Kompresowanie plików i folderów przez narzędzie Windowsa.

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post31 paź 2013, 17:48

Witam,
czy kompresowanie plików i folderów poprzez wbudowane do tego celu narzędzie Windowsowskie będzie stratne czy nie?
Słyszałem, że jest kompresja stratna i bezstratna (bez obniżania jakości danych), czy jeżeli najadę partycję i nacisnę na niej PPM a następnie kliknę Właściwości i zaznaczę okienko obok "Kompresuj dysk, aby zaoszczędzić miejsce na dysku" to wszystkie kompresowane pliki będą tracić na jakości?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post31 paź 2013, 22:17

Nie mam zielonego pojęcia, czy kompresowanie dysku wpływa jakoś na dane. W każdym razie nie wszystkie pliki poddadzą się konwersji i wówczas należy je pominąć. Dzięki temu zabiegowi, dany dysk zajmuje mniej miejsca.

Termin kompresja stratna i bezstratna raczej nie dotyczy partycji, tylko plików lub folderów, które można skompresować przy użyciu różnych programów.

Kompresuję obie partycje, aby zaoszczędzić miejsce, zwłaszcza na partycji systemowej- nabrałam tego nawyku, jako użytkowniczka starszego kompa z Windows XP.

Wiem, że jest jeden program, nie pamiętam jaki, który nie działa poprawnie, jak pliki są skompresowane.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post31 paź 2013, 22:56

Nie może być stratna bo byś się do danych nie dostał. Stratnie można kompresować pliki graficzne do JPEG/JPEG2000 lub muzykę do MP3, bo tam nawet jak coś zniknie z danych to nadal zobaczysz jakiś obraz lub usłyszysz dźwięk. Plików z danymi nie można kompresować stratnie bo byś się np do programu nie dostał (musiałby wyciąć jakieś funkcjonalności) czy nie otworzyłbyś pliku Worda bo by nagle literek zabrakło ;)
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post01 lis 2013, 00:35

No właśnie, a te pliki obrazu i dźwięku to program systemowy kompresuje stratnie czy bezstratnie?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post01 lis 2013, 18:12

Wszystko robi bezstratnie. Stratnie robią tylko specjalne programy do obróbki grafiki czy dźwięku.
Hotfix

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post01 lis 2013, 23:36

To w takim razie dlaczego Microsoft domyślnie nie włączył kompresji skoro dzięki niej zwiększa się pojemność partycji? :P

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post01 lis 2013, 23:42

Proste, kompresja obciąża procesor (proces kompresja-dekompresja), pamięć gdzie trzeba tymczasowo trzymać zdekompresowane dane i dysk twardy, który musi ciągle zapisywać dane, raz do dekompresji aby coś tam edytować i potem zapisywać skompresowane.
Hotfix

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post02 lis 2013, 02:21

Aha, dzięki za przydatne info., a jeżeli wyłączę samą kompresję na partycji (nie dekompresując wszystkich skompresowanych plików) to po otwarciu lub zwyczajnej systemowej pracy tych plików, dysk/pamięć/procesor będą również mocniej pracowały?

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post03 lis 2013, 00:30

Hmm trochę zagmatwana wypowiedź bo nie zrozumiałem.

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post04 lis 2013, 22:26

Sama kompresja (która trwa kilka chwil [przy niewielu plikach/folderach]) obciąża dysk tw./procek/pamięć czy może te skompresowane pliki/foldery (nawet po kompresji) w sposób ciągły będą obciążać w/w urządzenia?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post04 lis 2013, 22:59

Będą obciążać tylko podczas wczytywania, im większe pliki tym gorzej, bo trzeba je będzie zdekompresować i trzymać w pamięci.
Hotfix

Awatar użytkownika
njczyziu

Użytkownik

Post05 lis 2013, 19:10

Aha, to co ja mam teraz zrobić, skoro stawiałem na nowo partycje i pliki które miałem wcześniej zdekompresowane przeniosłem na nią,czy one już na zawsze będą obciążać te wszystkie urządzenia? Nie ma możliwości ich dekomresji, partycja i wszystkie pliki na niej nie świecą się już na niebiesko.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”