Mam na laptopie WIn7 i nie włącza się, w systemie awaryjnym również, zacina się na kręcącym się kółeczku. Nagrałam kiedyś płytę z win 7 do laptopa, po włożeniu jej do napędu i wciśnięciu F4 włącza mi się AsusTek Bios ROM Easy Flash Utility, pod spodem są okna current ROM i drugie update rom, pod spodem jeszcze drive ABCD, po wyborze BC bądź D pojawia się lista plików, ale one nic mi nie mówią. Co mam zrobić żeby dostać się do tych opcji z napraw komputer?
Bardzo proszę o pomoc.
Halka
laptop z win7 nie włącza się
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Musisz wejśc do biosu i ustawić bootowanie z płyty.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- XMan
Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
- Load Optimized Defaults.
Ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, zmiana i wybór urządzenia bootującego
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.
Ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, zmiana i wybór urządzenia bootującego
-
Niestety nie naprawiłam. Dostałam się do tych opcji naprawa komputera, przywracanie systemu, ale nic to nie dało, pojawia się na końcu komunikat - zapytanie czy nie jest podłączony jakiś aparat bądź inny sprzęt. Nic nie było podłączone, cały czas zacina się dokładnie w tym samym miejscu po ekranie powitalnym. Próbowałam też komendy chsdk (czy jakoś tak;))) ale też wyszły jakieś błędy, kt. nie udało się naprawić. Czy wyciąganie tej baterii i resetowanie biosu może pomóc? Może spróbuję tego, ale laptopa nigdy nie rozkręcałam.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Spróbuj z jakaś płytka ratunkowa AVG: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a jak nie to spróbuj wystartować Linux-em, i zobaczyć co się dzieje.
a jak nie to spróbuj wystartować Linux-em, i zobaczyć co się dzieje.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- XMan
Czy wyciąganie tej baterii i resetowanie biosu może pomóc? Może spróbuję tego, ale laptopa nigdy nie rozkręcałam.
W laptopie jest to ryzykowne i jak się nie znasz to lepiej tego nie rób...
Wykonałaś:
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.
Po nim:

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
W laptopie jest to ryzykowne i jak się nie znasz to lepiej tego nie rób...
Dokładnie, tu wewnętrzna bateria często służy do utrzymania systemów antykradzieżowych i to może skutecznie zablokować laptop.
-
Niestety nie umiem zrobić Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.. Jak włącza się laptop i próbuję różnych klawiszy (Delete, F4,f2) to albo włącza się menadżer rozruchu systemu win albo okno AsusTek Bios ROM Easy Flash Utility, pod spodem są okna current ROM i drugie update rom, pod spodem jeszcze drive ABCD. Nic więcej. Gdy pojawia się przy włączaniu czarny ekran to nie pojawiają się białe omunikatu biosu jest tylko czarny ekran i "kreska -"., potem jest już ekran z win 7.
Baterii nie wyciągałam.
Co jeszcze można spróbować.
Baterii nie wyciągałam.
Co jeszcze można spróbować.
- XMan
Na laptopach różnie bywa...
Nie podałaś jaki to jest dokładnie, marka oraz model ?
Na Asus - podczas uruchomienia laptopa sprawdź wciśnięcie klawisza ESC lub F8.
Musisz cały czas trzymać wciśnięty któryś z klawiszy.
Nie pomoże to wciśnij trzy razy F2.
Nie podałaś jaki to jest dokładnie, marka oraz model ?
Na Asus - podczas uruchomienia laptopa sprawdź wciśnięcie klawisza ESC lub F8.
Musisz cały czas trzymać wciśnięty któryś z klawiszy.
Nie pomoże to wciśnij trzy razy F2.
-
Działa na F2, ale nie umiem tam znależć Load Optimized Defaults. W górnym pasku mam Main/Adveceed/Security/Boot/Exit. Otwierałam wszytskie i nie znalazłam
Można poklikac tu i tam. ale wtedy więcej się namiesza. Gdzie mam tego szukac.

- robiwielki
- Kontaktowanie:
Weź wybierz "Boot" i tu ustaw cdrom jako pierwszy.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
-
No ale w jakim celu mam zmieniąć bootowanie na cd-rom? Zrozumiałam że mam zmienic ustawienia biosu z poziomu biosu Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u tylko nie umiem tam znależć okna Load Optimized Defaults. Jak zmienię bootowanie na cd-rom to bedzie taka opcja?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Chwila, bo ja czegoś nie kumam. Tutaj w sumie nie trzeba robić przywracania biosu, a potrzeba systemu. Więc skoro piszesz wyżej, że jest menedżer rozruchu to z niego trzeba korzystać. Ale nie F4 tylko F2, ESC lub F12.
-
dogadanie się w kwestiach komputerowych jest chyba jednym z najtrudniejszych
Mam menadżera rozruchu systemu windows i co dalej? Tam jest napraw komputer (nie pomogło), przywróć do wczesniejszego punktu (nie pomogło), komenda chdsk też nie pomogła. Jest przywracanie z obrazu ale wtedy wszytsko się skasuje a tego bym nie chciała. Co mam jeszcze zrobić w tym menadżerze?!

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
oki, kumam. Ale jest w takim razie problem. Jedyną formą naprawy jest przywracanie systemu, czyli do wcześniejszego punktu. Windows 7/8 jest tutaj bardzo wredny, w XP było lepiej. Teraz więc mam pytanie, czy wtedy była możliwość przywracania do jeszcze wcześniejszego punktu?
Jeśli nie, to czy możesz pożyczyć od kogoś jakąkolwiek płytę z Windows 7 aby użyć jej tylko do naprawy?
Jeśli nie, to czy możesz pożyczyć od kogoś jakąkolwiek płytę z Windows 7 aby użyć jej tylko do naprawy?
-
- Reklama