Kopia zapasowa, partycja EFI
-
Witam. Będę instalował Linux Mint 16 obok systemu Windows 7. Linux będzie zainstalowany na drugim dysku a pierwszym będzie Windows. Z doświadczenia wiem że to może się skończyć formatem Windowsa. Ja chciałby zrobić kopie partycji, przy czym zależy mi na partycji rozruchowej bo wiem że Linux będzie ingerował w partycję EFI. Czy taką kopię robi się zwyczajnie jak partycji C ? I w razie problemów z rozruchem Windows wystarczy włożyć do napędu płytkę z kopią i wtedy przywracać?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Witam, to jak wygląda u Ciebie rozkład partycji, skoro C nie jest jako rozruch?
W zasadzie co do kopii to ona zawsze jest robiona tak samo, zrobi to choćby darmowy program PING (jest taki do partycji też) lub HDClone. Jednak przy instalacji linuksa raczej nie trzeba niczego potem formatować. Wystarcza przywrócenie bootloadera z konsoli odzyskiwania systemu Windows.
W zasadzie co do kopii to ona zawsze jest robiona tak samo, zrobi to choćby darmowy program PING (jest taki do partycji też) lub HDClone. Jednak przy instalacji linuksa raczej nie trzeba niczego potem formatować. Wystarcza przywrócenie bootloadera z konsoli odzyskiwania systemu Windows.
-
- Reklama