laptop z win7 nie włącza się

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
haleczka

Użytkownik

Post10 wrz 2014, 12:02

Mam na laptopie WIn7 i nie włącza się, w systemie awaryjnym również, zacina się na kręcącym się kółeczku. Nagrałam kiedyś płytę z win 7 do laptopa, po włożeniu jej do napędu i wciśnięciu F4 włącza mi się AsusTek Bios ROM Easy Flash Utility, pod spodem są okna current ROM i drugie update rom, pod spodem jeszcze drive ABCD, po wyborze BC bądź D pojawia się lista plików, ale one nic mi nie mówią. Co mam zrobić żeby dostać się do tych opcji z napraw komputer?
Bardzo proszę o pomoc.
Halka

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2014, 12:43

Musisz wejśc do biosu i ustawić bootowanie z płyty.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post10 wrz 2014, 13:26

Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.

- Load Optimized Defaults.

Ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, zmiana i wybór urządzenia bootującego
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

haleczka

Użytkownik

Post11 wrz 2014, 10:34

Niestety nie naprawiłam. Dostałam się do tych opcji naprawa komputera, przywracanie systemu, ale nic to nie dało, pojawia się na końcu komunikat - zapytanie czy nie jest podłączony jakiś aparat bądź inny sprzęt. Nic nie było podłączone, cały czas zacina się dokładnie w tym samym miejscu po ekranie powitalnym. Próbowałam też komendy chsdk (czy jakoś tak;))) ale też wyszły jakieś błędy, kt. nie udało się naprawić. Czy wyciąganie tej baterii i resetowanie biosu może pomóc? Może spróbuję tego, ale laptopa nigdy nie rozkręcałam.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2014, 11:07

Spróbuj z jakaś płytka ratunkowa AVG: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a jak nie to spróbuj wystartować Linux-em, i zobaczyć co się dzieje.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post11 wrz 2014, 13:00

Czy wyciąganie tej baterii i resetowanie biosu może pomóc? Może spróbuję tego, ale laptopa nigdy nie rozkręcałam.

W laptopie jest to ryzykowne i jak się nie znasz to lepiej tego nie rób...
Wykonałaś:
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.

- Load Optimized Defaults.

Po nim:
Ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, zmiana i wybór urządzenia bootującego

:?:
Obrazek

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2014, 23:32

W laptopie jest to ryzykowne i jak się nie znasz to lepiej tego nie rób...

Dokładnie, tu wewnętrzna bateria często służy do utrzymania systemów antykradzieżowych i to może skutecznie zablokować laptop.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

haleczka

Użytkownik

Post12 wrz 2014, 10:27

Niestety nie umiem zrobić Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.. Jak włącza się laptop i próbuję różnych klawiszy (Delete, F4,f2) to albo włącza się menadżer rozruchu systemu win albo okno AsusTek Bios ROM Easy Flash Utility, pod spodem są okna current ROM i drugie update rom, pod spodem jeszcze drive ABCD. Nic więcej. Gdy pojawia się przy włączaniu czarny ekran to nie pojawiają się białe omunikatu biosu jest tylko czarny ekran i "kreska -"., potem jest już ekran z win 7.
Baterii nie wyciągałam.
Co jeszcze można spróbować.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post12 wrz 2014, 11:58

Na laptopach różnie bywa...
Nie podałaś jaki to jest dokładnie, marka oraz model ?
Na Asus - podczas uruchomienia laptopa sprawdź wciśnięcie klawisza ESC lub F8.
Musisz cały czas trzymać wciśnięty któryś z klawiszy.
Nie pomoże to wciśnij trzy razy F2.
Obrazek

haleczka

Użytkownik

Post12 wrz 2014, 18:36

Działa na F2, ale nie umiem tam znależć Load Optimized Defaults. W górnym pasku mam Main/Adveceed/Security/Boot/Exit. Otwierałam wszytskie i nie znalazłam :( Można poklikac tu i tam. ale wtedy więcej się namiesza. Gdzie mam tego szukac.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2014, 19:07

Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

haleczka

Użytkownik

Post13 wrz 2014, 09:52

No ale w jakim celu mam zmieniąć bootowanie na cd-rom? Zrozumiałam że mam zmienic ustawienia biosu z poziomu biosu Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u tylko nie umiem tam znależć okna Load Optimized Defaults. Jak zmienię bootowanie na cd-rom to bedzie taka opcja?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2014, 22:26

Chwila, bo ja czegoś nie kumam. Tutaj w sumie nie trzeba robić przywracania biosu, a potrzeba systemu. Więc skoro piszesz wyżej, że jest menedżer rozruchu to z niego trzeba korzystać. Ale nie F4 tylko F2, ESC lub F12.
Hotfix

haleczka

Użytkownik

Post14 wrz 2014, 09:27

dogadanie się w kwestiach komputerowych jest chyba jednym z najtrudniejszych ;) Mam menadżera rozruchu systemu windows i co dalej? Tam jest napraw komputer (nie pomogło), przywróć do wczesniejszego punktu (nie pomogło), komenda chdsk też nie pomogła. Jest przywracanie z obrazu ale wtedy wszytsko się skasuje a tego bym nie chciała. Co mam jeszcze zrobić w tym menadżerze?!

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post14 wrz 2014, 22:24

oki, kumam. Ale jest w takim razie problem. Jedyną formą naprawy jest przywracanie systemu, czyli do wcześniejszego punktu. Windows 7/8 jest tutaj bardzo wredny, w XP było lepiej. Teraz więc mam pytanie, czy wtedy była możliwość przywracania do jeszcze wcześniejszego punktu?

Jeśli nie, to czy możesz pożyczyć od kogoś jakąkolwiek płytę z Windows 7 aby użyć jej tylko do naprawy?
Hotfix

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”