Klonowanie dysku w tym recovery

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Kwiecio

Użytkownik

Post17 maja 2014, 12:19

Witam, chciałbym przenieść wszystkie dane w tym partycje recovery na inny dysk, czy klonowanie(jaki program?) będzie tu dobrym rozwiązaniem, a może zrobienie DVD z recovery ? Po przeniesieniu chciałbym przywrócić stan do ustawień początkowych. Czy jest inny sposób na instalację Windowsa 7 z recovery, z zachowaniem jej na nowy dysku?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 maja 2014, 23:51

DVD z recovery to zawsze sobie warto zrobić, bo nigdy nic nie wiadomo.

Co ja proponuję co do klonowania dysku, to przenieść tylko partycję recovery np poprzez HD Clone (jak jej nie widać to odkryj ją w GParted). Potem już zainstaluj normalnie system na nowym dysku przez recovery i rozszerz partycję po wszystkim.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Kwiecio

Użytkownik

Post18 maja 2014, 12:21

cosik_ktosik czyli mam rozumieć, że samo sklonowanie partycji recovery wystarczy i bez problemu uruchomi się na nowym dysku instalator, partycje mam robić jakąś na nowym dysku przed klonowaniem ? Nie trzeba robić też klonowania MBR ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post18 maja 2014, 23:32

hmm, co do MBR to nie pamiętam jak to zrobiłem. Ja przenosiłem kiedyś partycję poprzez HD Clone ale bez recovery. Potem przywróciłem MBR przez fixmbr ale tutaj to raczej będzie odpadało. Pytanie najpierw takie, czy nowy dysk jest tego samego rozmiaru lub większy? Jak tak to będzie o wiele łatwiej.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post22 maja 2014, 10:57

cosik_ktosik pisze:DVD z recovery to zawsze sobie warto zrobić, bo nigdy nic nie wiadomo.

Ja nawet mam zrobione dwie kopie tego "recovery", bo nigdy nie wiadomo co się stanie i jednym kompletem płytek 8-) .
A co do MBR to na 90% jak używasz clona recovery to nie trzeba robić klonowania MBR, ale zostaje 10 % nie pewności :)
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Fix00ser

VIP

Post22 maja 2014, 22:01

Migrację na mniejszy dysk można wykonać za pomocą
Paragon Migrate OS to SSD
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”