Witam,
czy kompresowanie plików i folderów poprzez wbudowane do tego celu narzędzie Windowsowskie będzie stratne czy nie?
Słyszałem, że jest kompresja stratna i bezstratna (bez obniżania jakości danych), czy jeżeli najadę partycję i nacisnę na niej PPM a następnie kliknę Właściwości i zaznaczę okienko obok "Kompresuj dysk, aby zaoszczędzić miejsce na dysku" to wszystkie kompresowane pliki będą tracić na jakości?
Pozdrawiam
Kompresowanie plików i folderów przez narzędzie Windowsa.
- njczyziu
- stukot
Nie mam zielonego pojęcia, czy kompresowanie dysku wpływa jakoś na dane. W każdym razie nie wszystkie pliki poddadzą się konwersji i wówczas należy je pominąć. Dzięki temu zabiegowi, dany dysk zajmuje mniej miejsca.
Termin kompresja stratna i bezstratna raczej nie dotyczy partycji, tylko plików lub folderów, które można skompresować przy użyciu różnych programów.
Kompresuję obie partycje, aby zaoszczędzić miejsce, zwłaszcza na partycji systemowej- nabrałam tego nawyku, jako użytkowniczka starszego kompa z Windows XP.
Wiem, że jest jeden program, nie pamiętam jaki, który nie działa poprawnie, jak pliki są skompresowane.
Termin kompresja stratna i bezstratna raczej nie dotyczy partycji, tylko plików lub folderów, które można skompresować przy użyciu różnych programów.
Kompresuję obie partycje, aby zaoszczędzić miejsce, zwłaszcza na partycji systemowej- nabrałam tego nawyku, jako użytkowniczka starszego kompa z Windows XP.
Wiem, że jest jeden program, nie pamiętam jaki, który nie działa poprawnie, jak pliki są skompresowane.
Pozdrawiam, Joanna
Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.
Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Nie może być stratna bo byś się do danych nie dostał. Stratnie można kompresować pliki graficzne do JPEG/JPEG2000 lub muzykę do MP3, bo tam nawet jak coś zniknie z danych to nadal zobaczysz jakiś obraz lub usłyszysz dźwięk. Plików z danymi nie można kompresować stratnie bo byś się np do programu nie dostał (musiałby wyciąć jakieś funkcjonalności) czy nie otworzyłbyś pliku Worda bo by nagle literek zabrakło 

- njczyziu
No właśnie, a te pliki obrazu i dźwięku to program systemowy kompresuje stratnie czy bezstratnie?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Wszystko robi bezstratnie. Stratnie robią tylko specjalne programy do obróbki grafiki czy dźwięku.
- njczyziu
To w takim razie dlaczego Microsoft domyślnie nie włączył kompresji skoro dzięki niej zwiększa się pojemność partycji? 

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Proste, kompresja obciąża procesor (proces kompresja-dekompresja), pamięć gdzie trzeba tymczasowo trzymać zdekompresowane dane i dysk twardy, który musi ciągle zapisywać dane, raz do dekompresji aby coś tam edytować i potem zapisywać skompresowane.
- njczyziu
Aha, dzięki za przydatne info., a jeżeli wyłączę samą kompresję na partycji (nie dekompresując wszystkich skompresowanych plików) to po otwarciu lub zwyczajnej systemowej pracy tych plików, dysk/pamięć/procesor będą również mocniej pracowały?
- lewy
Hmm trochę zagmatwana wypowiedź bo nie zrozumiałem.
- njczyziu
Sama kompresja (która trwa kilka chwil [przy niewielu plikach/folderach]) obciąża dysk tw./procek/pamięć czy może te skompresowane pliki/foldery (nawet po kompresji) w sposób ciągły będą obciążać w/w urządzenia?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Będą obciążać tylko podczas wczytywania, im większe pliki tym gorzej, bo trzeba je będzie zdekompresować i trzymać w pamięci.
- njczyziu
Aha, to co ja mam teraz zrobić, skoro stawiałem na nowo partycje i pliki które miałem wcześniej zdekompresowane przeniosłem na nią,czy one już na zawsze będą obciążać te wszystkie urządzenia? Nie ma możliwości ich dekomresji, partycja i wszystkie pliki na niej nie świecą się już na niebiesko.
-
- Reklama