LINUX a UNIX, różnice. Co to jest shell?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
mir

Stały bywalec

Post03 gru 2009, 15:40

Witam,
mam pytanie wiem, że linux to np. linux ubuntu, ale nie rozumiem co to UNIX, a wiem, że ma to coś wspólnego z linuxem,
oprócz tego chciałbym wiedzieć co to powłoka shell
P.S nie odsyłajcie mnie do googli, ponieważ chciałbym żeby mi ktoś to wytłumaczył tak "krótko".
Ostatnio zmieniony 03 gru 2009, 16:02 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

LINUX, UNIX

Post03 gru 2009, 16:00

Unix powstał wcześniej w w Bell Labs i zakładał że wszystko jest plikiem. Więc jest to system Bella. Potem powstało kilka wersji różnych firm
Linux powstał ponad 20 lat później i był oparty na założeniach Unixa. Najpierw Torvalds stworzył samo jądro. Do tego dołączono oprogramowanie GNU, kompilator i powstał system w postaci różnych dystrybucji (slackware, debian)

Shell czyli powłoka to narządzie dzięki któremu użytkownik komunikuje się z systemem i aplikacjami (taki pośrednik). Coś jak wiersz polecenia w Windows, można wydawać podstawowe polecenia lub uruchamiać dodatkowe programy
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mir

Stały bywalec

Post03 gru 2009, 16:08

1. Czyli terminal w ubuntu to powłoka shell?
2. Czy unix to też coś na wzór konsoli poleceń?

Kpc21

Użytkownik

Post19 gru 2009, 23:11

Unix i Linux to systemy operacyjne. Unix powstał w 1969 roku, natomiast Linux w 1991 na bazie Uniksa - jako klon tego systemu. Dlatego też o Linuksie mówi się, że jest systemem uniksopodobnym, a samo słowo LINUX jest niekiedy tłumaczone jako Linux Is Not Unix.

Linux to jądro systemu operacyjnego. Samo jądro nie potrafi komunikować się z użytkownikiem, potrzebna jest jeszcze powłoka (shell). Powłoka może być tekstowa. Przykładem takiej jest obecnie najczęściej występujący w dystrybucjach Linuksa bash, który wywodzi się z jednej z pierwszych powłok uniksowych - sh. W systemie Windows powłoką tekstową jest program cmd.exe. Może też być graficzna - jest wtedy częścią środowiska graficznego i zazwyczaj pełni również funkcję menedżera plików. W Linuksie jest to np. Konqueror (KDE) albo Nautilus (GNOME), natomiast w Windows od wersji 95 - Eksplorator Windows (wcześniej chyba Menedżer programów, ale nie mam pewności).

Dystrybucja Linuksa (czyli np. Ubuntu, SuSE, Mandriva) zawiera jądro systemu, powłokę tekstową, środowisko graficzne z menedżerem okien i powłoką tekstową oraz dodatkowe programy (np. przeglądarkę internetową, edytory tekstu etc).

Proponuję poczytanie trochę na temat tych wszystkich zagadnień na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników :)
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”