Masz. jakie błędy są podczas instalacji drukarki. W ogóle co to za drukarka jest?

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post09 lis 2010, 20:23

Drukarka: Lexmark X1290
Działała jedynie na Ubu 8.10, potem wywaliłem Linuksa z HDD i zainstalowałem dopiero 10.04, myślałem, że będzie ok, ale nie było. Korzystałem już chyba ze wszystkich poradników, które są na necie i nic. :(

WalDo

Użytkownik

Post15 gru 2010, 08:59

Witam,

• Rozwiązanie wszystkich problemów z 1. postu, kodeki i inne: wiki.fedora.pl szczególnie w części wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik (opisy krok po kroku, polecenia "skopiuj-wklej" - jedyny problem: trzeba przeczytać :))
  • Prawa roota są niezbędne do wykonania jakiejkolwiek instalacji w każdym Linuksie ("su -" lub "sudo"), więc nie rozumiem zdziwienia.
  • NIE instalujcie sterowników Nvidia pod Fedorą z plików *.run - prawie na 100% będą kłopoty a odinstalowanie nie musi być łatwe.
  • Livna nie jest potrzebna, bo... nie istnieje (przynajmniej w dawnej formie) od paru lat. Teraz nazywa się to RPMfusion i jest "fuzją" kilku repozytoriów - jak zainstalować szukaj w linkach powyżej.
  • Wyłączanie X-ów lub uruchamianie w trybie tekstowym - jak wyżej: wiki.fedora.pl
  • Autokonfiguratorów nie ma, ale są skrypty ułatwiające instalację (niestety, nie wiem jak skuteczne, bo dawno nie sprawdzałem) - opisane na stronach wiki lub forum fedora.pl
  • Fedora również dysponuje mechanizmami umożliwiającymi utworzenie własnego remiksu (nie distro, bo nadal będzie to oparte na Fedorze).
Sorry, za tak bezwstydną reklamę "konkurencyjnego" forum, ale nie mogę znieść tych dziwacznych porad serwowanych wyżej przez niektórych użytkowników. Rozumiem, że w dobrej intencji, ale jak wiadomo dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane.
Jeśli moderatorzy usuną post lub linki - tym gorzej dla Was, potencjalnych użytkowników Fedory ;)

Pozdr,
W.

P.S. Wszystkie teksty na wiki.fedora.pl objęte są licencją ? Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
stilio

Użytkownik

Post15 gru 2010, 13:34

NIE instalujcie sterowników Nvidia pod Fedorą z plików *.run - prawie na 100% będą kłopoty a odinstalowanie nie musi być łatwe.

Trafiłeś kulą w płot, w Fedorze 13 działały paczki run, z tego co ostatnio czytałem na anglojęzycznych forach Fedory także i w F14 nie ma problemów, co innego już z ich odinstalowaniem. Dlatego gdy tylko można należy tworzyć paczki redystrybucyjne RPM z binarek RUN.

Livna nie jest potrzebna, bo... nie istnieje

Kolejne głupoty wygadujesz, repo Livna wprawdzie nie występuje już pod dawnym szyldem ale "stare" repo utrzymywane jest na serwerach lustrzanych, czyli jakby nie patrzeć istnieje.

Autokonfiguratorów nie ma

Kolejne bzdury, nawet w domyślnej instalacji są mechanizmy kreatorów ułatwiające konfigurację, a jak doliczymy programy z repo to jest ich cała masa ułatwiająca pracę początkującym.

(nie distro, bo nadal będzie to oparte na Fedorze).

Nie distro? A co w takim razie? Dla twojej informacji, remix to distro, distro to remix. Na anglojęzycznych stronach funkcjonuje takie określenie i ono jest zgodne ze stanem faktycznym.

Sorry, za tak bezwstydną reklamę "konkurencyjnego" forum

Rzeczywiście, z taką wiedzą to musimy drżeć i bać się Waszej konkurencji :D

ale nie mogę znieść tych dziwacznych porad serwowanych wyżej przez niektórych użytkowników

Mam wątpliwości czy w ogóle choćby czytałeś tę reklamowaną stronę, wątpię bo byś bzdur nie wypisywał ;) Jak chciałeś to Masz, następnym razem radzę nie wytykać błędów innych tylko spojrzeć na siebie.

Jeśli moderatorzy usuną post lub linki - tym gorzej dla Was, potencjalnych użytkowników Fedory ;)

Nie bój się nie usuną, taki post jak wyżej warto w oprawkę wstawić, jako przykład nieprzemyślanej wypowiedzi i pozbawionej braku argumentów.

Pozdrawiam mistrzu

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”