Komputer mocno zwolnił po formacie

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
Schaf

Użytkownik

Post08 kwie 2012, 13:12

3 dni temu formatowałem komputer, bo był zapchany i chciałem ulżyć dla komputerka. Dysk sformatowałem, zainstalowałem było wszystko OK w pierwszym dniu. Po kolejnych dniach komputer co raz wolniej zaczął się uruchamiać, wolno otwierają się programy/pliki, czasem się zawiesi i muszę restartować. Sterowniki zainstalowane, na komputerze mam tylko potrzebne programy + dwie gry. Wcześniej nigdy tak nie miałem po formacie. Zawsze się cieszyłem jak formatowałem komputer, bo był szybki.
a tutaj komp:
Procesor: AMD Phenom II X4 B50 3.20 GHz włączone 4 rdzenie
Karta Graficzna: Radeon HD 5770 1GB
Płyta Główna: Asus Motherboard M4A78LT-M LE
Pamięć RAM: 4GB Good Ram 2x2gb
Zasilacz: Aerocool 450W (AEROPGSVP-450)
Dysk Twardy: Samsung HD502HJ
Windows 7
System 32 bitowy

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post08 kwie 2012, 13:31

Może z dyskiem coś nie tak że to wszystko zwolniło, daj SMARTA:
sprzet-komputerowy/odczytanie-smart-programem-hd-tune-t512.html

Awatar użytkownika
Schaf

Użytkownik

Post08 kwie 2012, 13:55

trzymaj
Obrazek

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post08 kwie 2012, 14:02

Parametr C7 oznacza jakieś błędy z komunikacją , ale nie jest ich wiele, obserwuj go i sprawdzaj czy się nie zwiększa, jeśli będzie rósł wymień kabelek łączący dysk z płytą.

Parametr C8 oznacza, że powierzchnia dysku jest w złym stanie, lub też problem z mechanicznym podsystemem dysku.
Ale narazie nie jest tego wszystkiego zbyt wiele tak więc raczej dysk bym nie obwiniał.

Awatar użytkownika
Schaf

Użytkownik

Post08 kwie 2012, 14:03

to co innego można zrobić?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post08 kwie 2012, 21:07

Posiadasz wentylator zasysający powietrze do wnętrza obudowy na dole z przodu ?
Jeżeli nie, to zastanów się nad jego montażem, bo temperatura dysku twardego na poziomie 48'C staje się dla niego niebezpieczna.
W takim wypadku, dla nadania ciągu powietrza przydałby się również wentylator wydmuchujący ciepłe powietrze na górze z tyłu pod zasilaczem.

Awatar użytkownika
Schaf

Użytkownik

Post09 kwie 2012, 09:57

mam tylko wentylator na karcie graficznej i w zasilaczu.

jakieś lepsze informacje jak to zamontować/gdzie kupić taki wentylator?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post09 kwie 2012, 14:09

Wentylator frontowy montujesz z przodu obudowy na dole.
Jeżeli masz w miarę nową obudowę do 5 lat, to na pewno masz możliwość montażu wentylatora o boku 12 cm. Taki zainstalować najlepiej. Są to wentylatory wolnoobrotowe, przez co generują niski hałas, a są niezwykle wydajne.
Wentylator ten zasysa powietrze z zewnątrz do wnętrza obudowy. Niebieska strzałka na zdjęciu pokazuje kierunek przepływu powietrza:

Obrazek

Drugi wentylator montujesz z tyłu obudowy, u góry pod zasilaczem.
Wentylator ten wydmuchuje ciepłe powietrze z wnętrza obudowy na zewnątrz.
W tym wypadku najlepiej, jakby był to również wentylator o boku 12 cm.

Obrazek

Montując obydwa te wentylatory wytworzysz w obudowie ciąg powietrza, który znacznie obniży temperaturę wszystkich podzespołów. Temperatura dysku twardego może spaść nawet o 10'C, a to znacznie przedłuży jego żywotność.

Obrazek

Wentylatory takie są niedrogie.
W sklepie komputerowym za sztukę zapłacisz około 20 zł, na Allegro dużo taniej i spory wybór.
Z Allegro polecam wentylatory od AAB, są naprawdę ciche i niezawodne. Mam takie od trzech lat -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Pozostałe -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

P.S.
Oczywiście najlepiej przed zakupem upewnij się czy Twoja obudowa daje możliwość montażu wentylatora 12 cm.
Zmierz po prostu rozstaw otworów na śrubki montażowe wentylatora.

Awatar użytkownika
Schaf

Użytkownik

Post09 kwie 2012, 14:50

ok, komputer kupowałem nie dawno więc raczej będę mógł zamontować, a co z podepnięciem kolejnych wiatraków =)? bo jedne wejście już jest zajęte, używa go wentylator od karty graficznej

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post09 kwie 2012, 15:05

A Twoja karta graficzna nie posiada gniazda na wentylator ?
Wtedy wentylator karty graficznej podłączysz do karty graficznej, natomiast dwa nowe wentylatory obudowy do gniazd SYSTEM FAN (SYS FAN) na płycie głównej.

Możesz również zastosować specjalny adapter MOLEX -> 4x 3-PIN -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Gniazdko MOLEX adaptera łączysz z wtyczką MOLEX zasilacza, zaś do gniazdek 3-PIN adaptera podłączasz nowy wentylator / wentylatory obudowy.
Wentylatory 12cm podłączaj w tym wypadku do gniazdek zasilanych napięciem 12V (żółty przewód).

Awatar użytkownika
Schaf

Użytkownik

Post09 kwie 2012, 15:11

w karcie graficznej był wymienany wentylator. w sklepie typek nie miał wentylatora 2 PINOWEGO i dał z 3 i do karty graficznej nie jest podłączony wentylator, tylko do płyty głównej

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post09 kwie 2012, 15:16

W takim wypadku, jeżeli posiadasz jedno wolne gniazdko SYS FAN na płycie głównej, to podłącz jeden wentylator obudowy do niego, zaś drugi wentylator do adaptera zasilania, który pokazałem powyżej.
Możesz również obydwa wentylatory podłączyć do adaptera, ale do gniazdek z żółtym przewodem (12V). Gniazdka z czerwonym przewodem zasilane są napięciem 5V (dla malutkich wentylatorków).

aen

Użytkownik

Post18 kwie 2012, 14:56

seba86mu

Jak podepniesz czerwony kabelek do czerwonego a czarny do żółtego to wentylator działa na 7V :)

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników nie ma potrzeby by wszystkie chodziły na 12V bo wtedy jest znaczny hałas szumu zasysanego powietrza co innego jak je podłączysz pod płytę główną ja mam tak trzy wentylatory podłączone i nie ma problemów z przodu dwa z tyłu jeden.

Ale autor tematu mówił że ma jedno złącze od wentylatora zajęte na płycie głównej wtedy najwłaściwszym rozwiązaniem będzie ten adapter Molex - 4x 3Pin

Schaf

Należało by zacząć pierw od podania temperatur procesora i innych podzespołów z programu AIDA64, ale pomysł z instalacja dodatkowych wentylatorów by wymusić lepszą cyrkulacje powierza jest jak najbardziej ok do tego uporządkuj też kable żeby nie zakłócały tego obiegu powietrza.

A co do tego SMART dysku to parametr 01 Read Error Rate też jest niepokojący jeden błąd przy tym samym dysku HD502HJ w parametrze C8 Write Error Rate to i ja mam a dysk nic a nic nie zwolnił.

Awatar użytkownika
Schaf

Użytkownik

Post19 kwie 2012, 20:41

Obrazek

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post21 kwie 2012, 22:12

Są przekłamania w odczycie ale te co podaje są dobre, w sensie dobre temperatury.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”